Su iššūkiais savivaldybių įmonės kovos surėmusios pečius

  • Teksto dydis:

Sa­vi­val­dy­bių įmo­nėms dvi­ko­vos pirš­ti­nę ban­do mes­ti pri­va­tus verslas, ta­čiau ko­mu­na­li­nių įmo­nių at­sto­vai tvir­ti­na, kad tuo­met kai ku­rių ne­pel­nin­gų pa­slau­gų tei­ki­mas ga­li pakib­ti ant plau­ko ir taip nebus pa­si­rū­pin­ta vie­šuo­ju in­te­re­su.

Veik­la, ku­ri neat­si­per­ka

Lie­tu­vos sa­vi­val­dy­bių ko­mu­na­li­nių pa­slau­gų įmo­nės susibū­rė į Lie­tu­vos sa­vi­val­dy­bių ko­mu­na­li­nių ūkių asociaci­ją (SKIA), nes net sep­ty­nio­li­ka įmo­nių, pasirašiusių aso­cia­ci­jos įstei­gi­mo ak­tą, puo­se­lė­ja vil­tį, kad nauja­sis Sei­mas ir Vy­riau­sy­bė tu­ri nau­ją po­žiū­rį ir lei­sis į pla­tes­nes dis­ku­si­jas SKIA rū­pi­moms pro­ble­moms ap­tar­ti. „Įkur­ti aso­cia­ci­ją mus pa­ska­ti­no dau­gy­bė prie­žas­čių, kurios ap­sun­ki­no sa­vi­val­dy­bių ir joms pri­klau­san­čių įmo­nių dar­bą“, – tvir­ti­no „Kau­no šva­ros“ ge­ne­ra­li­nis di­rek­to­rius Da­lius Tu­my­nas. Pa­sak jo, pa­sta­ruo­ju me­tu vis daž­niau per­ša­ma nuo­mo­nė, kad tai, ką da­ro sa­vi­val­dy­bės ar joms pa­val­džios įmo­nės, yra blo­gai, o įmo­nių veik­la ne­veiks­min­ga.

SKIA su­vie­ni­jo spe­cia­lis­tus, tu­rin­čius daug pa­tir­ties, ži­nių ir ge­rai su­pran­tan­čius, kad ko­mu­na­li­nės pa­slau­gos pir­miau­sia tu­ri bū­ti pri­ly­gin­tos vie­šo­sioms paslaugoms, ku­rių pa­ten­ki­ni­mas ne­re­tai bū­na nuo­sto­lin­gas „Sa­vi­val­dy­bių komu­na­li­nės įmo­nės rū­pi­na­si ne tik at­lie­kų su­rin­ki­mu, ta­čiau pri­žiū­ri ir ka­pi­nes, gat­ves, viešąsias erd­ves. To­dėl tam tik­rų pa­slau­gų tei­ki­mas ne­ga­li bū­ti perleistas pri­va­čiam vers­lui, jas tu­ri už­tik­rin­ti vie­ti­nės val­džios ins­ti­tu­ci­jos, ku­rios pri­va­lo ten­kin­ti bend­ruo­me­nės po­rei­kius, o ne ak­lai siek­ti pel­no“, – tvir­ti­na ir SKIA di­rek­to­rė Auš­ra Zig­mon­tie­nė. Tad vie­šų­jų pa­slau­gų tei­ki­mas ne­ga­li bū­ti ver­ti­na­mas vien per ūki­nės veik­los efek­ty­vu­mo kri­te­ri­jų. SKIA di­rek­to­rė at­krei­pė dė­me­sį, kad savi­val­dy­bės įmo­nės ne­sle­pia mo­kes­čių, o pa­slau­gas per­ka laikyda­mo­si įstatymo nu­sta­ty­tos tvar­kos. Kal­bė­da­ma apie pri­va­tų vers­lą A.Zigmon­tie­nė nebu­vo to­kios ge­ros nuo­mo­nės. SKIA di­rek­to­rės tei­gi­mu, jos daug ką ga­li prideng­ti kon­fi­den­cia­lu­mu ir ko­mer­ci­nės pa­slap­ties šy­du.

Dar vie­nas svar­bus sa­vi­val­dy­bei pri­klau­san­čių įmo­nių bruo­žas – pel­nas, ku­rį gau­na sa­vi­val­dy­bės įmo­nės, ati­ten­ka sa­vi­val­dy­bės biu­dže­tui ir tie pi­ni­gai to­liau pa­nau­do­ja­mi ki­tai sa­vi­val­dy­bės pri­žiū­ri­mo mies­to nau­dai.

Vi­daus san­do­rių svar­ba

Su­si­ti­ki­me su SKIA at­sto­vais Lie­tu­vos sa­vi­val­dy­bių aso­cia­ci­jos di­rek­to­rė Ro­ma Ža­kai­tie­nė tei­gė, kad pa­sta­rai­siais me­tais sa­vi­val­dai ten­ka su­si­dur­ti su dau­gy­be iš­šū­kių. Dau­giau­sia tai po­li­ti­kų va­lia pri­mes­ti spren­di­mai. „Po­li­ti­kai no­ri, kad nuo 2018-ųjų sa­vi­val­dy­bė­se tu­rė­tų ne­be­lik­ti vi­daus san­do­rių. Vis­kas tu­rė­tų rem­tis vie­šai­siais pir­ki­mais“, – su­si­rin­ku­sie­siems aiš­ki­no R.Ža­kai­tie­nė. Jei­gu to­kia tvarka pra­dės ga­lio­ti, Lie­tu­va taps vie­nin­te­le ša­li­mi ES, už­drau­du­sia savivaldybių su­tar­tis su joms pa­val­džio­mis įmo­nė­mis – vi­daus san­do­rius.

„Vi­so­se ki­to­se ša­ly­se lai­ko­ma­si nuo­mo­nės, kad sa­vi­val­dy­bių įmo­nės tu­ri prisiimti at­sa­ko­my­bę ir veiks­min­gai dirb­ti“, – kal­bė­jo aso­cia­ci­jos di­rek­to­rė.

Pa­sak D.Tu­my­no, vi­daus san­do­rių iš­sau­go­ji­mas – dar vie­na SKIA prio­ri­te­ti­nių veik­los kryp­čių. Pri­va­čių įmo­nių lo­bis­tai, pa­sak „Kau­no šva­ros“ va­do­vo, ban­do įti­kin­ti po­li­ti­kus, kad į svai­val­dy­bių įmo­nių veik­los te­ri­to­ri­ją rei­kia įsi­leis­ti ir pri­va­tų vers­lą. Ad­vo­ka­tų kon­to­ros „Glims­tedt“ vy­res­ny­sis tei­si­nin­kas Fe­lik­sas Mi­ku­tis su­tin­ka, kad vi­daus san­do­riai Lie­tu­vo­je yra disk­re­di­tuo­ti – daug kam at­ro­do, kad jie su­da­ro prie­lai­das ko­rup­ci­jai at­si­ras­ti. „Lie­tu­vo­je šiuo me­tu vy­rau­ja po­zi­ci­ja, kad vi­daus san­do­riai tu­rė­tų bū­ti ne­su­da­ro­mi, jei­gu yra ti­ki­my­bė, kad vie­šo­jo sek­to­riaus po­rei­kius ga­li pa­ten­kin­ti pri­va­čios įmo­nės“, – kal­bė­jo ad­vo­ka­tas. Neigia­mas at­spal­vis apie vi­daus san­do­rius su­si­da­ręs tik mū­sų ša­ly­je. Ki­to­se ES vals­ty­bė­se to­kio at­spal­vio, kal­bant apie juos, nė­ra. „Pa­gal ES Tei­sin­gu­mo Teismo pra­kti­ką ir ES tei­sės nuo­sta­tas sa­vi­val­dos ir cent­ri­nės val­džios institucijos tu­ri tei­sę or­ga­ni­zuo­ti joms pa­skir­tų už­duo­čių vyk­dy­mą pa­gal ekonomi­nes ar­ba po­li­ti­nes pre­fe­ren­ci­jas, o vie­šų­jų pir­ki­mų tai­syk­lės ne­tu­rė­tų tokios ins­ti­tu­ci­jų veiks­mų lais­vės kaip nors ri­bo­ti“, – kal­bė­jo F.Mi­ku­tis.

Vis dėl­to kal­bė­da­mas apie vi­daus san­do­rius tei­si­nin­kas at­krei­pė dė­me­sį, kad su­da­rant vi­daus san­do­rį tu­ri bū­ti nu­sta­ty­tos aiš­kios ir skaid­rios kai­nos, o už teikia­mą pa­slau­gą mo­ka­mos kom­pen­sa­ci­jos dy­dis tu­ri bū­ti nu­sta­ty­tas pagrįstomis są­nau­do­mis. „Da­bar svar­bu at­kur­ti vi­suo­me­nės pa­si­ti­kė­ji­mą vi­daus san­do­riais ir sa­vi­val­dy­bės tei­kia­mo­mis ko­mu­na­li­nė­mis pa­slau­go­mis, to­dėl itin svar­bus skaid­ru­mas vie­ši­nant es­mi­nes san­do­rio są­ly­gas“, – ti­ki­no pa­šne­ko­vas.

Ne­lo­giš­ki spren­di­mai

Pa­sak Kau­no mies­to sa­vi­val­dy­bės Ap­lin­kos ap­sau­gos sky­riaus ve­dė­jos Radetos Sa­vic­kie­nės, sa­vi­val­dy­bės ir jai pa­val­džių įmo­nių at­sto­vams daž­nai ten­ka klau­sy­tis gy­ven­to­jų prie­kaiš­tų, kad at­lie­kų tvar­ky­mo mo­kes­tis yra per dide­lis ar­ba skai­čiuo­ja­mas net ta­da, kai vis­kas iš­rū­šiuo­ja­ma. Kri­ti­kos su­lau­kia ir pa­ti mo­kes­čių skai­čia­vi­mo tvar­ka, kai rink­lia­va ap­skai­čiuo­ja­ma at­si­žvel­giant pagal būs­to plo­tą, o ne pa­gal gy­ven­to­jų skai­čių bu­te. „To­kie gy­ven­to­jų priekaištai pa­grįs­ti, ta­čiau sa­vi­val­dy­bėms su­riš­tos ran­kos ir priim­ti spren­di­mų, pa­ge­ri­nan­čių gy­ven­to­jų si­tua­ci­ją, pa­pras­čiau­siai ne­ga­li­me“, – tvir­ti­no R.Savickie­nė. Pa­sak kau­nie­tės, Lie­tu­vo­je ga­lio­jant nuo­sta­tai „ter­šė­jas mo­ka“, gy­ven­to­jui ten­ka su­mo­kė­ti ir už ne­pag­rįs­tus ar nuo­sto­lin­gus val­džios sprendimus, nes vi­sos pa­ti­ria­mos są­nau­dos įtrau­kia­mos į at­lie­kų tvar­ky­mo įmokas. „Mū­sų įsi­ti­ki­ni­mu, bet ko­kia nau­jo­vė tu­ri bū­ti die­gia­ma tik at­li­kus išsamią ana­li­zę ir su­kū­rus pa­pras­tą ir aiš­kų reg­la­men­ta­vi­mą“, – pa­brė­žė savival­dy­bės at­sto­vė. R.Sa­vic­kie­nė ap­gai­les­ta­vo, kad to­kios tvar­kos dar nė­ra – ku­ria­mi tar­pu­sa­vy­je ne­de­ran­tys tei­sės ak­tai, o sa­vi­val­dy­bėms ne­tei­kia­ma net me­to­di­nė pa­gal­ba, ku­ri pa­dė­tų per­pras­ti tei­sės ak­tų ving­ry­bes.

Pra­kal­bus apie ple­čia­mą už­sta­to sis­te­mą, sa­vi­val­dy­bėms jau ky­la klau­si­mų: kokios at­lie­kos pa­teks į ple­čia­mą už­sta­to sis­te­mą? Kas bus su neperdirbamomis pa­kuo­tė­mis? „Apie to­kius klau­si­mus dar net ne­gal­vo­ja­ma, tačiau tuo­met, kai bus pa­tvir­tin­ta nau­jo­ji tvar­ka, su iš­ki­lu­sio­mis pro­ble­mo­mis teks su­si­do­ro­ti bū­tent sa­vi­val­dy­bėms“, – si­tua­ci­ją api­bū­di­no mo­te­ris.

                                  D. Tumynas

„Da­bar – eks­pe­ri­men­tų lai­kas, o at­sa­ko­my­bės dėl ne­sėk­mių pri­siim­ti nie­kas neno­ri“, – api­bend­rin­da­mas daž­nai pa­si­tai­kan­čią si­tua­ci­ją kal­bė­jo D.Tumynas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

janina

janina portretas
kokia nesamone pagal gyventoju skaiciu moketi siuksliu isvezima....vaikai deklaruoti pas mane o nuomojasi kitur ten savaime suprantama deklaruota viena mociutele.Atstatyta teisybe kazkam pildys kisene okriminaruose skaitysim apie dar viena telefononi sukciu arba dar baisesniu dalyku

Rima

Rima portretas
Valstybinė įmonė teikti paslaugas turėtu pigiau.Tada bus patenkinti miesto gyventojai ir noriai pirks paslaugas.Paslaygų ne pelningų nėra ,jeigu nebūtų pelno ,tokios paslaugos nebūtų.Valstybinių įmonių pelną reikia kontroliuoti,kad pinigai ne subyrėtų į valdininkų kišenes o liktų miesto biudžete,tada miestai bus turtingi ir tvarkingi,pelno užteks viskam pagal planą.

Romas

Romas portretas
Koks akiplėšiškas melas. Neargumentuotais tekstais teisinamas siekis ir toliau apiplėšinėti žmones. Ir kaip velnias kryžiaus bijoma ateinančių privačių įmonių.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių