Pereiti į pagrindinį turinį

Sovietmečio ženklai: laikas išpjauti pūvančias votis

2014-08-13 12:30

Sovietmetį menantys reliktai viešosiose erdvėse – nugriauti, ištrinti ir taip tarsi paneigti savo istoriją? Ar vis dėlto negriauti?

Sovietmetį menantys reliktai viešosiose erdvėse – nebeegzistuojančios Lietuvos SSR herbas ant Aleksoto tilto, kapinėse netikėtai atrandami paminklai stribams su patetiškais užrašais, garsiosios skulptūros ant Žaliojo tilto sostinėje – periodiškai kylančiose diskusijose niekaip nerandama atsakymo, ką daryti su šiais praeities simboliais. Nugriauti, ištrinti ir taip tarsi paneigti savo istoriją? Ar vis dėlto negriauti? Įvykiai Ukrainoje, regis, padės apsispręsti. Tuo įsitikinę ir Laisvės al. sutikti praeiviai ir garsūs kauniečiai.

Tautvyda Marcinkevičiūtė
Poetė, vertėja

Kiekviena valstybė tvarkosi savaip su tokiais statiniais. Mūsų valdžia taip pat turi kovoti su totalitarinėmis apraiškomis. Geriausia būtų tokius statinius gabenti į Grūto parką, nes ten juos galėsime apžiūrėti jau kaip muziejines vertybes. Jeigu kas nors šiuo metu į tokius paminklus žiūri kaip į tam tikros valdžios apraiškas, tai klysta, nes tai viso labo seni, praeitį primenantys paminklai. Nereikia išmesti jų kaip nereikalingų atliekų ir kurti naujų paminklų, aukštinančių naująją sistemą.

Stanislovas Buškevičius
Kauno vicemeras

Be abejonės, reikia nugriauti viską. Aš buvau iniciatorius 1990 m., kai buvo kilusi mintis visus okupaciją ir sovietus primenančius paminklus nugriauti. Tai yra mano kraujyje, todėl esu įsitikinęs, kad viskas turėtų būti panaikinta. Juk tai yra okupantų žymės, pastatytos išnaikinti lietuvių tautai, jos ideologijai, valstybingumui. Šie iki šiol likę simboliai žeidžia visus kovotojus už laisvę, diskredituoja Lietuvos nepriklausomybę. Supainiojamos vertybės ir jaunajai kartai rodomas blogas pavyzdys. Reikia nugriauti ir kuo greičiau, tuo geriau.

Rimvydas Jurgis Palys
Architektas

Manau, kad laikas pūvančias votis išpjauti. Nors ir skaudės, bet reikia pagaliau imtis ryžtingų veiksmų. Todėl tikrai manau, kad metas paminklus pašalinti. Dabar vadinti juos kultūros paveldu yra šiek tiek ciniška, mat yra šimtą kartų vertesnių kultūros paveldo vardo ženklų, kurie yra naikinami dėl aplaidumo. O čia tik okupacinio blogio apraiškos, todėl neverta jų aukštinti kaip istorinės ar meninės vertybės. Rusų okupacija juk padarė daug žalos, kurios neatlygins jokios kompensacijos. Pakeistas ir žmonių mąstymas, ir kultūrinis suvokimas, ir mentalitetas ar net šeiminė padėtis. Jau vien dėl šios padarytos žalos reikėtų juos nugriauti ir pamiršti liberalumą. Kad ir Kaune, tiltas pavadintas Lietuvos kunigaikščio Vytauto Didžiojo vardu, o jį "puošia" okupaciniai ženklai. Juk čia anekdotų anekdotas.

Zita Bružaitė
Kompozitorė

Ta atributika, kūjai, pjautuvai, svastikos ir žvaigždės nesuprantami šių dienų žmonėms, juos reikia pašalinti. Nei mes patys susigyvenome, nei tai bus aktualu ateityje, neturės nei auklėjamosios, nei estetinės prasmės mūsų vaikams ar vaikaičiams. Bet jeigu kalbame apie meno kūrinius, pastatytus tuo laikotarpiu ir neturinčius šių elementų, – ne viskas taip lengvai nušluojama. Nebūčiau šalininkė tos pozicijos, kad reikia viską šluoti, kas buvo pastatyta tada. Reikia atskirti atributiką nuo tam tikrų kūrinių, kurie išlaikytų ir parodytų šio laikmečio savastį. Nušluoti viską galime, tačiau kas bus vietoje to? Ir kada tai bus? Šis laikas turėjo savo ženklų ir didžiuosiuose miestuose architektūra, skulptūra taip pat sąveikauja, kalbasi su laiku, aplinka, žmonėmis. Į viską reikia žiūrėti diskretiškai. Nepasakyčiau, kad man labai patinka Petro Cvirkos skulptūra, bet štai prieš Salomėjos Nėries skulptūrą negalėčiau pakelti rankos. Tokia mano subjektyvi nuomonė.

Roma
Dėstytoja

Anksčiau buvau tokios nuomonės, kad nereikėtų atsisakyti, juk bet kokia istorija yra praeities dalis. Dabar, po įvykių Ukrainoje, gal šiek tiek pradedu abejoti. Kažkas pasikeitė sąmonėje po šių naujienų. Nors ir keliavau, ir turėjau gerą nuomonę apie Rusiją susidariusi, tačiau tie įvykiai sujaukė viską. Galbūt išmesti skulptūrų nereikėtų, o tiesiog perkelti į Grūto parką – nuvažiavai, apžiūrėjai, prisiminei, jeigu kam nori, parodei, ir tiek.

Živilė
Architektė

Manau, reikėtų panaikinti, tai per daug primena okupaciją ir skaudžius visuomenei laikus. Jeigu būtų vykdomas ne atributikos sunaikinimas, o tik perkėlimas, tai tik į tokią vietą, kur niekas jų apskritai nebematytų.

Margarita
Laborantė

Aišku, kad būtų galima į vieną vietą perkelti visus šiuos statinius. Jei jau pradėjome perkėlimą, dalis statinių išgabenta, tai perkelkime ir visus kitus. Išmesti visai gal nereikia, čia juk mūsų istorijos dalis. Pavyzdžiui, Ramybės parke anksčiau stovėjo paminklas "Keturi komunarai". Nesuprantu, kodėl reikėjo būtent jį perkelti. Visą mano vaikystę ten stovėjo, o dabar liko tik tuščia vieta.

Ignotas
Studentas

Man netrukdo. Jų perkėlimas ar panaikinimas tik sukeltų valstybei papildomų išlaidų. Šiuo metu esu dar tik devyniolikmetis, tų tamsiųjų totalitarizmo laikų esu nematęs, todėl jos man nekelia jokių neigiamų emocijų. Galbūt mano tėvai manytų kitaip, tačiau mano amžiaus atstovams tai nelabai rūpi.

Česlovas
Stalius

Nemanau, kad reikia perkelti. Jeigu pastatyta praeityje, tai niekam šiais laikais neturėtų trukdyti. Visame pasaulyje panašių skulptūrų ar atributikos galima rasti. Tai susiję su mūsų praeitimi, istorija. Šiuo metu jaunimas kuria dabarties vizijas, kurios galbūt mums, vyresniesiems, nėra priimtinos, bet turime visi susitaikyti su tokia situacija ir tiek.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų