Pereiti į pagrindinį turinį

Užsieniečiai Kaune semsis tarptautinės patirties

2016-07-05 14:23
DMN inf.

Liepos 7 d., ketvirtadienį, Vytauto Didžiojo universitete (VDU) vyks Lietuvių išeivijos studentų stažuočių (LISS) ir vasaros stažuočių „Summer Internship Program“ (SIP) programų atidarymas.

VDU nuotr.

Programose dalyvaus daugiau nei 20 studentų iš JAV, Kanados, Ispanijos, Čekijos, Baltarusijos, Vengrijos ir kitų šalių.

Profesinės praktikos

„Universitetui svarbus bendradarbiavimas su lietuvių bendruomene, šiai tradicijai tęsiantis, džiugu, jog atvykstantis studentai įsilieja į įvairių Lietuvos institucijų, įmonių, nevyriausybinių organizacijų veiklą“, – pristato VDU Tarptautinių ryšių prorektorė profesorė Ineta Dabašinskienė.

Stažuočių metu studentai atliks profesinę praktiką šalies valstybinėse įstaigose, kultūros, verslo, finansų, teisės, turizmo įmonėse, mokysis lietuvių kalbos bei susipažins su šiuolaikine Lietuva. Praktikos vietos studentams suteikiamos atsižvelgiant į jų pasirinktą studijų kryptį. Suteikiama galimybė atlikti praktiką darbovietėse ar įstaigose, kurios yra VDU partneriai.

Atlikdami profesinę praktiką studentai ne tik mokosi tos srities – socialinio darbo, finansų, gamtosaugos, viešojo administravimo ar marketingo ir komunikacijos – dalykų, bet sykiu per šiuos dalykus atpažįsta ir Lietuvos, kaip unikalią kultūrinę ir politinę patirtį turinčios šalies, išskirtinumą.

Lietuvos kalbos ir kultūros pažinimas

Šešių savaičių programose numatyti ne tik lietuvių kalbos kursai, bet ir apsilankymai Trakuose, Vilniuje, Rumšiškėse, Kauno 9-ajame forte, pažintys su lietuviškais patiekalais ir kino filmais. Viename iš įžanginių renginių studentai mokysis lietuviškos virtuvės paslapčių – gamins cepelinus.

„Kultūrinių veiklų metu studentai iš užsienio mokosi lietuvių kalbos, susitinka su Pasaulio lietuvių bendruomene, lanko istorines šalies vietas, labai džiugu, kuomet dalis užsienio lietuvių jau kalba lietuviškai bei perduoda žinias savo bendruomenėms svetur“, – pasakoja VDU Tarptautinių ryšių tarnybos direktorė Zinaida Baltrėnienė.

Pasaulio lietuvių universitetas

LISS programa skirta daugiausia iš JAV ir Kanados atvykstantiems lietuvių išeiviams ir lietuvių kilmės užsieniečiams, tuo tarpu SIP programoje dalyvauja užsieniečiai iš viso pasaulio, nebūtinai turintys lietuviškų šaknų. Nuo 2014 m. rengiamoje SIP programoje dalyvavo prancūzai, ispanai, vokiečiai, ukrainiečiai, gruzinai, turkai, azerbaidžaniečiai, korėjiečiai ir kitų šalių studentai.

Kartu su Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Lietuvių bendruomene rengiamos LISS stažuotės organizuojamos jau aštuntus metus iš eilės. Per visus jų rengimo metus Lietuvoje jau stažavosi daugiau kaip 300 jaunuolių iš JAV ir Kanados. Tuo tarpu SIP programa rengiama nuo 2014-ųjų ir yra skirta visiems užsieniečiams – galbūt neturintiems giminaičių Lietuvoje, tačiau susidomėjusiems Lietuva ir norintiems čia įdomiai ir naudingai praleisti laiką.

„Vytauto Didžiojo universitetui, kaip Pasaulio lietuvių universitetui yra svarbu palaikyti ryšius su Lietuvos išeivių bendruomenės centrais, todėl šios programos ir toliau bus vykdomos ir plėtojamos“, – teigia I. Dbašinskienė.

Studentų stažuočių programos yra didesnio socialinio VDU projekto, vadinamo Pasaulio lietuvių universitetu (PLU), dalis. Abiejų programų tikslas – skatinti Lietuvos ir kitų pasaulio kraštų mokslininkų bei studentų bendradarbiavimą ir kūrybinius mainus, burti lietuvių išeiviją bei pritraukti visus, besidominčius šiuolaikine Lietuva ar jos istorija.

Šios vasaros stažuočių programos Vytauto Didžiojo universitete vyks iki rugpjūčio 18 d., o jų dalyviams bus įteikti VDU sertifikatai, liudijantys apie sėkmingai atliktą praktiką ir įskaitytus akademinius kreditus, kurie bus atitinkamai įvertinti studentams po vasaros grįžus į savo šalies universitetus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų