Sėkmės istorija pakaunėje pelnė pasaulinį pripažinimą

Kauno rajono savivaldybėje įgyvendintas mokyklų viešojo ir privataus sektorių partnerystės (VPSP) projektas pelnė Jungtinių Tautų Europos ekonomikos komisijos (UNECE) apdovanojimą. Jis įteiktas Atėnuose (Graikija) vykusiame tarptautiniame VSPS forume.

Tapo pionieriais

Kauno rajono savivaldybė, kurioje gyventojų skaičius stabiliai auga ir jau perkopė 112 tūkst., siekdama paspartinti naujų švietimo ir sporto paskirties objektų statybą, pirmoji šalyje ryžosi išbandyti VPSP modelį.

2020 m. pasirašyta sutartis su didžiausiu Baltijos šalyse privataus fondų valdytojo „BaltCap“ fondu „BaltCap Infrastructure Fund“ leido Kauno rajono savivaldybei per palyginti trumpą laiką modernizuoti Mastaičių baseiną, pastatyti Mastaičių pradinę mokyklą su vaikų darželiu, rekonstruoti Zapyškio pagrindinę ir Kačerginės pradinę mokyklas, prie jų pastatyti šiuolaikines sporto sales.

Į šiuos objektus 13,6 mln. eurų investavo privatus partneris – fondas „Baltic Infrastructure Fund“, statinius projektavo biuras „2L Architects“, statė bendrovė „Conres LT“, o pastatų priežiūra trylika metų rūpinsis bendrovė „SOL Baltics“.

„Džiaugiamės, kad projektas pelnė tarptautinį pripažinimą ir Kauno rajono savivaldybei pavyko išspręsti problemą. Įvertinimas parodo, kad ateitis priklauso būtent tokiems projektams. Žinoma, esama ES finansinių priemonių, tačiau ne visuomet yra galimybių jais pasinaudoti. VPSP projektai leidžia be trikdžių priimti sprendimus ir lanksčiau spręsti kilusias problemas“, – teigė Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas.

Įvertinimas: projektas apdovanotas už aplinkosaugos tvarumą, poveikio aplinkai atsparumą ir galimybę atkartoti kitur. Organizatorių nuotr.

Didžiulė konkurencija

Vienas šio projekto partnerių Šarūnas Stepukonis „Kauno dienai“ sakė, kad projektą tarptautiniam VSPS forumui pateikė Centrinė projektų valdymo agentūra. Konkurencija buvo didžiulė: sulaukta apie 70 projektų iš įvairių pasaulio šalių, į finalinį – trečią – etapą buvo atrinkti 47, o iš jų 9 pateikti apdovanoti. Be lietuvių, ant garbės pakylos kilo Indijos, Nepalo, Vokietijos, Argentinos, Malio, Turkijos ir Slovėnijos atstovai.

„Mes labai stipriai ruošėmės. Procesas buvo labai imlus laikui, teko pateikti gausybę informacijos, atsakyti į daugybę klausimų, orientuotų į projekto ekonominį naudingumą, aplinkosaugos aspektus, naudą vietos bendruomenei. Dėjome daug pastangų, tikėjomės sėkmės ir labai džiaugėmės, kai sužinojome, kad pelnėme įvertinimą“, – šypsojosi Š. Stepukonis.

Pašnekovas pabrėžė, forumo dalyviams – tarptautinei bendruomenei ir vertintojams – didžiulį įspūdį padarė ir Kauno rajono mokyklų vaikai, profesionaliai pristatę savo mokyklą filmuke. „Sulaukėme gausybės pagyrimo žodžių: tai – geriausias projektas ne tik dėl puikaus vaikų anglų kalbos mokėjimo, bet ir dėl moksleivių suvokimo apie klimato kaitą, tvaraus vystymosi svarbą ir tikslus“, – pasakojo fondo „BaltCap“ partneris.

Konkurencija buvo didžiulė: sulaukta apie 70 projektų iš įvairių pasaulio šalių, į finalinį – trečią – etapą buvo atrinkti 47, iš jų 9 pateikti apdovanoti.

 

Projektas apdovanotas už dvi sritis: aplinkosaugos tvarumą, poveikio aplinkai atsparumą ir galimybę atkartoti kitur. „Kačerginės mokykloje energinio naudingumo klasė buvo pagerinta, o pastatytos naujos ugdymo įstaigos priklauso energinio naudingumo klasei A++. Tai leidžia sumažinti CO2 išmetimą, ypač energijos imliame Mastaičių baseine. Šis kompleksinis mokyklų atnaujinimo projektas buvo pirmas Lietuvoje, o šiuo metu tokį modelį pakartoti siekia dar trys Lietuvos savivaldybės. Renginyje išgirdome apie didžiulį tokių projektų poreikį ir kitose pasaulio šalyse. Tuo pačiu principu ketiname pastatyti mokyklą Bučoje (Ukraina)“, – tvirtino pašnekovas.

Užmojai Bučoje

Bučoje projekto vystytojai žada atliepti visus šiuolaikinius švietimo poreikius, nedaryti jokių išlygų. Tai, jų žodžiais, turės būti aukščiausios energinio naudingumo klasės A++ statinys, kokių Ukrainoje išties mažai, tai kol kas retas viešosios paskirties pastatuose. Statinys Bučoje pats turės pasigaminti reikiamą energiją iš atsinaujinančiųjų išteklių, neišskirti į aplinką CO2, būti atsparus įvairiems energijos tiekimo šokams.

„Taip pat daug dėmesio skiriame ir vidaus erdvėms, klases projektuosime su akustiniais elementais, kad atitiktų visų vaikų, tarp jų  ir turinčių dėmesio, koncentracijos sutrikimų, poreikius. Mikroklimatas bus komfortiškas ugdymo procesui: kad nereikėtų klasėse kaisti pavasarį ir šalti žiemą, kad visas dėmesys būtų skiriamas mokslams, o ne pašaliniams dalykams“, – vardijo Š. Stepukonis.

Tai plyno lauko investicija, tiksliau – plyno lauko donacija. Mokykla bus statoma iš surinktų valstybinių organizacijų ir verslo lėšų, o vėliau – padovanota Bučos savivaldybei.

Forumas Atėnuose buvo jau septintasis, o apdovanojimai rengiami kas antrus metus, nes pasaulyje tokių projektų nedaug. Pašnekovas patikino, kad Bučos projektą užbaigs iki 2025 m. galo. Tikimasi, kad atsakingos Ukrainos institucijos jį pateiks forumui. „Sėkmingas projekto įgyvendinimas turės didžiulį poveikį Bučai ir savo pavyzdžiu įkvėps kitus, kad ne tik Ukraina būtų atstatyta, bet ir mokyklos būtų kokybiškesnės ir modernesnės, nei buvo iki karo“, – pabrėžė Š. Stepukonis.

Iškilmės: Kačerginėje 2022 m. rugsėjo 1 d. buvo itin džiugi. E. Mališausko nuotr.

Kelionę tęs

„Kauno diena“ jau rašė, kad Š. Stepukonis jaučia sentimentų pakaunei. „Kačerginėje teko praleisti ne vieną vaikystės vasarą, mano močiutė šioje mokykloje 50 metų dirbo matematikos mokytoja, ne kartą teko jėgas išbandyti krepšinio aikštelėse Kačerginėje ir Zapyškyje, nemažai laiko praleidau ir Mastaičiuose, nes jie – šalia mano gimtinės Garliavos, – prisipažino fondo „BaltCap Infrastructure Fund“ partneris. – Dabar esame problemų sprendėjai. Jei Kauno rajono savivaldybė ketina ir toliau atnaujinti ugdymo įstaigas ir skelbs konkursą, tikrai jame dalyvausime – jei ir nelaimėsime, bent padėsime savivaldybei gauti geriausią kainą iš kitų dalyvių.“

Rezultatas: atnaujintu baseinu ypač džiaugiasi vaikai. Justinos Lasauskaitės nuotr.

Kauno rajono meras neslėpė: „Sėkmingas startas ir sklandžiai nueita kelionė įgyvendinant pirmąjį šalyje mokyklų atnaujinimo viešosios ir privačios partnerystės projektą leidžia galvoti apie tęstinumą, nes dabar jau žinome, kaip tai padaryti greičiau. Kauno rajono savivaldybė auga – čia gyvena ir atsikelia jaunų šeimų su vaikais. Mums reikia darželių, pradinių, bendrojo lavinimo mokyklų, stadionų, Reikia jau dabar. Projektai pritraukiant verslą, kuris efektyviai naudoja lėšas, mums sudaro sąlygas sparčiai judėti į priekį.“

Džiaugdamasis partneryste, V. Makūnas sakė: „Mums pasitaikė geras finansinis šaltinis, geri rangovai, tai leido pasiekti norimą rezultatą. Gyventojams nesvarbu, už kokius pinigus pastatytas darželis ar mokykla, jiems svarbu, kad atsirado paslauga šalia namų.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aleksotas

Aleksotas portretas
Pagarba Kauno rajono merui Makūnui, kuris ne uždaro mokyklas, o rūpinasi jų plėtra

Interesantas

Interesantas portretas
Juk mero anūkas ten mokosi ....

Raimondas B

Raimondas B portretas
Bendruomenės džiaugiasi puikiomis erdvėmis.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių