Pereiti į pagrindinį turinį

Buvusios prokurorės N. Bareikienės byloje – advokato nesėkmė

2016-01-18 10:52
BNS inf.
Teismas panaikino išteisinamąjį nuosprendį Šiaulių politikams
Teismas panaikino išteisinamąjį nuosprendį Šiaulių politikams / Shutterstock nuotr.

Kauno apygardos teismas pirmadienį pradėjo nagrinėti korupcija kaltinamos buvusios Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorės Nijolės Bareikienės baudžiamąją bylą. Pirmajame posėdyje N.Bareikienės advokatas nesėkmingai nuo bylos siekė nušalinti prokurorą Justą Laucių.

Advokatas, buvęs prokuroras Andrius Nevera savo prašymą motyvavo tuo, kad prokuroras esą „turi negatyvų nusistatymą“ jo asmens atžvilgiu po to, kai jie abu dalyvavo kitoje byloje. Tai, pasak gynėjo, turi įtakos ir jo ginamosios interesams, nes prokuroras esą darė psichologinį spaudimą kaltinamajai ir liudytojui.

Savo gynėjo prašymą palaikė ir N.Bareikienė. Kitas kaltinamasis – Jankelis Šipicas – tvirtino, kad taip pat yra patyręs prokuroro šališkumą. Kiti proceso dalyviai teigė paliekantys teismui spręsti klausimą savo nuožiūra.

Prokuroras J.Laucius tvirtino, kad prašymas nušalinti tėra advokato „nuoskauda, įžeista savimeilė“.

Teismo kolegija nusprendė prašymo netenkinti.

„Kolegija priima protokolinę nutartį gynėjo advokato A.Neveros pareiškimo dėl J.Lauciaus nušalinimo netenkinti, kadangi prokurorą nušalinti nėra įstatyminio pagrindo“, – paskelbė teisėja Danguolė Šiugždinytė.

2014 metais sulaikius tuometinę prokurorę, buvo išaiškinta grupė asmenų, kurie pasinaudodami pažintimis su esamais ir buvusiais teisėsaugos pareigūnais ar tariama įtaka, patys bandė išvengti teismo bausmių ar siekė, kad to išvengtų jo artimieji. Per tyrimą paaiškėjo, kad vyko susitikimai su policijos tyrėjais, prokurorais, tačiau šie dominančios informacijos neatskleidė ir bylos tyrimo norima linkme nekreipė.

2014-2015 metais Vilniaus miesto apylinkės teismas kaltais dėl prekybos poveikiu pripažino ir baudžiamaisiais įsakymais nubaudė šešis asmenis, kurių veiksmai buvo susiję su N.Bareikienės bei buvusio Valstybės kontrolės auditoriaus Rišardo Zelenovo galbūt neteisėtais veiksmais.

R.Zelenovas kaltinamas reikalavęs kyšių iš asmenų žadant paveikti teisėsaugininkus, kad kyšį davusiems asmenims būtų paskirtos švelnesnės bausmės, nutraukta jų paieška. Įtariama, kad kyšius R.Zelenovas perduodavo N.Bareikienei, kad ji pasinaudotų savo įtaka ir pasiektų reikiamų rezultatų.

Be N.Bareikienės ir R.Zelenovo šioje byloje taip pat teisiami Albertas Ivanauskas, Leonidas Erenburgas ir J.Špicas. Jie kaltinami siekę neteisėtų sprendimų ir už tai davę kyšius arba paėmę kyšius ir perdavę juos R.Zelenovui.

R.Zelenkovo stalčiuje darbe kratos metu taip pat rasta šovinių, kurių laikyti jis neturėjo teisės.

Pirmadienį vykusiame posėdyje prokuroras perskaitė kaltinamąjį aktą.

R.Zelenkovas bei A.Ivanauskas savo kaltę pripažino. N.Bareikienė teigė nesuprantanti, kuo yra kaltinama, kalta neprisipažino. Kalti neprisipažino ir L.Erenburgas bei L.Špicas.

R.Zelenovas bei A.Ivanauskas teigė duosiantys parodymus, kada teismas pageidaus, N.Bareikienė teigė neduosianti parodymų, kiti kaltinamieji pageidavo parodymus duoti po visų liudytojų apklausos.

Kitas posėdis byloje numatytas sausio 26 dieną.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų