Pereiti į pagrindinį turinį

Žmonės sąmoningėja? Pirkėjų apgultis Kauno prekybos centruose baigėsi

2020-12-20 12:43
DMN inf.

Kelias dienas iki įsigaliojant griežtesniems karantino reikalavimams kauniečiai apgulė prekybos centrus. Tačiau savaitgalį padėtis visai kitokia – pirkėjų yra, tačiau jokios grūsties ar sausakimšų automobilių stovėjimo aikštelių.

Sekmadienį portalo kauno.diena.lt fotoreporteris stebėjo situaciją didžiuosiuose Kauno prekybos centruose. Ji kardinaliai skiriasi nuo tos, kurią teko matyti kelios dienos iki griežtesnio karantino reikalavimų įvedimo.

Kauno „Akropolyje“ automobilių stovėjimo aikštelė – pustuštė. Tokią situaciją greičiausiai padiktavo daugelio ne maisto prekių parduotuvių uždarymas. Kiek gausiau žmonės vyko į prekybos centrą „Molas“, čia pastebima mažiau laisvų vietų aikštelėse ir daugiau žmonių, užsukusių apsipirkti į čia esančią „Maximą“.

„Pritrūkau būtiniausių maisto produktų, todėl ir atvažiavau. Į parduotuves nėjau tuomet, kai daugybė žmonių grūdosi. Turėjau viltį, kad įsigaliojus naujiems karantino reikalavimams pirkėjų srautai nuslūgs ir galėsiu ramiai, be didelės baimės, apsipirkti maisto“, – kalbėjo portalo žurnalistų kalbinta Monika.

„Turime mažą vaiką, todėl nesuplanuosi, ko ir kada galime pritrūkti. Štai ir dabar einu į vaistinę, nes mažajam reikia vaistų nuo slogos, tuo pačiu ir trūkstamų produktų nusipirksiu. Manęs nebaugina tas virusas, visada dėviu kaukę ir kitas apsaugos priemones“, – savo apsipirkimo tikslą vardijo Eugenijus.

„Atėjau ramiai apsipirkti paskutinį kartą prieš šventes, paskui, manau, vėl bus pirkėjų apgultis, tai neketinu eiti. Visą laiką stengiuosi saugotis, kuo mažiau eiti į viešas vietas. Džiaugiuosi, kad šiandien žmonių mažiau. Stengsiuosi apsipirkti greit“, – paskubomis žodžius žėrė Aida.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Prie kitų prekybos centrų vaizdas buvo panašus – vienose automobilių gausiau, kitose – vos viena kita. Šie vaizdai visiška priešingybė to, ką teko matyti šios savaitės pirmadienį ir antradienį.

Paskutinės minutės apsipirkimas

Kaip jau rašėme, įprastai didesnis pirkėjų srautas būna po darbo, apie 18-19 val., tačiau pirmadienį kauniečiai į prekybos centrus plūsti pradėjo gerokai anksčiau. Žmonės tikino, kad nori viską susipirkti iki trečiadienio.

Kauniečiai susigrūdo ir į „Akropolį“, ir į „Megą“, „Molą“ bei kitus didžiuosius prekybos centrus, kuriuose vienoje vietoje galima rasti ir ką pietums pasiruošti, ir ką po kalėdine eglute vaikams padėti. Į kauniečių pirkinių krepšius krito ir šventiniam stalui tinkantys maisto produktai, ir dovanos. Dažnas prisipažino, kad suskubo jų įsigyti, nes uždarius ne maisto prekių parduotuves, taptų sudėtinga įsigyti norimų prekių.

Dalis pirkėjų tikino, kad gyvai apsipirkti jie labiau mėgsta, o internetu nėra pratę, be to, šventiniu laikotarpiu gerokai padaugėjo darbo kurjeriams ir paštininkams, todėl ne kai kurie baiminasi, kad dovanos jų namų iki švenčių nespės pasiekti.

Stiprinama kontrolė 

Lietuvai tęsiant kovą su koronaviruso protrūkiu, šį savaitgalį ir ateinančią savaitę stiprinama kontrolė prekybos centruose. Nereguliuojantys pirkėjų srautų prekybininkai sulauks griežtų sankcijų, šeštadienį pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Atsižvelgdami į šalyje sugriežtintas karantino sąlygas inspektoriai tikrina, kaip, likus kelioms dienoms iki švenčių, maisto parduotuvės užtikrina privalomų reikalavimų įgyvendinimą.

Šiuo metu esminiai nustatomi pažeidimai maistu prekiaujančiose parduotuvėse – nereguliuojami pirkėjų srautai.

Inspektoriai vertina, ar parduotuvėse suteikiamas 15 kvadratinių metrų prekybos plotas vienam lankytojui, ar ribojami pirkėjų srautai, ar yra įleidžiami tik pirkėjai, dėvintys kaukes, ir vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas asmuo.

Taip pat tikrinama, ar parduotuvėse sudaromos galimybės pakankamai pirkėjų ir pačių darbuotojų rankų higienai bei dezinfekcijai.

VMVT inspektoriai per šias iki švenčių likusias dienas planuoja patikrinti daugumą didžiųjų Lietuvos prekybos centrų ir kitas maisto prekių parduotuves šalyje.

„Šiuo metu esminiai nustatomi pažeidimai maistu prekiaujančiose parduotuvėse – nereguliuojami pirkėjų srautai, kurie ypač didžiuosiuose prekybos centruose išlieka labai dideli ir tik inspektorių kontrolės metu imamasi aktyvių ir tinkamų veiksmų susidarantiems srautams reguliuoti“, – teigiama pranešime.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Kontrolę atliekančių pareigūnų teigimu, nors Vyriausybės nutarime rekomenduojama užtikrinti parduotuvėse pakankamą dirbančių kasų skaičių, kad eilėse netektų laukti daugiau nei penkiems pirkėjams, tačiau tai užtikrinama ne visur.

Nepaisoma ir rekomendacijų parduotuvėse lankytis vienam asmeniui iš vieno namų ūkio, nemažai pirkėjų atvyksta apsipirkti su mažamečiais šeimos nariais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų