Trys dešimtmečiai po LAKS vėliava

  • Teksto dydis:

Prieš 30 metų Lietuvos visų kartų atsargos ir dimisijos karininkai susivienijo po Lietuvos atsargos karininkų sąjungos (LAKS) vėliava. Ta proga LAKS skyrių atstovai buvo susirinkę Lietuvos karininkų ramovėje Kaune.

Į didžiąją salę iškilminga proga buvo įnešta LAKS vėliava, kurią šiai sąjungai 1930 m. įteikė prezidentas Antanas Smetona. Sąjunga turi ir savo emblemą, padėkos raštą, nario pažymėjimą ir ženklą bei Garbės nario ženklą. Beje, LAKS tarpukario vėliavą per visus sovietinės okupacijos metus išsaugojo buvusios Lietuvos karininkų ramovės Kaune viršininkas majoras Jokūbas Dagys. Vėliava dabar puikuojasi Kauno karininkų ramovės DLK Vytauto Didžiojo menėje.

LAKS, pasak šios sąjungos Centro valdybos pirmininko dim. mjr. Prano Urbanavičiaus, tiesiogiai prisideda, stiprinant krašto apsaugą ir nacionalinį saugumą. Šiandieninė LAKS rengia paskaitas, pranešimus, konferencijas, straipsnius patriotine ir karine tematika; palaiko ryšius su NATO atsargos karininkų asociacijomis; rūpinasi savo narių socialiniais reikalais, teisine ir sveikatos apsauga; lankosi mokyklose, supažindindami moksleivius su Lietuvos kariuomenės istorija.

"Priminsiu, kad 1924 m. įkurtos LAKS pirmuoju pirmininku buvo išrinktas atsargos kapitonas V.Šernas. Paskutinis LAKS suvažiavimas tarpukaryje įvyko 1940 m. vasario 4 d. Vilniuje. Tuo metu sąjungai vadovavo ministras pirmininkas Antanas Merkys. Tais pačiais metais Sovietų sąjungai okupavus Lietuvą, LAKS veikla buvo nutraukta, o atkurta 1989 m. lapkričio 19-ąją, Vilniuje. Atkurtosios sąjungos pirmininku tapo plk. Algirdas Stanislovas Kairys, dalyvavęs ir šventiniame LAKS susirinkime Kaune", – sakė P.Urbanavičius.

Dabar LAKS Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Marijampolės skyriuose yra apie 250 aktyviai veikiančių sąjungos narių. LAKS Garbės nario vardas yra suteiktas žymiems visuomenės ir karininkijos veikėjams: profesoriui Vytautui Landsbergiui, a.a. daktarui Kaziui Bobeliui, ats. plk. A.S.Kairiui, ats. plk. Stasiui Kneziui ir kitiems.

Ypatingu LAKS nuopelnu dera laikyti tai, kad šios sąjungos narys dim. vyr. leitenantas Vytautas Zabielskas aktyviai talkino Lietuvos kariuomenės karių artimųjų sąjungai (LKKAS), jai rengiant daugiatomį enciklopedinį leidinį "Lietuvos kariuomenės karininkai 1918–1953".

Į trečiojo dragūnų Geležinio Vilko pulko kareivinių atidarymą netoli Tauragės atvyko prezidentas A.Smetona (iš dešinės), kariuomenės vadas gen. št. plk. S.Raštikis, krašto apsaugos ministras brig. gen. S.Dirmantas.

Gražiai darbuojasi ir Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos karininkų ramovės vyrų choras "Aidas" (vadovas LAKS Garbės narys profesorius Tadas Šumskas), kuriame noriai dainuoja atsargos ir dimisijos karininkai, propaguodami ir puoselėdami patriotines bei karines dainas. Šis choras pradžiugino dainomis ir šventinio susirinkimo dalyvius. Pasižymėjusiems LAKS nariams buvo įteikti LAKS garbės raštai bei jubiliejiniai LAKS medaliai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha cha cha

Cha cha cha portretas
Jai raudoniems suteikiamas

to tris dešimtmečius

to tris dešimtmečius portretas
Priminsiu tau, kad LAKS vysto savo veiklą negaudamas nei vieno cento iš valstybės biudžeto. Gyvuoja tiktai iš savo narių metinių nario mokesčių. Neklaidink žmonių

tris desimtmecius

tris desimtmecius portretas
biudzeto ciulpimas ...ko del tewynes nepadarysi ???
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių