Ryškėja Vienybės aikštės vaizdas: pasodinti medžiai

Vienybės aikštės jau nebejuosia tvoros, matyti iš betono išlieti kontūrai, sudėtos granito plokštės. Pirmadienį erdvę papildė ir nauji želdiniai. Skaičiuojama, kad medžių aikštėje bus net daugiau, nei buvo prieš rekonstrukciją.

Želdinių  kompozicijos

Vienybės aikštėje, ties BLC verslo centru jau sodinami nauji želdiniai. Iš pradžių savo vietą atrado medžiai, greitu metu prasidės ir kitų želdinių sodinimo ir formavimo darbai. Specialistai tikino, jog pavasarį aikštė turėtų paskęsti baltų žiedų jūroje.

„Kadangi aikštė suprojektuota banguojančiai, tai įpareigojo susidėlioti ir tam tikrus želdinių kriterijus. Želdinių grupės bus sudėliotos vientisai, darniai. Želdiniai ilgaamžiai ir darnūs, bet ne monotoniški. Rinkome ir sumedėjusius, ir žolinius augalus. Vieną kaip pagrindinių želdinių pasirinkome palaipinę sedulą. Jos monotoniškumą išsklaidėme įterpdami žydinčius ir varpinius augalus“, – apie tai, kokie želdiniai atsiras rekonstruojamoje Vienybės aikštėje, kalbėjo želdinių specialistė Danguolė Liagienė.

Anot jos, vietose, kuriose gruntas siekia 2 metrus, sodinti medžiai, o kur grunto sluoksnis mažesnis – bus kitokie želdiniai.

„Aikštėje parinkti ilgaamžiai augalai, kurie sukurs įspūdingą erdvę. Sedula irgi yra sumedėjusi bei gerai dera su kitais augalais. Žolinių augalų didelės įvairovės nėra, bet nuobodu tikrai nebus. Įsiterps makedoninė buožainė, japoninė plukė. Prie vandens telkinių įterpėme ir pakrančių augalų. Anksti pavasarį aikštėje dominuos balta spalva“, – minėjo D.Liagienė.

Iš viso atnaujinamoje Vienybės aikštėje bus pasodinta 5 tūkst. augalų. Prie upelio formos fontano augs miskantai, rūgtys, raudoklės, skėstašakiai astrai. Tad žaliosiose zonose gėlių žiedais mėgausis net tik miestiečiai ir miesto svečiai, bet ir juos lankys bitės, laikomos dviejuose aviliuose ant BLC verslo centro.

Specialiai auginti medžiai

Kadangi po Vienybės aikšte įrengta požeminė automobilių stovėjimo aikštelė, medžiai gali būti sodinami tik tam tikrame plotelyje. Tačiau skaičiuojama, jog jų bus daugiau, nei buvo anksčiau. Seniau Vienybės aikštėje žaliavo dvylika medžių, o dabar bus keturiolika.

Arčiau K.Donelaičio gatvės buvo išsaugotas ilgametis ąžuolas. Kiti medžiai aikštėje pasodinti naujai. Dvylika jų atvežti iš Vokietijos, o vienas medelis – čia augusio gluosnio vaikas. Atvežti medžiai jau yra apie 12 metų amžiaus. Mūsų kraštams šie medžiai gerai žinomi – tiek pušys, tiek beržai yra pripratę prie mūsų klimato ir puikiai dera vienas su kitu.

Medžiai auginti specialia technologija, buvo ne kartą persodinti tam, jog būtų galima suformuoti miestams tinkama šaknis. Tokie medžiai žymiai geriau prigyja ir auga gražesnės formos.

Želdiniai ilgaamžiai ir darnūs, bet ne monotoniški.

„Vienybės aikštėje žaliuos keturios paprastosios pušys ir aštuoni karpotieji beržai. Tai Lietuvoje augantys medžiai, tačiau išauginti specialia technologija. Medelyne Vokietijoje jie buvos keliskart persodinti, apkarpytas šaknynas tam, kad išaugintų kuo daugiau smulkių šaknelių. Taip medžius lengviau transportuoti ir jie greičiau prigyja bei tinkamai auga miesto sąlygomis. Todėl Viržių medelynas suteikia jiems prigijimo garantiją“, – sakė Viržių medelyno savininkas Arūnas Sūnilaitis.

Ypatingas sodinukas

Vienybės aikštėje pasodintas ir ypatingas sodinukas. Iš čia augusio gluosnio paimta šakelė išleido šaknis ir dabar toliau žaliuos. Legendos pasakoja, kad gluosnį, kurio vaikas dabar toliau augs, Vienybės aikštėje pasodino garsus dainininkas Antanas Šabaniauskas.

SBA koncerno darbuotojas Benediktas Balčiūnas išsaugojo legendinio dainininko gluosnio šakeles, jas puoselėjo ir dabar pasodintas gluosnio vaikas.

„2017 m vidurvasarį buvo ruošiama rekonstrukcijai ir Vienybės aikštėje augęs gluosnis man visada imponuodavo. Jis jau buvo atgyvenęs savo amžių. Bet man buvo gaila, jog visai dingtų toks medis, todėl su peiliu pradėjau skinti šakeles, jas sumerkiau į vandenį, kad išleistų šaknis. Kažkas eidamas pro šalį pasakė, kad tai buvo A.Šabaniausko medis. Neaišku, ar jis pats sodino, ar jo garbiai buvo pasodinta. Iš dešimt šakelių išliko tik viena. Tai nusprendėme, kad galėtų aikštėje ir toliau augti A.Šabaniausko gluosnis“, – apie tai, kaip medelis kurs prisiminimus ir tęs istoriją, kalbėjo gluosnį gelbėjęs B.Balčiūnas.

Aikštės atnaujinimui – 10 mln. eurų

Kauno Vienybės aikštės architektūrinė koncepcija Vokietijos dizaino tarybos apdovanojimuose pripažinta geriausia miesto erdvės kategorijoje. Tai pirmasis istorijoje Lietuvoje realizuojamo projekto laimėjimas šiame konkurse. Aikštės atnaujinimo projektą parengė Vokietijos kompanija. Įgyvendinimo projektą ji rengė kartu su lietuvių architektu Rimantu Giedraičiu.

Vienybės aikštę Kaune, bendradarbiaudama su Kauno miesto savivaldybe, atnaujina SBA grupė, kuri tam išleis apie 10 mln. eurų. Iš jų apie 5 mln. eurų skirti aikštės viršutinės dalies rekonstrukcijai. Bendra investicijų suma į aikštę ir greta plėtojamą BLC 2 verslo centrą siekia apie 40 mln. eurų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

> marazmui

> marazmui portretas
Ta sena sunykusi sovietinė aikštės danga „paveldas“ yra nebent tokiems Zasransko buduliams, kaip tamsta, net nesuvokiantiems, kas yra paveldas, o kas ne, nekalbant jau apie bent minimalią estetinę nuovoką. Be abejo, aikštę reikėjo seniai rekonstruoti. Tačiau tik jau ne tokiu klaikiu būdu.

marazmui

marazmui portretas
"Baisi, destruktyvi, slegianti begalinė stora ir riebi betoninė masė" - čia apie buvusį aikštės grindinį? Pamiršote tuomet paminėti, kad suskilinėjusi iš ištrupėjusi. Suprantu, sunku stebėti kai senas, pigus, apgriuvęs ir niekam nereikalingas "paveldas" išnaikinamas. Turbūt susimąstote apie save tada, kad labai panašus likimas laukia. Nekaltinu jūsų, geriau tiesiog nesate matę.

...

... portretas
Tai jau galėsim ateinančią vasarą nuo Saulės tų medžių pavėsy pasislėpt?.. :s
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių