Pereiti į pagrindinį turinį

Užliedžiuose – grupinio gyvenimo namai

2024-10-21 23:32
DMN inf.

Spalio 16 d. Užliedžiuose duris atvėrė nauji „Tapk laisvas“ grupinio gyvenimo namai. Juose naują gyvenimo etapą pradėjo dešimt intelekto negalią turinčių asmenų. Tai jau trečia tokia įstaiga Kauno rajone.

Veiklos: grupinio gyvenimo namų gyventojai, padedant darbuotojams, ne tik gamina valgyti.
Veiklos: grupinio gyvenimo namų gyventojai, padedant darbuotojams, ne tik gamina valgyti. / J. Kinderytės nuotr.

„Tokie projektai nelengvi, nes mes atstovaujame mažesnes grupes, bet džiugina, kad su laiku jie vis labiau priimami gyventojų. Tai rodo, kad esame teisingame kelyje. Mes visi esame šios žemės vaikai ir turime vienas kitam padėti, globoti ir sudaryti sąlygas kokybiškesniam gyvenimui“, – atidarymo šventėje kalbėjo Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas.

Vyriausybės ir Kauno rajono savivaldybės pastangomis sukurtose erdvėse neįgalūs asmenys, padedant darbuotojams, gamina valgyti, tvarko namus, prižiūri kiemą, mokosi socialinių, bendruomeninių ir kitų įgūdžių. Darbo dienomis vieni išvyksta mokytis į profesinę mokyklą, kiti – į socialines dirbtuves arba užimtumo centrą. Tikimasi, kad ateityje dalis žmonių dirbs atviroje darbo rinkoje.

Naujuosius namus administruos viešoji įstaiga „Tapk laisvas“. Organizacijos direktorė Snieguolė Butrimavičienė jau rūpinasi šių metų pavasarį atidarytais grupinio gyvenimo namais Netoniuose, taip pat – ne vienus metus Domeikavoje veikiančiomis socialinėmis dirbtuvėmis.

Užliedžių naujakurius sveikino gausus būrys svečių: Kauno rajono savivaldybės vicemerė Raminta Popovienė, Socialinės paramos skyriaus vedėja Margarita Venslovienė, Užliedžių seniūnas Irmantas Šumskas, socialinės terapijos namų „Akvila“ bendruomenė ir kitų socialinių įstaigų atstovai. Naujuosius namus pašventino Giraitės Šventosios Šeimos parapijos klebonas Tomas Trečiokas.

Jungtinių Tautų neįgaliųjų teisių konvencija pabrėžia būtinybę investuoti į paramą šeimai ir bendruomenines paslaugas, o institucinė globa įvardijama tik kaip kraštutinė priemonė. Konvencijoje tvirtinama, kad valstybė turi užtikrinti žmogui su negalia orų gyvenimą, ugdyti jo pasitikėjimą savimi ir leisti aktyviai dalyvauti visuomenės veikloje.

2014 m. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija patvirtino perėjimo nuo institucinės globos prie šeimoje ir bendruomenėje teikiamų paslaugų neįgaliesiems ir likusiems be tėvų globos vaikams veiklų planą. Viena šio plano dalių susijusi su socialinės globos įstaigų pertvarkymu – apgyvendinant tikslines grupes bendruomenėse ir kuriant socialines paslaugas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų