Pereiti į pagrindinį turinį

Ugniagesiai tikrino pavojingiausius daugiabučius

2016-03-21 03:00

Šį daugiabučio aukštą ir ypač 66 butą galima vadinti mirtininkais – tokį verdiktą vieno namo Petrašiūnų mikrorajone gyventojams vakar paskelbė Kauno ugniagesiai. Gelbėtojai stebėjosi, kaip patys gyventojai yra paspendę sau spąstus ir nepalikę galimybės evakuotis gaisro atveju.

Kraupi statistika

Šiemet Kauno mieste gaisruose jau žuvo šeši žmonės. Pernai toks žuvusiųjų skaičius buvo per visus metus. Tokios tendencijos kelia daug nerimo. Dažniausia šiemet žūčių gaisruose priežastis – neatsargus elgesys, netvarkingas gyvenimo būdas.

Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos ugniagesiai gelbėtojai ir Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus pareigūnai kovo ir balandžio mėnesiais žada surengti ne vieną reidą. Kauno apskrityje tikrinami gyvenamieji namai, daugiabučių laiptinės, rūsiai, balkonai, evakuaciniai išėjimai, nenaudojami, bet savininkus turintys pastatai.

Inspektoriai tikrina, ar gyvenamosios paskirties pastatai atitinka esminius statinio gaisrinės saugos reikalavimus, ar tinkamai atliekama tokių statinių techninė priežiūra, ar gaisro atveju žmonės galėtų saugiai išeiti iš pastato, ar nėra pagrindinių saugos reikalavimų pažeidimų.

Didžiausias dėmesys bus skiriamas daugiabučiams statiniams, kuriuose gyvena senyvo amžiaus, socialiai remtini, asocialūs asmenys, daugiavaikės šeimos.

Sugriovė patys

Vakar viename reidų dalyvavo ir "Kauno dienos" žurnalistai. Dvyliktas auštas, bendros paskirties balkonas. "Praėjimas užmūrytas. Vadinasi, vienos šio aukšto pusės gyventojai patekti prie evakuacinio išėjimo per balkoną neturi galimybės. Nelaimės atveju juos reikėtų paimti ugniagesių automobiliui su kopėčiomis, tačiau privažiuoti nėra kaip, nes prie pat daugiabučio yra dar vienas pastatas", – patikrinimą pradėjo Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus vyresnysis inspektorius Deividas Vasiliauskas.

Kildamas aukštyn inspektorius stebėjosi ne ką mažiau. Kai kurie praėjimo takai į laiptinės balkonus užrakinti arba visiškai užmūryti, tarsi jų nė nebūtų buvę.

"Gyventojai privatizavo butus. Vėliau susirinko kaimynų parašus, kad jie neprieštarauja, ir užmūrijo. Turi visus leidimus, dokumentus", – situaciją aiškino namo bendrijos pirmininkas Jonas Razbadauskas.

 

Kai kurie aukštai galėtų būti pavyzdžiu kitiems. Evakuaciniai nusileidimo takai balkonuose neužkrauti, kopėčios vietoje, įėjimas į balkoną laisvas ir visiems prieinamas. Tačiau tokių balkonų dvylikos aukštų name buvo vienetai.

Projektuojant ir statant daugiabutį, buvo įvertinti visi saugumo reikalavimai, tačiau patys gyventojai sugriovė specialistų sudarytą galimybę išsigelbėti.

Sistemos neveikia

Tame pačiame daugiabutyje pagal projektą yra įrengta dūmų šalinimo sistema. Atsitikus nelaimei, kiekviename aukšte įrengta niša, kurioje yra sistemos įjungimo mygtukas. Šalia yra gaisro gesinimo sistema – vandens padavimo čiaupas ir žarna.

Deja, tai gyventojams nelaimės atveju nieko negelbėtų. Nei dūmų šalinimo, nei gesinimo sistemos neveikia. "Jei kiltų gaisras ir būtų uždūmytos ir bendrosios namo patalpos, gyventojai neturėtų kuo kvėpuoti, nes dūmų šalinimo sistema neveikia. Kelis kartus įkvėptų ir kristų apsvaigę. Matėme tik kelis išėjimus į balkonus. Taip neturi būti. Evakuaciniai išėjimo takai turi būti atviri arba sukurta alternatyva", – rankomis skėsčiojo D.Vasiliauskas.

Pasak inspektoriaus, nėra reikalavimų, kas turėtų instruktuoti gyventojus, kaip elgtis nelaimės atveju. Tokia informacija turėtų pasirūpinti jie patys. "Tai yra jų pačių saugumo reikalas, žmonių sąmoningumo reikalas. Patys gyventojai turėtų pasidomėti, kokios name priešgaisrinės sistemos ir kaip jos veikia", – dėstė D.Vasiliauskas.

Neišmokta pamoka

2012 m. kovo 25-osios naktį Kaune, Šilainių daugiabutyje kilęs gaisras sulaukė didelio atgarsio. Tragiška nelaimė nusinešė jauno vyro gyvybę, kitas liko neįgalus. Kiti jauni žmonės šokinėjo per balkonus. Tačiau tragiška nelaime Šilainiuose, regis, nebuvo pakankama pamoka kitų daugiabučių gyventojams. Balkonai, kuriuose statant namus įrengti nusileidimo takai, vis dar apkrauti rakandais, nepasirūpinta būtinais atsitraukimo nelaimės atveju keliais.

"Šilainių gaisro pavyzdį nuolat kartoju tikrindamas daugiabučius. Tačiau dažniausiai visi aiškina, kad ten buvo padegimas ir pas juos taip nenutiks. Namo pirmininkas teisinasi, kad gyventojai nenori, gyventojai aiškina, kad jie nieko nežino", – nuolatinę giesmelę minėjo inspektorius.

Ugniagesiai įsitikinę, kad tik pačių žmonių sąmoningumas pakeistų tragišką padėtį, vertinant daugiabučių gyventojų galimybes lengvai evakuotis nelaimės atveju. "Yra Kaune pavyzdinių namų, kuriuose gyventojai susitvarkę nepriekaištingai. Gesinimo sistemos veikia, evakuaciniai išėjimai laisvi, privažiavimo kelias ugniagesių automobiliams paliktas", – kai kuriuos atvejus išskyrė D.Vasiliauskas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų