Kauno rajone gvildeno problemas: technologijų amžiaus vaikams reikia naujų švietimo metodų

  • Teksto dydis:

Dabartiniai vaikai puikiai išmano technologijas, tačiau šios žinios nepadeda jiems siekti gerų mokslo rezultatų. Aktualios švietimo problemos buvo gvildenamos gegužės 17 d. Kauno rajono viešojoje bibliotekoje vykusioje konferencijoje: dalis dalyvių susirinko į salę, kita dalis dalyvavo renginyje nuotoliniu būdu.

"Nepažįstame alfa kartos vaikų, tačiau privalome pasigilinti, nes tie patys metodai ir priemonės, kurios tiko praeityje, alfa kartai tikrai netiks," – teigė Seimo narė, švietimo ekspertė prof. habil. dr. Vilija Targamadzė.

Nuo 2010 m. gimę vaikai vadinami alfa karta. Jos gyvenimas vyksta virtualiojoje erdvėje, tai reiklesni ir laisvesni vaikai, nepripažįstantys taisyklių. "Jie kitaip priima informaciją. Vaikai dažnai nemoka analizuoti, nemato visumos, nejungia teksto su kontekstu, priima informaciją fragmentuotai, dažnai nekritiškai, turime jiems padėti tokius dalykus išsiaiškinti", – kalbėjo profesorė.

Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas atkreipė dėmesį, kad nors vaikams pakaunėje sukuriama tinkama mokymosi aplinka, daug investuojama į švietimo sistemos gerinimą, bet mokinių rezultatai negerėja. Kaip kokybiško ugdymo garantijų trikdžius meras įvardijo nepakankamą mokinių pažangos stebėjimą ir vertinimą, tai, kad ugdymo procesas dažnai orientuotas į akademinį lygmenį, pokyčius socialinėje aplinkoje (pandemija, nuotolinis mokymas ir panašiai) bei kita.

Kalbėdamas apie šiuolaikinę mokyklą, meras pabrėžė kelis aspektus: "Pirmiausia, tai turi būti maloni vieta mokiniams ir jų tėvams. Mokykla privalo mokyti mokinius mąstyti, siekti aukštesnių rezultatų, skatinti saviraišką ir kūrybiškumą, suderinti laisvę ir atsakomybę visuose lygiuose."

Pedagogams reikia naujų kompetencijų. Turime ugdyti vaikų asmeninę atsakomybę ir jais pasitikėti kuriant tarpusavio santykius.

"Šis laikmetis akivaizdžiai rodo, kad pedagogams reikia naujų kompetencijų. Turime ugdyti vaikų asmeninę atsakomybę ir jais pasitikėti kuriant tarpusavio santykius", – pritarė VDU Švietimo akademijos doc. dr. Sigita Burvytė. Pranešėja pabrėžė, kad elgesio įpročiai formuojasi vaikystėje, todėl jiems daugiausia įtakos turi vaiką supantys žmonės ir santykis su jais.

Siekiant geresnių mokymosi rezultatų, svarbu vaikams pasiūlyti įdomių veiklų, leisti jiems laisvai ieškoti sprendimų probleminiais klausimais. "Greitas atsakymų sufleravimas iš vaikų atima galimybę ugdytis tvarioms žinioms, kai vaikas pats gali atrasti ugdymosi kelią", – pabrėžė docentė.

Kitokių ugdymo ir priežiūros sprendimų ieškoma ir Kauno rajono ikimokyklinio amžiaus vaikams. Įkurti lauko ir šeimos darželiai – įdomi alternatyva tradiciniams darželiams. Kačerginės mokyklos-daugiafunkcio centro direktorės Aurikos Laurinaitienės teigimu, norinčiųjų patekti į Kačerginės lauko darželį – labai daug. "Lauko darželius lankantys vaikai turi daugiau laisvės. Čia jie užsiima savo mėgstama veikla, didelis dėmesys skiriamas vaikų fiziniam aktyvumui, kūrybiškumui, aplinkai pažinti", – pasakojo direktorė.

Daug vilčių siejama su Talentingų mokinių akademija, kurią Kauno rajono savivaldybė įsteigė kartu su Vytauto Didžiojo universitetu. Kartu su VDU bus mėginama gerinti mokinių ugdymą ir Akademijos VDU Ugnės Karvelis gimnazijoje. Kauno rajono savivaldybė ketina gerinti ir Raudondvario, Neveronių, Vandžiogalos, kitų ugdymo įstaigų materialinę bazę, kelti pedagogų kvalifikaciją, tobulinti programas. Iki 2022 m. bus rekonstruotos Kačerginės ir Zapyškio mokyklos, baigta modernizuoti Šlienavos pagrindinė mokykla.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Pensininkai lektoriai mokina pensininkus vadovus kaip mokyti vaikus. Štai kodėl tokie ,,įspūdingi,, pasiekimai kauno rajone.

Tai pats gyvenimas verčia

Tai pats gyvenimas verčia portretas
atstatyti tuos vaikus į vietą, nekabinti jiems tų etikečių- alfa, beta, gama. Vaikai turi bent kiek gilintis į tai, ko mokosi, nes priešingu atveju tiesiog einame į visišką žmonijos žlugimą ir susinaikinimą, nes iki šiol auginome labai susireikšminusių egoistų kartą, kuriems tik duok, tik džiugink, tik stebink, tai dabar visus į vietą pastatė virusas- sėdėkit ramiai ir mąstykit, ką ne taip darote.

Arturas

Arturas portretas
Kokias technologijas vaikai išmano: rinkimų, sukčiavimo, manipuliavimo, edukacines, metalo apdirbimo? Ar straipsnio autoriai ir tie, kurie dalyvavo pokalbyje išmano sąvokos "technologija" semantiką? Straipsnis, deja, apie nieką.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių