V. Dabrišienė: visi nusipelnė gero mokytojo (Metų kaunietės rinkimai)

  • Teksto dydis:

17. Vilija DABRIŠIENĖ – socialinių mokslų daktarė, matematikos vadovėlių, mokomųjų knygų autorė, 2022-ųjų Kauno metų mokytoja, švietimo lyderė, 2021 m. inovatyviausia Lietuvos matematikos mokytoja. Noras suvokti, kaip mokinys mąsto, noras išmokyti veda vis į naujas platumas, kurių viena – švietimo inovacijų startuolis, skirtas padėti jaunajai kartai suprasti ir pamėgti matematiką.

Priklauso kiekvienai

„Dalyvavimas Metų kaunietės rinkimų finale verčia susimąstyti – kodėl aš? Toks titulas, anot organizatorių, skirtas moteriai, kuri savo darbais padeda žmonėms ir miestui. Tačiau toks yra bet kuris su meile atliekamas darbas. Daugybė moterų kasdien su didžiule meile dirba pačius įvairiausius darbus, kiekviena jų nusipelno įvertinimo. Manau, kad šis titulas yra simbolinis – jis teikiamas vienai, bet yra apibendrintas mylinčios ir atsidavusios savo veiklai moters paveikslas. Jis priklauso kiekvienai iš mūsų“, – teigė V. Dabrišienė.

Kartą klausta, kodėl dirba eilinėje rajono mokykloje, čia pat sulaukė atsakymo – visi vaikai nusipelnė gero mokytojo. „Tai svarbu. Tačiau vienas mokytojas pasiekia nedaug vaikų. Kaip padėti daugeliui? Pandemijos metu sugalvojau rengti mokiniams animuotas vaizdo pamokas. Norėjau kad jos būtų linksmesnės, šiuolaikiškesnės. Kartu su „Laisvės TV“ projektu „Mokykla +“ pamokos atsidūrė „YouTube“. Jas peržiūrėjo tūkstančiai, tikiuosi, kažkam jos tikrai padėjo“, – vylėsi kaunietė.

Pandemija pasibaigė, bet mintis matematikos mokymą padaryti patrauklesnį, pasiekti daugelį, vis neapleido. „Įsitraukiau į tikrai modernaus šiuolaikiško skaitmeninio turinio – platformos „Elicėjus“ kūrimą. Jau beveik dvejus metus vakarais, naktimis, savaitgaliais su labai jaunais žmonėmis kuriame, galvojame, klystame, vėl ir vėl kuriame iš naujo“, – apie naują posūkį ir startuolį „Bbright“ pasakojo mokytoja.

Labai greitai „Elicėjaus“ platforma, kuri leis visiems mokytis savo tempu, atras kiekvieno žinių spragų ir suteiks galimybę jas likviduoti, pasieks kiekvieną. Kiekvienas turės realią galimybę rinktis ko, kaip, kada, kokiu tempu ir kiek mokytis.

Sumanymas – įgyvendinti seną žmonijos svajonę, t. y. visais lygiais personalizuoti ugdymą. „Nuo J. A. Komensky’io laikų gaji idėja – aktyvus mokinys, pagal savo poreikius valdantis mokymosi procesą, gebantis ir norintis išsikelti tikslus ir efektyviai su malonumu jų siekti. Tai iki šiol yra utopija mokyklose. Mes tai pakeisime. Esu tvirtai įsitikinusi, kad svarbiausias mokyklos tikslas – parengti žmogų, įvaldžiusį mokymosi strategijas ir išmokusį džiaugtis mokymosi procesu“, – vardijo pašnekovė.

Ne pareiga, o pasirinkimas

Jei reikėtų išskirti esminę savo savybę, V. Dabrišienė išskirtų aistrą, su kuria atsiduoda kiekvienam savo projektui ir darbui.

„Ar tai darbas klasėje, ar vadovėlio rašymas, seminaro vedimas – nesvarbu, padarysiu geriausiai, kaip sugebu. Esu mokytoja ir man nesvarbu, kelintą valandą mokinys parašys žinutę, jei jam kažkas neaišku, – jei tik galėsiu, iš karto rasiu būdą parašyti atsakymą. Tai ne pareiga, o mano pasirinkimas ir misija. Neseniai mačiau vaizdo įrašą – savo mokinių pasakojimus. Viena mergaitė teigė, kad aš į jos žinutę atsakiau ir uždavinį paaiškinau 3 valandą nakties. Na, gal šiek tiek persūdė“, – patikslino kaunietė.

Myliu šį miestą be galo, nuo vaikystės gėriau ypatingą jo atmosferą. Džiaugiuosi tuo, kaip jis auga ir keičiasi.

Didžiulį džiaugsmą jai teikia ir žinutės, kurias rašo kolegos – dažnai nepažįstami, jauni mokytojai, sužinoję jos vardą iš jos parašytų knygų ar kolegų. „Prašo patarimo, paaiškinti uždavinį ar metodą, tariasi dėl programų ar sąvokų. Visada su didžiausiu džiaugsmu jiems atsakau. Labai noriu, kad jauniems mokytojams mokytojo darbo pradžia būtų kuo lengvesnė. Tikiu, kad išsilavinimas – didžiulė vertybė, kokybiškas išsilavinimas turi būti prieinamas visiems“, – įsitikinusi V. Dabrišienė.

