Pereiti į pagrindinį turinį

Šventė, kurioje bus palaiminti žmonės ir jų globojami gyvūnai

2013-09-30 04:30

Kauno Šv. Jurgio Kankinio konvento broliai pranciškonai drauge su bendraminčiais nutarė pakviesti kauniečius dvasingai pažymėti Pasaulinę gyvūnų globos dieną, kuri savo šaknimis remiasi į Šv. Pranciškaus elgesį su gyvąja gamta.

Kauno Šv. Jurgio Kankinio konvento broliai pranciškonai drauge su bendraminčiais nutarė pakviesti kauniečius dvasingai pažymėti Pasaulinę gyvūnų globos dieną, kuri savo šaknimis remiasi į Šv. Pranciškaus elgesį su gyvąja gamta.

Sulaukė talkininkų

„Pasaulinė gyvūnų globos diena neatsitiktinai minima spalio 4-ąją – tai Šv. Pranciškaus, kuris dalį savo gyvenimo pašventė gyvūnėlių globai, artimam ir gailestingam santykiui su gyvąja gamta, vardo diena“, – priminė brolių pranciškonų gvardijonas brolis Paulius Bytautas.

Jo pakviesti prie bendro stalo susėdo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) akademinės sielovados, LSMU Veterinarijos akademijos, LSMU kinologijos mokslinio ir edukacinio ugdymo centro, gyvūnų globos įstaigos „Penkta koja“, Kauno senamiesčio draugijos bei „Royal Canin Lithuania“ atstovai. Jie aptarė Šv. Pranciškaus ir Pasaulinės gyvūnų globos dienos šventę (idėja minėti šią dieną pasaulyje kilo 1931 m. Florencijoje), kuri jų pastangomis antrą kartą rengiama Kaune.

Pasitarime buvo pateikta nemaža originalių idėjų, pasiskirstyta pareigomis ir užduotimis. Šventė prasidės spalio 5-ąją, šeštadienį, 10.30 val. Šv. Jurgio Kankinio bažnyčioje – čia bus meldžiamasi už veterinarijos gydytojus, įvairių veterinarijos tarnybų, globos organizacijų darbuotojus ir savanorius, gyvūnų mylėtojus, pamokslą sakys LSMU kapelionas monsinjoras Artūras Jagelavičius.

Programos įvairovė

„Po Šv. Mišių, 11.15 val., palaiminsime prie bažnyčios susirinkusius visus  gyvūnų šeimininkus ir jų keturkojus bei dvikojus augintinius – palydėsime Užtarimo malda ir eisime į Santakos parką“, – šventės pradžios planą pristatė br. Paulius.

Pašnekovas prasitarė, kad šioje Šv. Pranciškaus dvasios palytėtoje šventėje dalyvaus ir vienuolyne jau keliolika metų gyvenanti katė. Ir tai nieko nuostabaus – gyvūnus globoja ne tik vienuoliai, bet ir, pavyzdžiui, popiežius Benediktas XVI (Jozefas Racingeris), su kuriuo nuolat gyvena dvi katės.

Šventės iniciatoriai pasirūpins, kad gyvūnų šeimininkai galėtų pasikonsultuoti su veterinarijos gydytojų komanda iš dr. L.Kriaučeliūno smulkiųjų gyvūnų klinikos gyvūnų sveikatos, mitybos,  klausimais, pasiklausyti krikščioniškos muzikos atlikėjų, stebėti dresuotų šunų pasirodymus, susipažinti su gyvūnų globos įstaigos „Penktoji koja“ globotiniais, pasidomėti savanoryste,  pasivaišinti, pabendrauti tarpusavyje, gauti dovanų, o gal atverti savo širdžių ir namų duris gyvūnams, ieškantiems mylinčių ir atsakingų šeimininkų.

Būkim atsakingi

Šventėje laukiami sveiki ir  paskiepyti gyvūnai, šunys – su pavadėliais, o didesnių veislių – su antsnukiais. Jų šeimininkai raginami nepamiršti pasiimti maišelių, laikytis higienos, sanitarijos ir veterinarijos reikalavimų. Žodžiu, šventės organizatoriai prašo dalyvių būti atsakingais už savo augintinius ir globotinius.

Būti atsakingais už tuos, kuriuos priglaudei, prisijaukinai, mokė bei prašė ne tik Šv. Pranciškus, bet ir išmintingoji Lapė iš Antuano de Sent – Egziuperi „Mažojo Princo“. Beje, ši pasaka prisiminta neatsitiktinai – šventėje ypač laukiamos šeimos su vaikais. Juolab kad geras oras – garantuotas. Tai šypsodamasis tvirtino br. Paulius.

Lietuvoje tradicija laiminti šeimininkus ir jų gyvūnus – gan nauja, nors jau gyvuoja Vilniuje bei Kretingoje, o plačiai paplitusi kitose Europos šalyse: Italijoje, Ispanijoje, Lenkijoje. Pastarojoje minint Šv. Pranciškaus ir Pasaulinę gyvūnų globos dieną, Šv. Mišios aukojamos ne bažnyčioje, o aikštėje, dalyvaujant ir šeimininkams, ir jų augintiniams.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų