Laukymėje šalia kelio į Šakius, ties sankryža į Ringaudus, kiekvieną rudenį daugybė smalsuolių susirenka į įvairių spalvų, formų ir dydžių moliūginių daržovių šventę. Ją tradiciškai rengia Aleksandro Stulginskio universiteto (buvusi Lietuvos žemės ūkio akademija) Sodininkystės ir daržininkystės katedros darbuotojai.
Ir šį rudenį parodoje netrūko lankytojų, kurie stebėjosi, pavyzdžiui, 50 kg svorio moliūgu, nors stebėtis nereikėtų – didžiausias pasaulio moliūgas jau viršijo 800 kg svorį.
Universiteto mokslininkai pateikė šventės svečiams gausios informacijos apie aliejinius moliūgus, moliūgines daržoves, netradicinį jų panaudojimą, patiekalų iš minėtų daržovių gamybą, pakvietė jų paskanauti, atsakyti į viktorinos klausimus, dalyvauti įvairiuose atrakcionuose.
Įspūdingiausio moliūgo šeimininkais pripažinti Daiva ir Virginijus Poderiai iš Ringaudų seniūnijos Virbališkių kaimo, užauginę 90 kg 700 g sveriantį 2,10 m apimties moliūgą. Šis gigantas iš pakaunės savo svoriu nedaug tenusileidžia Lietuvos moliūgui – rekordininkui, sveriančiam beveik 100 kg.
Sunkiausia šios šventės organizatoriams užduotis – išrinkti įspūdingiausios kompozicijos ir originaliausio patiekalo iš moliūginių daržovių autorius, kurie pateikė ir saldžių, ir šaltų patiekalų, gaiviųjų gėrimų, įvairių salotų.
Vien ūkininkė iš Kaišiadorių rajono Antanina Miknevičienė nuklojo vieną iš konkursinių stalų indais mišrainėmis, kurių sudėtyje buvo moliūginių daržovių. Šventės dalyviai ypač gyrė Antaninos raugintus, smulkiai supjaustytus moliūgus, kurie rauginami kaip agurkai. Vyrai ir moterys aikčiojo iš nuostabos, ragaudami konservuotą cukiniją garstyčių padaže, užkandėlę su cukinijomis, molūginį pyragą su šokoladu ir riešutais, mėsos faršo apkepą su moliūgu, įvairius desertus.
Beje, šventės svečiai labai domėjosi adžikos iš cukinijų receptu, kurį pateikiame ir laikraščio skaitytojams: nulupti ir stambiai supjaustyti 2 kg cukinijos, sumalti kartu su vienu čili pipiru ir puse stiklinės nuvalytų česnako skiltelių. Viską sudėti į puodą ir virti 5 min. Tuomet supilti 100 g aliejaus, pusę stiklinės cukraus, įberti šaukštą druskos, 200 g pomidorų pastos, 70 ml 9 proc. acto. Išmaišyti ir virti valandą ant silpnos ugnies. Tuomet supilstyti į stiklainius ir uždaryti.
Šventės metu specialistai nemokamai dalijo patarimus, kaip, pavyzdžiui, auginti moliūgus. Anot prof. Honoratos Danilčenko, ši daržovė mėgsta saulėtą, nevėjuotą sklypo vietą. Ypač jai tinka komposto krūva ir kukurūzų bei pupelių kaimynystė.
Doc. Audronė Žėbrauskienė pasidžiaugė dviem ketvirto kurso studentėmis: Aušra Kaminskaitė ir Gintarė Malinauskaitė vos galėjo patenkinti visų mažųjų šventės dalyvių smalsumą prie stalo su moliu, iš kurio merginos mokė lipdymo meno.
Šventės lankytojai stebėjosi jos organizatorių išmone – juk kasmet sugalvoti renginio svečiams ką nors naujo yra labai sunku. Juolab kad ir rėmėjų paieškos ne visuomet būna sėkmingos.
Tačiau šios reikalingos ir kartu gražios šventės rengėjai nesiskundė. Atvirkščiai – parengę turiningą programą, kiekvieną išeinantį šventės svečią pavaišino nuostabaus skonio žirniene, kurią ant ketaus krosnelės virė Sodininkystės ir daržininkystės katedros darbuotojas Vytas Damonas.
Naujausi komentarai