Svajonių profesija

Vilija pedagogiką vadina savo svajonių profesija. Didžiausiais pasiekimais įvardija ne parašytas knygas, ne apgintą disertaciją, bet daugybę savo mokinių, pasirinkusių studijuoti matematiką.

„Labiausiai įkvepia ne laimėjimas konkurse, bet po eilinės matematikos paskaitos atsistoję plojantys studentai, gėlių puokštė universiteto kieme už automobilio valytuvų, diena, kai kelyje, pradūrus padangą, sustojęs ūsuotas dėdė sako: mokytoja, nesijaudinkite, sutvarkysime. Tada jauti – darai kažką tikrai gerai, teisingai. Esi svarbus tiems žmonėms“, – kalbėjo pedagogė.

Laikas, rutina mokytojavimo spindesio nenugludino. Atvirkščiai. „Viduje turiu variklį – norisi padaryti dar daugiau. Dauguma mano parašytų vadovėlių ir mokomųjų knygų – sėkmingos, bet kad ir kiek tobulas būtų vadovėlis, jis nėra pakankamai gera priemonė šių dienų vaikams. Stebiu juos, stengiuosi suprasti jų mąstymo ir pasirinkimų ypatybes ir aiškiai matau – mokosi jie jau kitaip. Ir tas kitoks mokymasis gali būti daug efektyvesnis“, – tikino V. Dabrišienė.

Širdis – Kaune

Kuriama platforma „Elicėjus“ skirta visos Lietuvos vaikams, bet V. Dabrišienės širdis – Kaune. „Čia gimiau, užaugau, dirbau pirmąjį darbą – dar būdama moksleivė, stoties bufete ploviau indus. Kasdien J. Gruodžio gatve žingsniuodavau į muzikos mokyklą, vaikų ansamblyje grojau kanklėmis. Su šiuo ansambliu teko koncertuoti beveik visose Kauno scenose, užkulisiuose matyti žymiausius miesto aktorius, šokėjus“, – leidosi į prisiminimus projekto „Metų kaunietė“ finalo dalyvė.

Kaune ji užaugino savo vaikus, mokė daugybę mokinių, studentų, čia rašė savo knygas.

Jai teko gyventi ir kitur, bet kiekvieną kartą grįžus į Kauną ir Vytauto prospektu nuo stoties žingsniuojant namo užimdavo kvapą.

„Myliu šį miestą be galo, nuo vaikystės gėriau ypatingą jo atmosferą. Džiaugiuosi tuo, kaip jis auga ir keičiasi. Tikiuosi dar ilgai mokyti šio miesto vaikus ir, svarbiausia, nuolat kurti ateičiai“, – entuziazmo nestokoja V. Dabrišienė.


BALSUOTI GALITE:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio išsikirpkite ir užpildykite lapelį ir siųskite adresu: „Metų kaunietė“, „Kauno dienos“ redakcija,  I.Kanto 18 g. 44296, Kaunas;

arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g.18, Kaunas.

! Esant galimybei dienraščio iškarpas prašome į redakciją siųsti paštu.

Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis.

Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1679 su tekstu „MKA XX“.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio.

SMS kaina – 1 Eur.

SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų

PORTALAS

Portale kauno.diena.lt, rubrikoje „Metų kaunietė“. Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Nuo vasario 22 d. iki kovo 4 d. 12 val. (balsai priimami internetu, sms žinutėmis ir paštu). Kovo 6-7 d. susumuosime rezultatus.

Kovo 8 d. Metų kaunietę paskelbsime finaliniame renginyje.

Dienraštis „Kauno diena“ dėkoja projekto mecenatui „Mano būstas“, pagrindiniams rėmėjams „Vikonda grupė“, „Kauno tiltai“, „Bosca/be alkoholio“, rėmėjams „Heiga“, „Volfas Engelman nealkoholinis“, „SDG“, „Mega“, partneriams „Centro kredito unijai“, „Etapas Group“, „lgiausi limuzinai“, „Hegelmann Group“, „Jaukūs namai“, „Ribas Jewellery“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Al Razis

Al Razis portretas
P.S. Jei mokote matematikos tam, kad Jūsų mokinys turėtų geresnes galimybes sudaryti prielaidas saugesniam rytojui, Jus, kaip mokytoją ir žmogų, aš sveikinu ir gerbiu. Jei tik tam, kad mokinys mokėtų spręsti matematikos uždavinius - sakau - Jūsų kelias veda į niekur.

Al Razis

Al Razis portretas
Gerb. Vilija, jei tikslą suvokiame kaip aukščiausią siekį, tai mokyklos arba visos švietimo sistemos, net valstybės tikslas turėtų būti - sukurti prielaidas saugiam rytojui. Sutikite, Jūsų įvardintas tikslas per siauras - jis galėtų būti vienu iš uždavinių. Dėl mokytojo: kai mokinys pasiruošęs, mokytojas atsiranda.

Kaimas kryžkelėje

Kaimas kryžkelėje portretas
Ir vėl išlindo sexistinio su kriminaliniu atspalviu renginio gviazdos,kur žiūti lygių teisių kontrolieriai ir ar kauniečiams negėda?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių