Savaitės darbo atlygis – smūgiai darbuotojui į galvą

Sunku patikėti, kad darbo užmokestis būtų matuojamas smūgiais, bet tokia atsiskaitymo forma tebeegzistuoja. Anksčiau po darbdavio smūgio darbininkas nutildavo, o šiandien tokia atsiskaitymo forma patraukė teisėsaugos pareigūnų dėmesį.

Pradėtas tyrimas

Kaunietis Darius (pavardė redakcijai žinoma) bendrovėje "Stogvarta" išdirbo vos savaitę. Netgi tą lemtingą dieną, po kurios teisėsauga susidomėjo jo ir buvusio darbdavio santykiais, jis dar nežinojo esantis atleistas, tiksliau, nė nespėjęs pasirašyti darbo santykius liudijančios sutarties, neteko darbo.

Incidentas su dabar jau buvusiu darbdaviu kilo rugpjūčio 10 d., šeštadienį. Tą dieną Darius dar dirbo objekte, o apie tai, kad yra atleistas, sužinojo tik "Sodroje", kai kreipėsi dėl dokumento, liudijančio jį išvis dirbus "Stogvartoje".

"Nuvažiavome pas darbdavį atiduoti įrankių. Mano kolegos norėjo, kad darbdavys jiems sumokėtų pinigus už atliktus darbus. Pažėruose, kur gyvena darbdavys, išsikrovėme įrankius. Prie stalo buvo darbdavio sutuoktinė, bėginėjo nedidukai vaikai", – Darius tikina nenujautęs, kad iš čia jo laukia kelionė į ligoninę.

Pasak vyro, buvo sutarta, kad darbdavys atsiskaitys iš karto, kai tik objektas bus baigtas. Esą apie tai, kad pabaiga bus šeštadienį, bendrovei "Stogvarta" vadovaujantis Giedrius Vartavičius žinojo. Darius neabejoja – jei darbdavys būtų norėjęs atsiskaityti su darbą atlikusiais žmonėmis, būtų tam pasiruošęs.

"Kalba buvo ne apie mano pinigus. Mano kolegos paprašė, kad su jais atsiskaitytų. Darbdavys ir vėl ėmė išsisukinėti", – Darius tikino, kad darbdavys ir anksčiau vedžiojo kolegas už nosies dėl atsiskaitymo už darbą.

"Aš jau mačiau, kad nieko nebus. Tada įsikišau ir patariau kolegai nesiginčyti. Pasakiau, kad geriau pirmadienį nuvažiuosime į darbo inspekciją ir išsiaiškinsime. Tada situacija tapo sunkiai paaiškinama. Jis (G.Vartavičius – red. past.) šoko nuo to stalo – vienas smūgis, ir aš parkritau. Tik atsistojau – antras smūgis. Akyse pasidarė tamsu. Kolegos mane įsodino į mašiną ir išvažiavome."

Tačiau kelionė nebuvo sklandi. Darius pasakojo, kad važiuojant link Pažėrų žiedo akyse vėl aptemo. Kolegos iškvietė policiją, greitąją pagalbą. Darius buvo nuvežtas į ligoninę, jam atlikti išsamūs tyrimai, kurie suguls į ikiteisminio tyrimo medžiagą. Tačiau pirmųjų medikų išvadų pakako, kad Kauno apskrities vyriausiame policijos komisariate būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nedidelio sveikatos sutrikdymo.

Darius tikina tik užstojęs atlygio reikalavusius kolegas ir sulaukęs darbdavio smūgių į veidą.

Saldus atlygis

Nuo smūgių trūkusios abi lūpos susiūtos iš vidaus. Teismo medicinos ekspertai smulkiai aprašė patirtus sužalojimus. Darius skundėsi, kad sutrenktą galvą dar skaudėjo ir praėjus kelioms dienoms po įvykio.

Darius pripažįsta, kad kažkokio ypatingo konflikto nebuvo. Esą pakako vienos frazės, kuri išprovokavo tokį darbdavio elgesį. Darius leido sau pasvarstyti: jei viskas gerai būtų dėl įdarbinimo, dėl apmokėjimo, tai ar žmogus šitaip susierzintų?

"Gavau už nieką. Nežinau, kaip čia skamba. Žinoma, mes buvome jo privačioje teritorijoje, tai nebuvo darbdavio ofisas. Net negaliu pasakyti, ar atvežti grąžinti įrankius darbdaviui į namus yra įprastas dalykas. Per mažai dirbau", – situaciją analizavo Darius.

Liepos 29 d. buvo pirmoji Dariaus darbo diena "Stogvartoje", kai važiavo dirbti į objektą. Pagal "Sodros" pažymą Darius "Stogvartoje" pradėjo dirbti rugpjūčio 1 d.

Daug laiko neprireikė, kad Darius pamatytų spragas. Esą girdėjo pokalbius, kurie vyko tarp darbdavio ir kolegų apie kitus objektus, už kuriuos buvo nesumokėta. Darius tikino pastebėjęs, kad naujasis darbdavys mėgsta pasakyti, kada ir kur atvažiuoti, o pats neatvažiuoja. Pirmieji įspūdžiai buvo nekokie ir leido suprasti pakliuvus į nepatikimą organizaciją.

"Buvau pasakęs, kad nedirbsiu. Sulaukiau priekaištų, kad kaip žiurkė bėgu iš skęstančio laivo. Kodėl dirbau? Jūs tik pagalvokite – žada 100 eurų per dieną. Kur geriau rasi? 10 dienų – 1 000 eurų statybose. Ir pakibau dėl šito. Žinoma, tie 100 eurų tebuvo žodinis susitarimas, oficialiai dirbau už minimumą", – statybose kone jau tradicinį apmokėjimo būdą minėjo pašnekovas.

Stogdengys – brangiai apmokamas darbuotojas. Nemenka rizika tokį darbą dirbti. Tačiau, Dariaus teigimu, darbdavys visiškai nesirūpino darbininkų saugumu. Esą apsaugos priemonių, diržų – nieko nebuvo. Darbininkai nepildė jokių kelionės lapų. Pasak Dariaus, pirmomis dienomis darbdavys užpylė degalų, o toliau tai buvo jų pačių reikalas. Galiausiai esą pareiškė, kad jei vyrai dirbs po 15–16 val. per dieną, tai uždirbs tuos 100 eurų.

Darius tikisi, kad tą savaitės minimumą darbdavys vis dėlto sumokės, tačiau žadėtų 100 per dieną, o per savaitę tai jau būtų 700 eurų, tikėtis esą neverta. "Gal perves tuos 80 eurų, tai bus vaistams", – šyptelėjo kaunietis.

Pašnekovas pripažįsta, kad pasiūlymas uždirbti 100 eurų per dieną dengiant stogą atrodė patrauklus, tačiau istorijos atomazga – šokiruojanti.

Paliko vieną

Į buvusio darbdavio nemalonę pakliuvęs vyras neslepia esantis prislėgtas ne tik dėl sumušimo ar nesumokėtų pinigų. Dariui niekaip nesusidėlioja, kad žmogus šitaip žeminamai galėjo su juo pasielgti kitų žmonių akivaizdoje.

"Įsivėliau į tokius reikalus. Žiauru. Aš pasakiau pareigūnams, kad galbūt jis vartojo alkoholį, nes man žiebė nepilnamečių vaikų akivaizdoje. Ta gyvenama vieta tokia keista. Laukymė, kurioje lyg bandoma statyti namą. Visur tokie laikini pastatai – kaip pašiūrės. Įdomu, kaip Vaiko teisių apsaugos tarnyba įvertintų tų mažamečių gyvenimo sąlygas", – svarstė Darius.

Ir tai dar ne viskas, dėl ko nerimauja Darius. "Blogiausia, kad mano kolegos, kuriuos aš užsistojau, nutilo. Bjauru", – panašu, kad santykius su buvusiu darbdaviu Dariui teks aiškintis vienam, mat kolegos priėmė poziciją – nieko nematau, nieko negirdžiu. "Bet juk policiją, greitąją išvietė jie. Tuose pirminiuose dokumentuose jų pavardės yra, tačiau galiausiai aš likau vienas", – pečiais trūktelėjo kaunietis.

Dariaus pasakojimas šokinėjo nuo prisiminimų apie smūgius iki visiškos netvarkos arba nenoro tvarkytis "Stogvartos" darbo organizavimo ir buhalterinės apskaitos dalykuose. "Su darbų rangos sutartimi mes nebuvome supažindinti. Jis (G.Vartavičius red. past.) aiškino, kad pagal rangos sutartį mes turime padaryti perdangos konstrukcijas, gegnių tvirtinimą, uždėti plėvelę, užlotuoti stogą. Ir tik tada jis atsiskaitys, kai užsakovas priims darbų aktą, jis gaus pinigus ir atsiskaitys su mumis", – tačiau girdėti ir netesėti pažadai esą davė pagrindo abejoti darbdavio žodžiais.

Neigia mušęs

Kaip ir galima buvo tikėtis, "Stogvartos" vadovas G.Vartavičius situaciją nupiešė kardinaliai priešingai. Pirmiausia pareiškė, kad Darius visai nebuvo sumuštas. "Nemanau, kad jis buvo sumuštas. Jei būtų sumuštas, tai būtų ligoninėje", – supratimą apie sumušimus pademonstravo "Stogvartos" vadovas.

Kodėl dirbau? Jūs tik pagalvokite – žada 100 eurų per dieną. Kur geriau rasi?

"Niekas jo nemušė, – kaip liudininkus G.Vartavičius minėjo žmoną ir vaikus. – Atvažiuoja girti ir kažko reikalauja iš manęs. Jis pats sau į lūpą įsikando. Niekas jam netrenkė. Na, jeigu būčiau išgėręs, tai dar kažką, bet blaivutėlis atsikėliau. Aišku, žodžių karai buvo, nes prasidėjo grasinimai, kad bus taip ir anaip", – savo poziciją dėstė G.Vartavičius.

Pagal darbdavio versiją, vyrai pasiprašė atleidžiami iš statybų bendrovės nebaigę sutarto darbo. Pasak G.Vartavičiaus, baudos dėl netesybų gali siekti iki 5 tūkst. eurų. Tačiau labiausiai G.Vartavičiui užkliuvo tai, kad grąžinti įrankius atvažiavę darbininkai pagrasino tarnybomis.

"Atvažiuoja pas mane į namus, eina per visokias instancijas – mokesčių inspekcijas, sodras, aiškina, kad aš jam nesumoku pinigų, nors jis nesugeba algalapio pasirašyti. Eina į policiją, "Kauno dieną". Tai ką, man dabar TV pagalbą kviesti?" – liejosi G.Vartavičius.

"Stogvartos" direktorius tikina davęs vyrams 1 100 eurų. Esą keturiese pasidalijo po 250 eurų, o 100 liko savaitei kelionių Kaunas–Vilnius–Kaunas degalams. "Nuvažiavome į Vilnių, aprodžiau objektą. Sutarėme, kad vyrai dengs stogą. Jokių problemų. Degalai apmokėti, įrankiai duoti. Dirbo savaitę, o paskui apsigalvojo, kad jiems neapsimoka, ir pradėjo boikotuoti", – dėstė direktorius.

Rekvizitai.lt viešuose atsiliepimuose nėra komentarų, peikiančių bendrovę ar jos vadovą. Nėra ir giriančių. Tiesa, beveik ketverius metus gyvuojančios bendrovės istorijoje yra keturios bylos, kuriose "Stogvarta" yra atsakovė. Visos keturios bylos –  dėl skolų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

uzsakovas

uzsakovas portretas
Darbuotojai BEKIT kuo toliau, Giedrius labai geras psichologas ir melagis! Prizades viska, tik ne pinigus . O uzsakovam palinkesiu proto turet tokio kibiro nesisamdyt, nes darbu neatliks ,o pinigus paims i prieki.

Nukentejas

Nukentejas portretas
Nepabaigti darbai, visur tik xaltura darbininkai nemoksos visiski o direktorius LOPAS ir MELAGIS. Ps mes dar isiaiskinsim durneli

a

a portretas
Jisdarė man fasadą, apgavo skaičiuodamas kvadratus, dingo neužbaigęs darbų, tai aferistas. Beje, bičiuliaujasi su Kauno komisarais, tad greičiausiai jam už tą smūgį nieko nebus
VISI KOMENTARAI 64

Galerijos

Daugiau straipsnių