Pereiti į pagrindinį turinį

Vaiką, visų pirma, reikia gerbti (Metų kaunietės rinkimai)

2017-02-06 14:32
DMN inf.

"Galbūt daug kas man paprieštarautų, sakydami, kad pirmiausia reikia mylėti vaikus. Bet meilės neužtenka", – teigė viena iš pretendenčių į Metų kaunietės vardą, pernai išrinkta Kauno metų mokytoja.

Rima Tamašauskienė
Rima Tamašauskienė / Asmeninio archyvo nuotr.

26. Rima Tamašauskienė

Šios Kauno "Valdorfo" darželio "Šaltinėlis" auklėtojos mama buvo pradinių klasių mokytoja, tad R.Tamašauskienė nuo vaikystės matė ir suprato, koks atsakingas ir sunkus pedagogo darbas.

"Pati darželio nesu lankiusi, net nebuvau jame buvusi, todėl neįsivaizdavau, koks tai darbas. Galvoju, kad dėl to ir pasirinkau ikimokyklinę pedagogiką. Norėjosi sužinoti, pabandyti", – pasakojo R.Tamašauskienė.

Valdorfo pedagogika ji susidomėjo, kai pradėjo dirbti Kauno vaikų darželyje "Šaltinėlis", kuriame atsidarė pirmoji Valdorfo grupė. Po dvejų metų pati pradėjo savo darbe taikyti šią pedagogiką.

Norint būti geru pedagogu, dirbančiu ikimokyklinio ugdymo įstaigoje, anot jos, svarbiausia yra gerbti vaiką, suprasti, kad jis toks pats žmogus kaip ir mes, suaugusieji, nors kol kas daug ko nežino ir nemoka.

"Galbūt daug kas man paprieštarautų, sakydami, kad pirmiausia reikia mylėti vaikus. Bet meilės neužtenka. Neskirčiau jai pirmos vietos. Esu sutikusi daug jaunų, pradedančių šį darbą pedagogių, kurios sakė, kad labai myli vaikus ir labai nori su jais dirbti. Dažniausiai meilė baigiasi po mėnesio ar dviejų, susidūrus su realybe, su pirmais sunkumais. Todėl labai svarbu pedagoginės žinios, vaiko poreikių, psichologijos pažinimas. Visada viską reikėtų daryti prasmingai, suvokiant, kodėl tai daroma ir ką tai duos vaikui", – aiškino pedagogė.

R.Tamašauskienė įvardijo, kad darbas su vaikais yra didžiulė dovana ir atsakomybė. "Gali prisiliesti prie vaiko gyvenimo, padėti augti, ugdytis. Vaikai yra mūsų mokytojai, suaugusiųjų gyvenimo atspindys. Visada įdomu juos stebėti, matyti žaidžiančius. Galbūt net pamatyti savo padarytas klaidas ir iš jų mokytis", – atkreipė dėmesį kaunietė.

Ji, kaip ir kitos auklėtojos, dažnai savo auklėtinius mato ilgiau nei jų tėvai. "Visada atrodo, kad mano grupės vaikai gražiausi ir geriausi, nes jie tarsi savi. Net ir po daug metų įdomu sužinoti, kaip jiems sekasi. Daug džiaugsmo suteikia jų apsilankymas darželyje", – neslėpė moteris.

Sunku jai, kaip auklėtojai, būna pradžioje, kai vaikas tik pratinasi vienas paliktas darželyje, dažnai verkia, nori mamos, arba kai vakare lieka paskutinis ir kas pusę minutės klausinėja, kada jį pasiims tėvai.

"Liūdina, kad ikimokyklinio ugdymo pedagogo darbas yra neįvertinamas, nesuvokiama jo svarba, nes rezultatų taip greitai nepastebime, kaip, pavyzdžiui, mokykloje", – sakė R.Tamašauskienė.

Dirbant pagal Valdorfo metodiką, siekiama tokių pat rezultatų, kaip ir tradicinio ugdymo specialistai, tačiau organizuojant darbą su vaikais laikomasi tam tikrų ugdymo principų, kurių vienas – iki septynerių metų, kol nepradeda keistis dantys, vaikai nemokomi skaityti, skaičiuoti, nes tam dar ne laikas. Pradedant mokyti anksčiau sutrikdomas vaiko augimas. Vaikystė – žaidimų metas.

Svarbiausias jos patarimas tėvams būtų mylėti vaikus ir suvokti, kad tėvai yra svarbiausi vaiko gyvenime. "Nei pats geriausias darželis, nei geriausios auklėtojos neatstos tėvų. Pavyzdžiui, atrodo, vaikas mylimas, jam nieko netrūksta. Bet, jeigu gimus broliukui ar sesutei bus išvestas į darželį, nes mamai sunku susitvarkyti su dviem vaikais namuose, jis pasijus nereikalingas. Tada vaikai dažnai serga, taip išsikovodami vietą namuose", – mano pedagogė.

Ji siūlo mintimis sugrįžti į savo vaikystę ir prisiminti, kas tuo laiku buvo svarbu, kas liūdino, kas teikė saugumo. Taip geriau suprasite savo vaikus.

Balsuoti galite:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio išsikirpkite, užpildykite lapelį ir siųskite adresu: Metų kaunietė, "Kauno dienos" redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas,

arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g. 18, Kaunas.

Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų.

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis.

Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1398 su tekstu MKA XX.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio.

SMS kaina – 1 euras.

SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų.

PORTALAS

Portale kaunodiena.lt, rubrikoje "Metų kaunietė". Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Jūsų balsų laukiame iki vasario 10 d. Į kitą etapą pateks dešimt kauniečių, sulaukusių didžiausio jūsų palaikymo.

Daugiau informacijos apie projektą "Metų kaunietė" rasite kauno.diena.lt/mk.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų