Už butelį šampano ant stalo – bauda

Absurdo teatras tęsiasi: iš užsienietiškų žurnalų jau plėšomi puslapiai su alkoholio reklama, tačiau tai dar nėra pabaiga. Atrodo, kad restoranuose klientai negalės vaišintis šampanu.

Absurdiška situacija

Nuo sausio 1-osios dienos įsigalioję Alkoholio įstatymo pakeitimai tapo galvos skausmu kavinių ir restoranų šeimininkams.

Vienas pakeitimų – kavinėse ir restoranuose draudžiama parduoti neišpilstytą alkoholį. Stipriuosius gėrimus dar galima išpilstyti į grafinus, o kaip elgtis su prabangiu šampano buteliu?

Į šį klausimą, atrodo, atsakyti negali ir pastarosiomis dienomis absurdišką biurokratizmą demonstruojantys Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) specialistai.

Į "Kauno dienos" kreipėsi  kaunietė Jolita, kuri piktinosi, kad naujasis Alkoholio kontrolės įstatymas prasilenkia su sveiku protu ir yra nukreiptas ne kovoti su alkoholio žala, o į tuos, kurie mėgaujasi prabangiais gėrimais. Moteris piktinosi, kad dėl įvestų įstatymo pakeitimų gali dingti ilgus metus jos šeimos kurta tradicija.

"Su savo vyru turime tradiciją ypatingas progas atšvęsti restorane ir užsisakyti butelį šampano. Pagal išaiškinimą oficialioje Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) svetainėje rašoma, kad nuo 2018 m. sausio 1 d. draudžiama parduoti neišpilstytą alkoholį, pvz., buteliuose. Ar tai reiškia, kad mes negalėsime ant savo staliuko pasistatyti šampano butelio? Tas pat galioja ir baltajam vynui. Ar reikia suprasti, kad reikalaujama taurųjį gėrimą perpilti į grafiną ar pan.? Nors pats Alkoholio kontrolės įstatymas tokių detalių alkoholio prekybos reikalavimų nenumato", – tokia užklausa moteris prašė ir NTAKD detalesnio įstatymo išaiškinimo.

Departamentas į tokią užklausą atsakė tik ištrauka iš naujojo įstatymo. Taip pat buvo nurodyta, kad NTAKD nėra įpareigotas aiškinti įstatymų. Kaunietė suglumo, nes kas dar gali išaiškinti Alkoholio kontrolės įstatymą, jei ne departamentas, atsakingas už įstatymo laikymąsi.

"Informuojame, kad nuo 2018 01 01 įsigaliojo nauja Alkoholio kontrolės įstatymo (toliau – Įstatymas) redakcija. Įstatymo 18 str. 3 d. 13 p. numatyta, kad prekiauti alkoholiniais gėrimais draudžiama: pirmadieniais–šeštadieniais iki 10 val. ir nuo 20 val., o sekmadieniais – iki 10 val. ir nuo 15 val. viešojo maitinimo vietose, turinčiose licencijas mažmeninei prekybai alkoholiniais gėrimais. Šis draudimas netaikomas viešojo maitinimo vietose, turinčiose licencijas mažmeninei prekybai alkoholiniais gėrimais, parduodamiems pilstomiems alkoholiniams gėrimams ir tik vartoti vietoje.

Ar mes norime apsijuokti visame pasaulyje perpildami šampaną į grafiną?

Taigi, atsižvelgus į tai, kas išdėstyta, informuojame, kad nuo 2018 m. sausio 1 d. viešojo maitinimo vietose Įstatyme nurodytu laiku bus leidžiama prekiauti tik į vartojimui vietoje skirtą tarą (pvz., bokalus, stiklines, grafinus, stikliukus ir pan.) išpilstytais alkoholiniais gėrimais ir užtikrinant šių alkoholinių gėrimų vartojimą vietoje", – biurokratiškai atsakė NTAKD.

Siūlo pilstyti barmenams

Toks atsakymas apstulbino kaunietę. Ji nepatingėjo ir pakartotinai kreipėsi į departamentą

"Prašyčiau konkrečiai parašyti departamento nuomonę, kaip dviem asmenims turėtų būti pateiktas šampano butelis viešojo maitinimo įstaigoje po 20 val. Tikiuosi, kad aš, kaip ir bet kuris pilietis, turiu teisę užsisakyti visą butelį šampano ir gerti jį iš taurių. Paprastai šis procesas būna toks: 1. Užsakomas butelis. 2. Iš jo šampanas pilamas į taures. 3. Po to iš jų gurkšnojama, o tai, kas neišpilstyta, paliekama butelyje ant stalo. Ar mes norime apsijuokti visame pasaulyje perpildami šampaną į grafiną? Ne ką geriau situacija atrodys ir su baltuoju vynu, raudonajam vynui tinka ir dekanteris. Manau, kad Departamento reikalavimai pertekliniai. Nes Alkoholio kontrolės įstatymas reikalauja, kad viešojo maitino įstaiga užtikrintų gėrimo suvartojimą vietoje", – tęsė prabangių gėrimų kartais restorane užsisakanti kaunietė.

Departamentas delsė atsakyti, tačiau galiausiai pasiūlė išeitį – visą alkoholį į taures turi pilstyti barmenai. Anot specialistų, po 20 val. butelio su ledukų kibirėliu ant stalo neturėtų būti.

"Departamento nuomone, dėl Jūsų minimos rūšies gėrimo pateikimo būtų priimtina pateikimo tvarka, jei minimos rūšies gėrimas būtų padavėjo ar barmeno pilstomas klientams į taures aptarnaujant juos prie stalo", – stulbinamą atsakymą pateikė NTAKD specialistai.

Laukia išaiškinimo

Kai kurie Kauno restoranai jau seniau įvedė tvarką, kad ant klientų staliukų nebūtų atidarytų alkoholio butelių, tačiau tikina, kad nujos Alkoholio kontrolės nuostatos visgi kelia nemažai klausimų, todėl nėra iki galo aišku, kaip nuo šiol reikia aptarnauti klientus.

"Mes ir šiaip butelių ant stalo nestatome. Svečiai yra aptarnaujami ir patys nepilsto. Tačiau jei svečias pageidautų butelio, mes negalėtumėme vykdyti tų dalykų, kurie Vakaruose įprasti. Kitas dalykas, kad po 20 val. mes šampaną ar vyną turime išpilstyti. Jei svečias pradarytą šampano butelį norėtų išsinešti, mes būtume linkę leisti, tačiau dabar įstatymas to neleidžia. Jei aš jį kur kitur supilsiu, jį jau bus galima mesti lauk. Mes esame prieš šį įstatymą, nes kol kas yra labai painu viskas ir neaišku, ką someljė gali, ko ne, ar jis gali rekomenduoti gėrimą prie maisto, kas yra laikoma reklama, ką galima rašyti į meniu. Nėra konkrečių išaiškinimų", – "Kauno dienai" sakė svetingumo komplekso "Monte Pacis" direktorė Indra Ramanauskienė.

Kitos Kauno viešojo maitinimo įstaigos atstovai tikino, kad įstatymas labiau taikomas naktinėms girdykloms, o ne prabangiems restoranams, todėl nemato problemos, jei darbo dienomis po 20 val., o sekmadieniais po 15 val. ant klientų stalų stovės atidarytas tauriojo gėrimo butelis.

"Nemanau, kad naujasis įstatymas turėtų būti didelė problema. Jei pačioje pradžioje barmenas iš butelio papilstys, likusio pusės butelio jis nežiūrės ir žmonės patys pilstyti pabaigs. Aš netikiu, kad valstybės aparatas tiek gadins santykius su restoranais ir žlugdys patį alkoholio vartojimo kultūros puoselėjimą. Daugiau norima susidoroti su tais naktiniais taškais, kurie tikrai yra problemiški", – svarstė restorano "Gurmė" vadovas Nerijus Vasiliauskas.


Komentaras

Jurgita Diržytė-Venslovienė

NTAKD Tabako ir alkoholio kontrolės skyriaus vyr. specialistė

Jei alkoholinio gėrimo rūšis (pvz., šampanas) neskirta išpilstyti į grafinus ir tokiu būdu, įgyvendinant Alkoholio kontrolės įstatymo reikalavimą, patiekti klientams, departamentas rekomenduoja apie įstatymo reikalavimus iš anksto įspėti klientus ir pasiūlyti alkoholinio gėrimo užsisakymo alternatyvas, pvz., užsisakyti atskiras taures su alkoholiniu gėrimu arba visą butelį, tačiau tokiu atveju alkoholinį gėrimą išpilstys pagal kliento pageidavimą aptarnaujantysis personalas.

Pažymime, kad minėti Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimai priimti siekiant veiksmingai kovoti su naktiniais pseudobarais, prekiaujančiais alkoholiniais gėrimais išsinešti ir tik imituojančiais viešojo maitinimo veiklos vykdymą, atidarant alkoholinio gėrimo taras, tačiau faktiškai neužtikrinant alkoholinių gėrimų vartojimo vietoje. Todėl Įstatymų leidėjas numatė dvi sąlygas, t.y. alkoholinių gėrimų išpilstymą ir alkoholinių gėrimų vartojimą vietoje. Ar ūkio subjekto taikytos priemonės, siekiant užtikrinti įstatymo reikalavimo įgyvendinimą – vartojimo vietoje užtikrinimą, buvo efektyvios ir protingos, vertinamos atsižvelgus objektyvių ir subjektyvių faktorių visumą ir aplinkybes, kaip esant tokiai situacijai, būtų pasielgęs protingas ir sąžiningas asmuo.

Pažymime, kad departamento pateikiamose konsultacijose asmenys informuojami, kad konsultacija pateikiama kaip departamento nuomonė, kadangi vienodą administracinių teismų praktiką aiškinant ir taikant įstatymus bei kitus teisės aktus formuoja Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas.


Vis daugiau absurdo

Kilus skandalui dėl plėšomų užsienietiškų žurnalų puslapių, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas prabilo, kad kurį laiką nebaus bendrovių, Lietuvoje platinančių užsienietiškus leidinius su alkoholio reklama.

"Tolerantiškai į tai žiūrime, ir tikrai nebūtų leidėjai, šios produkcijos platintojai baudžiami už tokius pažeidimus. Artimiausiu metu tikrai nėra departamento tikslas ir prioritetas ieškoti tų užsienio leidinių ir bausti platintojus", – BNS sakė institucijos vadovės pavaduotoja Gražina Belian.

Atrodo, kad alkoholio prievaizdė, švelniai tariant, gyvena paraleliniame pasaulyje. Ji ragino platintojus kreiptis į žurnalų leidėjus ir informuoti apie Lietuvoje pasikeitusius įstatymus.

Pasak G.Belian, daugelis leidėjų esą galėtų pasiūlyti žurnalus, kuriuose nebūtų alkoholio reklamos.

"Siūlome protingą laiką, per kurį rinka galėtų rasti civilizuotą sprendimą. Leidėjai pakankamai segmentuoja ir adaptuoja savo tiražą skirtingoms nacionalinėms, vietos rinkoms, laikosi tose rinkose skelbiamos politikos, tradicijų, reikalavimų", – pridūrė pareigūnė.


Dėl alkoholio draudimų – sąmyšis

Kiek ilgiau nei savaitę galiojantys nauji prekybos alkoholiu apribojimai sukėlė tikras emocijų audras.

Po 2018-ųjų nusipirkti alkoholio tapo sunkiau. Pagal naują tvarką svaigiaisiais gėrimais darbo dienomis ir šeštadieniais galima prekiauti nuo 10 iki 20 val., o sekmadieniais – tik iki 15 val.

Pakeistas ir asmenų, kuriems leidžiama įsigyti ir vartoti alkoholį, amžius. Nuo šiol jo galės ragauti tik 20 metų sulaukę asmenys.

Tuo buvo galima įsitikinti sekmadienį apsilankius įvairiuose uostamiesčio prekybos centruose. Nutįsusiose eilėse stovėję gyventojai garsiai liejo nepasitenkinimą, kai tekdavo atsisakyti dalies savo pirkinių. Mat daugumos krepšiuose buvo galima pamatyti bent po vieną alaus ar vyno butelį.

Neretai užsimiršę pirkėjai vis tiek patraukdavo į alkoholio skyrių, todėl parduotuvių darbuotojams tekdavo vis iš naujo kartoti tą patį.

"Įspėjame, kad nuo 15 val. alkoholis nebeparduodamas, prašome padėti prekę į lentyną" – šiuos žodžius per garsiakalbį išgirdęs vyriškis garsiai nusijuokė ir iškart pasišalino iš alkoholio skyriaus.

Prekybos tinklo "Iki" viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė teigė, kad informacija pirkėjams apie alkoholinių gėrimų prekybos pokyčius yra pateikiama parduotuvėse naudojant vidinį radiją, informacinius plakatus alkoholinių gėrimų skyriuose bei priekasiuose.

Prekybos tinklo kasininkai buvo iš anksto apmokyti, kaip tinkamai informuoti pirkėjus apie pasikeitimus, kad šie būtų pasiruošę, o pereinamasis laikotarpis sukeltų kuo mažiau stresinių situacijų.

"Įvertinus pirmąją sausio mėnesio savaitę, kai pasikeitė alkoholinių gėrimų prekybos tvarka, pirkėjų nusiskundimų nesame gavę. Žinoma, laiko prabėgo dar nedaug, todėl situacija gali keistis", – sakė B.Čaikauskaitė.

Pasak "Maximos" komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorės Ernestos Dapkienės, didesnė pirkėjų dalis apie naujus prekybos alkoholiniais gėrimais pakeitimus žino ir šie jiems yra priimtini. Tačiau yra ir tokių, kuriems nauja tvarka nepatogi ar kelia rūpesčių.

Pastebima ir tai, kad, artėjant laikui, kai net alaus įsigyti jau nebegalima, alkoholinių gėrimų skyriuose pirkėjų padaugėja, eilės kasose pailgėja.

"Natūralu, kad pirmoji savaitė buvo kiek sudėtingesnė, nes prie bet kokių naujovių reikia priprasti. Pastebėjome, jog parduotuvėse, kurios dirba iki 22 val., pirkėjų ypač pagausėja 20 val., o sekmadienį dalis pirkėjų užsimiršę bandė įsigyti alkoholio ir po 15 val.", – teigė bendrovės "Lidl" atstovė Valerija Lebedeva.

Už alkoholio pardavimą jaunesniems nei 20 metų asmenims gresia 30–120 eurų bauda, o tiems, kas nupirks ar perduos alkoholio jaunuoliams, – 90–180 eurų.

20–100 eurų baudos bus skiriamos ir už alkoholio vartojimą automobiliuose, gatvėse, stadionuose, kitose viešose vietose bei transporte.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Trampas

Trampas portretas
Broliai lėtuviai leskit narkotines medžegas! Ir mylėtis i kloakas i subinaites

Protingieji istatyma

Protingieji istatyma portretas
Uzdrauskit kunigam vyna gerti...

verslianyku uzsakyti lybersosai

verslianyku uzsakyti lybersosai   portretas
su sampaninem prostitutem ant siknu drasko stringus staugdami duokit sampano buteliuose , pilstukuj ir bambaliniams laisve ,,kanapiu ,ir kokos mes mylim gejus ir lezbietes salin Veryga ir valstiiecius ...jiems choru pritaria konservatdegeneratai ir Neosociallyberastai uria...towarysciai is eurosojuzo kapinyno
VISI KOMENTARAI 62

Galerijos

Daugiau straipsnių