Pereiti į pagrindinį turinį

Vaikų priežiūros centrai – be kontrolės?

2015-01-22 03:00

Visuomenės sveikatos specialistai sunerimę: formuojasi tendencija steigti ne vaikų darželius, o vaikų dienos centrus. Pastaruosiuose niekas netikrina, kokiomis sąlygomis vaikai prižiūrimi.

Shutterstock nuotr.

Visuomenės sveikatos specialistai sunerimę: formuojasi tendencija steigti ne vaikų darželius, o vaikų dienos centrus. Pastaruosiuose niekas netikrina, kokiomis sąlygomis vaikai prižiūrimi.

Didelė eilė

"Patys kažkada gyvenome bendrabutyje ir pasaugodavome vieni kitų vaikus be jokių sutarčių. Tu pažiūri kaimynų vaiką, jis – tavo", – paprastą vaikų auginimo ir ugdymo modelį atskleidžia Kauno savivaldybės Švietimo, kultūros ir turizmo plėtros reikalų valdybos direktorius Virginijus Mažeika.

Šių dienų šeimai to nepakanka. Tėvams, dirbantiems nuo ryto iki vakaro, reikia patikimos įstaigos, kur galėtų palikti vaikus.

Kauno savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus duomenimis, laukiančiųjų eilėje, kol pateks į pageidaujamą vaikų darželį – 1 200, juos lankančiųjų – 14 442.
Šio skyriaus vedėjo Antano Bagdono teigimu, nepatekusiųjų į daželius statistika yra iškreipta. "Dauguma tėvų yra parašę pareiškimus ne į vieną, o į du darželius, todėl laukiančiųjų skaičių reikėtų dalyti perpus. Gal tik kokių dešimt vaikų pretenduoja į vieną vietą", – patikslino A.Bagdonas.

Laikino pabuvimo vieta?

O gal ši statistika netiksli dėl to, kad nemažai vaikų lanko ne darželius, o vaikų dienos centrus?

Pasak Kauno visuomenės sveikatos centro direktoriaus Gintauto Kligio, vaikų centrus įsteigti daug paprasčiau, juose nevyksta joks ugdymo procesas, visuomenės sveikatos specialistai jų nekontroliuoja.

Kauno savivaldybės pareigūnai, atsakingi už vaikų ugdymą, apie vaikų dienos centrus tegalėjo pasakyti, kad jų yra.

"Apie dienos centrus komentuoti negalėčiau. Jei jie neatlieka ugdymo funkcijos, gal tai – globa? Esu girdėjęs, kad yra močiučių darželių. Jei juose darbas vyksta teisės aktų nustatyta tvarka, klientai patenkinti, tai gali veikti", – tepasakė V.Mažeika.

Tokie darželiai-centrai veikia nenustatytomis valandomis, įvairiu paros metu, ir tai, anot A.Bagdono, yra gerai, nes vaiką ten gali palikti vakare ir nueiti į teatrą, koncertą ar kavinę.

"Matau vaikus ant sūpynių prie Soboro, iš netoli esančio vaikų dienos centro atveda. Mums priklauso savivaldybės darželiai, jais ir rūpinamės. Privatūs vaikų darželiai, jei turi ikimokyklinio ugdymo statusą, turi dirbti pagal ikimokyklinio ugdymo programą, patvirtintą Švietimo ir mokslo ministerijos, ir Kauno visuomenės sveikatos centro išduotą leidimą – higienos pasą. Priešingu atveju tai yra vaiko laikino pabuvimo, laikinos priežiūros vieta", – aiškino vedėjas A.Bagdonas.

Privačių darželių nekontroliuoja

Kauno savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus duomenimis, mieste veikia trylika privačių vaikų darželių. Juos lanko pusketvirto šimto vaikų. Šie darželiai gauna ikimokyklinuko krepšelį – valstybinį finansavimą, ir tai yra 826 eurai per metus.

Kauno savivaldybė už vieno vaiko išlaikymą ikimokyklinėje ugdymo įstaigoje jai skiria nuo 2 317 iki 5 213 litų.

A.Bagdonas patvirtina, kad Švietimo ir ugdymo skyrius privačių darželių veiklos ir tai, kaip lavinami vaikai, ko jie mokomi, visiškai nekontroliuoja. Kaip ir vaikų dienos centrų.

"Kontroliuoja steigėjas, savininkas. Kviečiame privačių darželių vadovus į mūsų rengiamus posėdžius, bet jie nori – ateina, nenori – neateina", – atskleidė V.Bagdonas.

Dėl sveikatos ir saugumo

Visuomenės sveikatos centro specialistai sunerimę ne tiek dėl vaikų ugdymo, kiek dėl sveikatos ir saugumo.

"Jei atsitiktų nelaimė, kaip teisme būtų nagrinėjama? Net statybininką įsileidęs į namus esi už jį atsakingas. Viskas gerai, kol gerai, bet jei įvyktų kokia nelaimė, problemų būtų nemažai", – perspėjp Kauno visuomenės sveikatos centro vadovas Gintautas Kligys.

Higienos normose yra apibrėžti gana griežti reikalavimai ikimokyklinio ugdymo įstaigos teritorijai, patalpoms ir jų mikroklimatui, maisto ruošimui, vaikų dienos režimui, ugdymo proceso organizavimui. Taip stengiamasi užtikrinti vaikų sveikatos saugos reikalavimus, draudžiama priimti sergantį vaiką į įstaigą, kad neužkrėstų kitų.

"O vaikų priežiūros centrams, mokyklėlėms ir panašaus pobūdžio įstaigoms šie reikalavimai neprivalomi. Tai priklauso tik nuo minėtų įstaigų darbuotojų geranoriškumo", – perspėjo G.Kligys.

Jį labiausiai gąsdina tai, kad projektuojant naujus kvartalus vietos vaikų darželiams nenumatoma. Kauno savivaldybės atstovas V.Mažeika sako, kad nauji darželiai steigiami jau esamose patalpose.

"Naujus pastatus statyti yra brangu. Valstybės ir Europos struktūrinių fondų parama mažai tikėtina, todėl pasirenkama daugiafunkcių centrų taktika, kai įrengiamos ikimokyklinės grupės veikiančiose švietimo įstaigose", – aiškino V.Mažeika.

Tokių patalpų rezervų, anot jo, yra netgi vaikų darželiuose, nes ne visi persiorientavo nuo tų laikų, kurie buvo vadinami darželių tuštėjimo metais. Tuomet daug kam atrodė, kad vyrai dirbs ir išlaikys šeimas, o mamos augins vaikus namuose. Dabar, trūkstant vietų darželiuose ar nepasitikint jais, savo vaiką auginanti mama neretai priima ir kaimynų. Taip gimsta vaikų dienos centrai.

"Idėja gal ir sveikintina, bet ji išsirutuliojo pernelyg toli. Verslas labai greitai tokį modelį pasigauna: kam daryti, jei galima uždirbti nieko nedarant", – perspėjo gydytojas G.Kligys

Galima steigti daugiabučiuose

Švietimo ir ugdymo skyriaus vadovas A.Bagdonas patvirtina, kad dabar steigiant vaikų darželį pakanka mažiau ploto.

"Sąlygos daug lengvesnės. Ir privačiuose butuose galima steigti vaikų darželį, tik turi būti viskas atitinkamai įrengta ir kaimynų sutikimo reikia", – legalaus verslo planą pasufleravo V.Bagdonas.

Kauno miesto taryba nutarė, kad nuo šių metų liepos 1 d. už vieną vaiką privačiame darželyje iš savivaldybės biudžeto bus kompensuojama nuo 100 iki 175 eurų per mėnesį.
Kauno visuomenės sveikatos centro direktorius G.Kligys pabrėžia, kad tėvai turi žinoti, kam patiki savo vaikus ir aiškiai suvokti, kuo dienos centras skiriasi nuo darželio, ir tik tada priimti sprendimą.


Komentaras
Judita Stankienė, Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių departamento direktorė

2014 m. Kauno mieste veiklą, pagal kurią teikiamos ikimokyklinio amžiaus vaikų ugdymo paslaugos, buvo įregistravę vienuolika privačių įstaigų, Kauno rajone – keturios privačios įstaigos.

Norint imtis savarankiškos auklės veiklos, galimi keli jos registravimo būdai: gyventojas gali registruoti individualią veiklą su pažyma arba atsižvelgus į veiklos pobūdį įsigyti verslo liudijimą.

Kauno apskrities VMI duomenimis, tokią individualią veiklą ("Vaikų dienos priežiūros veikla") su pažyma 2014 m. buvo įregistravę penkiolika Kauno miesto ir du Kauno rajono gyventojai. Specialaus verslo liudijimo teikti tik auklės paslaugas nėra, todėl paprastai įsigyjamas verslo liudijimas "Ateinančių auklių, neįgaliųjų ir kitų asmenų priežiūros veikla". 2014 m. minėtą verslo liudijimą buvo įsigiję 46 Kauno miesto ir 35 Kauno rajono gyventojai.

Verslo liudijimo "Ateinančių auklių, neįgaliųjų ir kitų asmenų priežiūros veikla" kaina metams priklauso nuo teritorijos, kurioje vykdoma veikla. Kauno mieste neribojant veiklos teritorijos minėtas verslo liudijimas metams kainuoja 540 eurų. Veiklą vykdant visur, išskyrus didžiuosius miestus, – 420 eurų. Veiklą vykdant Kauno miesto savivaldybės teritorijoje – 200 eurų.

Kauno rajone neribojant veiklos teritorijos minėtas verslo liudijimas metams kainuoja 540 eurų. Veiklą vykdant visur, išskyrus didžiuosius miestus, – 35 eurai. Veiklą vykdant Kauno rajono savivaldybės teritorijoje – 35 eurai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų