Pereiti į pagrindinį turinį

Šventės ne tik išgražina pakaunę, bet ir suartina bendruomenę

2019-12-24 03:00

Lapkričio 29-ąją Kauno rajono Kalėdų eglutės įžiebimas Raudondvario dvare paskelbė šventinio laikotarpio pradžią visame Kauno rajone. Spalvomis nušvitusi įspūdinga žaliaskarė davė startą ruoštis ir puoštis atskubančioms šventėms. Apsilankius viename ar kitame pakaunės miestelyje akį traukia originalūs švenčių pranašai, bet labiausiai džiugina tai, kad kuriant šventinę nuotaiką dar labiau suartėja bendruomenė. Gražių iniciatyvų šiemet, kaip ir ankstesniais metais, ėmėsi ir kai kurios bendruomenės.

Kuria kartu

"Šventinę nuotaiką kuriame visi kartu – Raudondvario dvaro administracija, seniūnija, bendruomenės, verslininkai. Šiais metais ypač aktyvi buvo Raudondvario kaimo bendruomenė. Jie inicijavo gatvių pavadinimų lentelių stulpų kalėdinį puošimą", – džiaugėsi Raudondvario seniūnė Daiva Bulotienė.

Raudonais kaspinais (vargu ar rastume Raudondvariui labiau tinkančią spalvą) apvyniota per 50 stulpelių, o šventinę kompoziciją vainikuoja eglės šakų puokštės su žaisliukais. Šventiški Raudondvaryje – ir autobusų laukimo paviljonai. Jie papuošti snaigių karpiniais, kuriuos pagamino Raudondvario gimnazijos moksleiviai, vadovaujami mokytojos Solveigos Gylienės.

Šventinę nuotaiką kuriame visi kartu – Raudondvario dvaro administracija, seniūnija, bendruomenės, verslininkai. Šiais metais ypač aktyvi buvo Raudondvario kaimo bendruomenė.

Nuošalyje nelieka ir verslininkai. Bendrovė "Nuova" tradiciškai jau kelinti metai Raudondvario centre, netoli bažnyčios, įkurdina šviečiantį angelą.

Ekologiškos idėjos

Batniavos seniūnija, norėdama atkreipti dėmesį į šventiniu periodu iškertamą didelį kiekį eglučių, ir susiformavusią vartotojišką kultūrą, nusprendė pagaminti eglutę iš kurui naudojamų beržinių malkų, o puošybai rinktis vaisius. "Mums svarbi ekologija, todėl atsisakėme plastmasės gaminių. Po švenčių mūsų eglutės mediena bus atiduota tiems, kam labiausiai trūksta šilumos, o obuoliai keliaus į mišką žvėreliams", – tvirtino Batniavos seniūnijos specialistė Angelė Ramonienė.

Batniavos seniūnija pagamino eglutę iš kurui naudojamų beržinių malkų, o puošybai pasirinko vaisius.

Domeikavos seniūnija taip pat kuria šventinę nuotaiką nenaudodama tikros eglutės. "Domeikavos kaimo bendruomenės centras, įgyvendindamas projektą "Bendruomeniškos Kalėdos", kartu su Domeikavos seniūnija šiais metais į kaimelio puošybą pažiūrėjo visai kitaip ir gyventojams dovanojo neįprastą tradicinę Kalėdų eglutę, o naujai sukurtą, suprojektuotą", – sakė Rūta Butkuvienė, Domeikavos seniūnijos vyriausioji specialistė. Elegantišką ir ekstravagantišką Domeikavos eglutę saugo to paties stiliaus Laiko sergėtojas.

Elegantišką ir ekstravagantišką Domeikavos eglutę saugo to paties stiliaus Laiko sergėtojas.

Eglė pakibo mėnulyje

O štai Kulautuvos pušynus pamėgo angelas. Jis miestelyje, kurio gatvės puoštos meniškais žibintais, nusileidžia jau treti metai iš eilės.  "Visas dekoracijas darėme patys, o idėjų autorė yra aktyvi bendruomenės narė Rimantė Volkavičiūtė. Gaminant puošmenas buvo įdarbinta seniūnija, smagu, kad įsitraukia ir bendruomenė. Labai didžiuojamės šiųmete egle mėnulyje", – neslėpė Kulautuvos seniūnijos vyriausioji specialistė Asta Tamonienė.

Šiemet Neveronių seniūnijos darbuotojai puošė net dvi miestelio eglutes. Neveroniškiai taip pat atliepia gamtos tausojimo idėją – žaliaskarės ne atvežtos ir pastatytos, o čia auga. Šventinėmis girliandomis papuošti ir Keramikų gatvės apšvietimo stulpai.

Kaimynystės parke pridygo eglučių

Dauguma garliaviečių ir miesto svečių žino – gruodžio pirmąjį antradienį miesto centras pasipuošia spindinčia eglute. Šiemet ją papuošti Garliavos seniūnija patikėjo bendrovei "Trukmė". Į eglutės žaisliukų gamybos procesą įsitraukė visa "Trukmė" bendruomenė: interjero dizainerė Donata Liaukevičienė sukūrė įvaizdį, o įmonės darbuotojai kartu su atžalomis padarė šventines dekoracijas, kurioms gaminti buvo panaudotos baldų briaunos.

Garliaviečiai jau yra įpratę, kad pagrindinė miesto eglutė kasmet puošiama vis pagal kitą kodą ir kuria jaukią šventinę nuotaiką. Su 2019 m. nuspręsta atsisveikinti pasirenkant bendrą miesto puošybos ir renginio temą "Dovanok emociją!" Be to, šiemet malonia staigmena tapo ir įmonių bei organizacijų stilingų Eglučių alėja naujajame Kaimynystės parke. Į Garliavos miesto seniūnės NijolėsTarvydienės paraginimą atsiliepė ir verslininkai, ir organizacijų vadovai – Kaimynystės parke pridygo gausybė viena už kitą gražesnių ir originalesnių eglučių.

Vyksta konkursai

Neveronių seniūnija pakvietė gyventojus puošti savo kiemus, namus, kad miestelis taptu gražus ir spindintis. Akademijoje vyksta kalėdinių kiemų šventinis konkursas, skirtingose kategorijose varžosi įstaigos, privatūs namai, daugiabučiai.

O štai asociacija "Mūsų teisė" turi ambicingą siekį, kad apie Ramučius kalbėtų kaip apie gausiausiai ir gražiausiai apšviestą ir pasipuošusį Kauno rajone kaimą. "Norime parodyti visiems, kad mes mokame gražiai, skoningai puoštis ir norime rodyti pavyzdi kitiems. Taip gimė idėja surengti konkursą "Šviečiantys Ramučių kiemai 2019" ir bandyti įtraukti kiek galima daugiau namų, apdovanoti piniginiais prizais labiausiai pasistengusius ir mažomis dovanėlėmis pamaloninti visus užsiregistravusius dalyvius. Suradome rėmėją – Ramučiuose veikiančią bendrovę "Spaustukai.lt . Ji sutiko prisidėti dovanėlėmis visiems dalyviams", – pasakojo asociacijos "Mūsų teisė" pirmininkė Greta Varnaitė-Venskienė.

Dalyvauti konkurse taip pat pakviestos ir Ramučių įmonės. O papildomi balai šiais metais bus skiriami kiemams, kurie ribojasi su Centrine gatve ir kurių kiemuose dominuos baltos ar geltonos spalvos lemputės. "Taip skatiname Centrines gatvės gyventojus labiau pasistengti, nes ši gatvė – pagrindinė ir yra Ramučių veidas", – motyvo neslėpė asociacijos vadovė.

Ramučiuose – kaip Holivude

G.Varnaitė-Venskienė džiaugėsi: "Pienių gatvėje šventišką atmosferą pradėjo kurti visi kaimynai. atrodo, kad patekai į Holivudą. Todėl nusprendėme papildomai išrinkti ne tik gražiausią kiemą, bet ir gražiausiai ar gausiausiai papuoštą gatvę."

Kai kurios Ramučių gatvės atrodo it Holivudas.

Asociacijos pirmininkė sakė, kad šis konkursas taps tradicinis. "Beje, į šį procesą įtraukėme ir jaunimą (14–20 metų). Jie bus komisijoje, kuri nuspręs, kam skirti pirmą vietą. Tai buvę ir dabartiniai Karmėlavos Balio Buračo moksleiviai. Devintokė Izabelė Venskytė sukūrė, sumaketavo ir skelbimą feisbuko grupei "Ramučių gyventojai". Taip pat atspausdinome skrajutes, kurias jaunimas įmetė į gyventojų pašto dėžutes. Prie sklaidos apie šį konkursą prisidėjo ir Ramučių pradinė mokykla. Tad galėčiau drąsiai pasakyti – prie šios idėjos jau prisideda daug bendruomenės narių, ir visi tai daro su didele iniciatyva", – tvirtino G.Varnaitė-Venskienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų