Suabejojo sąžiningumu: KTU bėgime dalyvavęs mažametis liko be rezultato

Praėjusį šeštadienį Kauno technologijos universiteto (KTU) organizuotas masinis bėgimas „Ateik ir įveik!”, skirtas profesoriui Kazimierui Baršauskui atminti, kauniečiui pasėjo įtarimų. Pasak vyro, renginio organizatorių sąžiningumu suabejota tada, kai pasigesta prie jo mažamečio sūnaus bėgimo registracijos numerio pritvirtintos specialios mikroschemos, fiksuojančios asmeninį bėgimo pradžios ir pabaigos laiką.

Su portalo kauno.diena.lt redakcija susisiekęs Alius K. pasakojo, jog minėtame bėgime jo vienuolikmetis sūnus sugalvojo dalyvauti likus mažiau nei dienai iki renginio. Tad pasinaudojo organizatorių suteikta galimybe užsiregistruoti atvykus į registracijos palapinę, įsikūrusią KTU stadione, rugsėjo 14 dieną, likus pusvalandžiui iki bėgimo „Ateik ir įveik!“ starto.

Rezultato neišvydo

Varžybose, kurių tikslas ne tik populiarinti bėgimo sportą didinant šalies gyventojų fizinį aktyvumą, bet ir išsiaiškinti pajėgiausius įvairių amžiaus grupių bėgimo entuziastus, buvo įrengtos penkios skirtingo ilgio ir sudėtingumo bėgimo trasos. Šešių kilometrų trasa bėgant Kauno Ąžuolyno takais, šlaitais, stačiais kalnais ir pakalnėmis, aštuonių kilometrų trasa su kliūčių ruožu KTU Studentų miestelyje. Taip pat penkių kilometrų trasa bėgant Kauno Ąžuolyno takeliais, 1,3 kilometrų šeimų trasa KTU Studentų miestelyje su kliūčių ruožu bei 400 metrų trasa neįgaliesiems, įrengta KTU stadione.

Bėgime „Ateik ir įveik!“, kuriame dalyvavo skirtingo amžiaus grupių žmonės, vienuolikmetis pasirinko išbandyti savo jėgas penkių kilometrų distancijoje įveikiant atstumą per valandą kartu su kitais vaikais ir suaugusiaisiais. Tačiau, prisiminė kaunietis, mažamečio sūnaus bėgimo džiaugsmas apkarto, kai pasiekęs finišo tiesiąją, jis taip ir neišvydo užfiksuoto asmeninio bėgimo rezultato.

Apžiūrėjus registracijos numerį – akibrokštas

„Rezultato nematėme ir negirdėjome ne tik renginio metu, jo nepavyko rasti ir internete. Gerokai dėl to nustebęs, kiek vėliau apžiūrėjau vaikui suteiktą bėgimo registracijos numerį, kurį įsigijome registracijos palapinėje. Pamačiau, jog jame nėra mikroschemos, fiksuojančios starto ir finišo laiką. Pranešęs apie problemą renginio organizatoriams, konkretaus paaiškinimo nesulaukiau. Tebuvo padaryta prielaida, jog galimai mano sūnaus bėgimo rezultato nepavyko nuskaityti įrangai“, – niuansus prisiminė Alius.

Kaip portalui teigė vyras, penkių kilometrų trasoje varžęsi dalyviai, renginyje startavo paskutiniai. Trims greičiausiai savo amžiaus kategorijoje per valandą įveikusiems minėtą atstumą, buvo įteikti apdovanojimai, o kitiems – atminimo medaliai. Tačiau net ir tada esą buvo paskelbta tik nedidelė dalis dalyvių rezultatų. Jų pasigedęs, kaunietis šį niuansą ėmė viešai aptarinėti socialiniame tinkle. Netrukus po to bėgimo organizatoriai esą paskelbė visą dalyvių rezultatų sąrašą, kuriame buvo ir vienuolikmetis jo sūnus.

Toks atvejis, kai dalyvis neturėjo mikroschemos ir dėl to jo laikas nebuvo fiksuotas, pasitaikė. Tai – mūsų klaida.

Įtaria apgavystę

Nepaisant to, kad ant drabužių paviršiaus priklijuojamas bėgimo registracijos numeris kainavo nedidelę pinigų sumą – du arba penkis eurus, pašnekovas sako, jog suteikta paslauga – nekokybiška.

Kauniečio manymu, registruojant bėgiko numerį, suklysti kone neįmanoma, nes jį esą privaloma pridėti prie specialios įrangos. Tik tuomet registracijos numeris įrašomas į elektroninę sistemą. Vyras neatmetė tikimybės, jog minėtos mikroschemos nebuvimas – ne klaida, o apgalvota taktika, kai bėgikams parduodami „tušti“ numeriai.

„Renginio organizatoriai minėtą bėgimo laiko fiksavimo įrangą galimai nuomojasi. Nežinau, kokia yra mikroschemos savikaina. Tačiau galbūt tokiu būdu taupoma? Man nė į galvą netoptelėjo patikrinti, ar putplasčio gabalėlio viduje, priklijuotame prie bėgimo registracijos numerio, yra įdėta speciali jau minėta detalė. Nesitikėjau būti apgautas. O, pasirodo, tikrinti reikėjo“, – pabrėžė kaunietis.

Alius teigė neturintis priekaištų bėgimo organizatoriams dėl sūnaus pasiekto rezultato varžybose. Berniukas, jo teigimu, tenorėjo išbandyti jėgas ilgesnėje bėgimo trasoje nei toje, kurioje varžosi lankydamas orientacinio bėgimo treniruotes.

„Šis kartas jam buvo iššūkis, kuriam ryžęsis sūnus nusiminė, neišvydęs savo rezultato. Tiesa, gerokai nustebino ir tai, kad bėgimo „Ateik ir įveik!“ rengėjai varžybose dalyvavusiems vaikams nė nepaspaudė rankų už ryžtą bėgti šioje trasoje kartu su saugusiaisiais. Mačiau tų vaikų akis...“ – apmaudo neslėpė mažamečio tėvas.

Pripažino klaidą

Kaip portalui kauno.diena.lt tvirtino bėgimą organizavusio KTU Sporto ir sveikatingumo centro rinkodaros projektų vadovė Eglė Burneckytė, renginyje neišvengta techninių nesklandumų. Kai kuriuos iš jų esą nulėmė ir žmogiškosios klaidos.

„Visiems naujai renginio dieną besiregistruojantiems dalyviams buvo išduodami numeriai su mikroschemomis, kurias klijavo savanoriai. Pastarieji ir turėjo užtikrinti šios paslaugos kokybę. Taip, toks atvejis, kai dalyvis neturėjo mikroschemos ir dėl to jo laikas nebuvo fiksuotas, pasitaikė. Tai – mūsų klaida. Ji buvo pastebėta peržiūrint finišo vaizdo medžiagą ir rezultatas patalpintas į bendrą rezultatų lentelę“, – pripažino pašnekovė.

Pasak E. Burneckytės, technine renginio dalimi rūpinosi tiekėjai, tačiau, jos teigimu, šį kartą sistema išties veikė ne taip, kaip turėtų. „Tai galimai galėjo būti ir antroji priežastis, dėl kurios buvo sutrikdytas sklandus starto ir finišo rezultatų fiksavimas. Padarysime viską, kad ateityje tokie dalykai nepasikartotų“, – žadėjo ji ir pridūrė, kad pirmadienį renginio organizatoriai susisiekė su visais pretenzijas pareiškusiais dalyviais bei išsprendė problemas, su kuriomis jie susidūrė bėgimo metu.

Paklausta apie tai, kodėl bėgime „Ateik ir įveik!“ organizatoriai vienokiu ar kitokiu būdu nepadėkojo čia dalyvavusiems vaikams, KTU atstovė užsiminė, jog ateityje bus svarstoma apie galimybę apdovanoti ir vaikus. Tačiau akcentavo, jog pagrindinis šio renginio tikslas – ne apdovanojimas, o sveikos ir sportiškos gyvensenos propagavimas bei skatinimas vaikams ir suaugusiems leisti laisvalaikį gryname ore.

Pirmą kartą šios varžybos surengtos 1998 metų spalio 29 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Išvada

Išvada portretas
Nereikia bėgti nežinia nuo ko. Nuo savęs vis tiek nepabėgsi...

Ar tikrai?

Ar tikrai? portretas
Nebeturite apie ką rašyti???

ALGIS

ALGIS portretas
VAIKAS ŠIA ''AUKŠTĄJA'' ĮSTAIGA JAU PRARADO PASITIKĖJIMĄ , O ŠIE APSIŠIKO KAIP REIKIANT .
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių