Pereiti į pagrindinį turinį

Tado Ivanausko zoologijos muziejui - 90 metų

2009-07-23 17:26
Tado Ivanausko zoologijos muziejui - 90 metų
Tado Ivanausko zoologijos muziejui - 90 metų / Muziejaus archyvo nuotr.

Trečiadienį Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejui sukanka 90 metų. Tai vienintelis toks muziejus Baltijos šalyse. Jame sukaupta vertinga ir unikali Lietuvos bei pasaulio faunos kolekcija, kurią sudaro daugiau kaip 200 tūkst. eksponatų.

Vien vabzdžių Bestuburių skyriaus saugyklose ir ekspozicijoje yra per 130 tūkst., priklausančių daugiau kaip 14 tūkst. rūšių. Turtingi savo įvairove ir kiti skyriai - Žuvų, Varliagyvių ir roplių, Paukščių, Žinduolių. Per dešimtmečius muziejuje, Aplinkos ministerijos Biologinės įvairovės skyriaus vedėjo Selemono Paltanavičiaus žodžiais, susibūrė darnus patyrusių, kvalifikuotų ir mėgstančių savo darbą ornitologų, ichtiologų ir kitų gamtos mokslų specialistų būrys. Jam jau daugiau kaip 30 metų vadovauja direktorė Nijolė Gulbinienė.

Be mokslinės veiklos, viena svarbiausių muziejaus darbo sričių - supažindinti visuomenę su čia sukauptomis gyvūnijos pasaulio vertybėmis, su žmogų supančia gyvąja gamta. Pačiame Kauno centre, Laisvės alėjoje, įsikūrusiame Tado Ivanausko zoologijos muziejuje niekada netrūksta lankytojų. Įdomi, informatyvi ir patraukliai išdėstyta erdvi ekspozicija, užimanti pustrečio tūkstančio kvadratinių metrų plotą, traukia įvairiausio amžiaus ir išsilavinimo žmones. Per metus muziejuje jų apsilanko daugiau kaip 40 tūkstančių.

Tarp lankytojų itin populiari, pasak direktorės Nijolės Gulbinienės, yra Žinduolių skyriaus ekspozicija. Joje galima pamatyti ir aukščiausią muziejaus eksponatą - žirafą, ir sunkiausią - baltąjį raganosį, kuris gyvas svėrė apie pustrečios tonos. Daugumą eksponuojamų iškamšų yra pagaminę muziejaus taksidermijos laboratorijos specialistai.

Pirmosios iškamšos, pirmieji eksponatai, davę pradžią visai kolekcijai, buvo prof. Tado Ivanausko tėvo Leonardo Ivanausko 1859 m. padarytos paukščių iškamšos, atkeliavusios iš jo gimtojo Lebiodkos dvaro. Jos ir dabar puošia muziejaus ekspoziciją. Su Tadu Ivanausku, vienu iškiliausių šalies gamtininkų, glaudžiai susijusi visa muziejaus istorija. Dar būdamas moksleivis jis pradėjo preparuoti gyvūnus, rinkti vabzdžius, moliuskus. Savo rinkinį nuolat pildė ir studijuodamas Sorbonoje, ir dirbdamas Peterburge, ir keliaudamas su ekspedicijomis.

Tado Ivanausko iniciatyva 1919 m. liepos 15 d. Lietuvoje buvo įsteigta Gamtos tyrimo stotis, vėliau pavadinta zoologijos muziejumi. Ji rūpinosi gyvosios gamtos tyrinėjimu, šalies faunos rinkimu, sisteminimu, iškamšų gamyba. 1948 m. muziejus perkraustytas į dabartines patalpas, o 1970 m. pavadintas jo įkūrėjo Tado Ivanausko vardu.

Plačiai žinomi ir Tado Ivanausko zoologijos muziejaus filialai. Tai - Ventės rago ornitologinė stotis, kurioje per metus sužieduojama iki 100 tūkstančių paukščių ir kurioje visą garbų gyvenimą dirba jau legenda tapęs Leonas Jezerskas, taip pat Juodkrantės aplinkos tyrimų laboratorija ir Žuvinto bei Čepkelių rezervatų muziejai. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų