Dalis streikavusių turkų išvyko namo, profsąjungos žada kovoti toliau

Kauno savivaldybei nusprendus nutraukti stadiono rekonstrukcijos sutartį su Turkijos bendrove „Kayi Construction“, streikavusiems jos darbuotojams atstovavusios profsąjungos žada toliau kovoti, kad su jais būtų atsiskaityta Lietuvoje.

„Jiems ta žinia nėra nei gera, nei bloga. Mūsų planų tai nelabai keičia: mes vis tiek bandysime išsikovoti tuos atlyginimus – teismu ar pavyks susiderėti su darbdaviu“, – BNS sakė Turkijos darbuotojams atstovaujančios Gegužės 1-osios profesinės sąjungos atstovas Jurgis Valiukevičius.

Turkijos darbuotojams praėjusių metų pabaigoje paskelbus streiką dėl neišmokėtų atlyginimų paaiškėjo, jog jie dirba pagal dvi sutartis: viena alga jiems mokama pagal lietuvišką, sudarytą su „Kayi Construction“ vietos filialu, kitą jie turėtų gauti pagal sutartį, sudarytą su pagrindine bendrove Turkijoje.

Lietuvos profesinės sąjungos siekia, kad su darbuotojais būtų atsiskaityta pagal lietuvišką sutartį. J. Valiukevičiaus žiniomis, kol kas jokių pranešimų apie atleidimą jie nėra gavę.

Vis dėlto dalis turkų nusprendė protesto nebetęsti ir grįžo namo.

„11 darbuotojų vakar išskrido į Turkiją, gavo 400 eurų, nors anksčiau jiems žadėjo nors 30 procentų sumokėti“, – sakė jis.

Pasak profesinės sąjungos atstovo, dalis turkų ieškosi naujų darbdavių Lietuvoje.

Net ir tuo atveju, jei dauguma jų išvyktų, profesinės sąjungos sako galėsiančios jiems atstovauti teismuose, bet tikimasi, kad jie Lietuvoje pasiliks dar bent kurį laiką, kad būtų galima surinkti duomenis dėl padarytų pažeidimų.

Mes vis tiek bandysime išsikovoti tuos atlyginimus – teismu ar pavyks susiderėti su darbdaviu.

„Gali būti, kad juos reikės apklausti, kad jie paliudytų“, – sakė J. Valiukevičius.

„Bet kol kas daugiau nei pusė yra tvirtai apsisprendę kol kas laukti ir užsitikrinti, kad čia prasidėtų tie teisiniai procesai“, – pridūrė jis.

„Kayi“: su dalimi darbuotojų sutarta dėl atsiskaitymo

„Kayi Construction“ projekto vadovo pavaduotojas Alperas Dedeoglu (Alperas Dedeohlu) BNS sakė, kad bendrovė su dalimi protestavusių darbuotojų susitarė dėl atsiskaitymo.

„Vadovai pateikė jiems pasiūlymą susitarti dėl atsiskaitymo, dvidešimt iš jų jau sutiko ir grįžta“, – sakė A. Dedeoglu.

Iš viso Kaune dirbo 52 darbuotojai iš Turkijos. Jie, pasak bendrovės atstovo, bet kuriuo atveju nebegrįžtų į statybų aikštelę Kaune, nes nebepageidauja dirbti su bendrove.

„Jie pareiškė, kad nebenori dirbti čia su „Kayi“, todėl jie grįš (į Turkiją)“, – sakė jis.

Tačiau J. Valiukevičius sako, kad turkai norėtų tęsti darbą, jei būtų atsiskaitoma. Turkai paskutiniu metu atvykdavo į statybų aikštelę, bet negaudavo darbo.

„Paskutines dvi dienas darbuotojai ateidavo 8 val. ryto į darbą, tiesiog jiems nedavė priemonių. Mes tą skaitėme kaip prastovą“, – sakė jis.

A. Dedeoglu teigė, kad darbai dvi dienas nevyko dėl problemų su statybos projektu.

Profesinės sąjungos atstovo nuomone, įtikinti darbuotojus susitarti bendrovei pavyko, nes jie yra išvarginti šios situacijos.

„Tiesiog darbdavys pasinaudojo. Jie pavargę, jų šeimos neturi už ką gyventi, jie patys nebeturi jokių pinigų ir tiesiog jie iš desperacijos išvyko“, – sakė J. Valiukevičius.

Patikrinimą dėl Turkijos bendrovės Lietuvos filialo veiklos yra pradėjusi ir Darbo inspekcija.

S. Dariaus ir S. Girėno stadiono rekonstrukcijos sutartį su Turkijos statybų bendrove Kauno savivaldybė pasirašė 2018 metų birželį.

Penktadienį savivaldybė pranešė sutartį nutrauksianti dėl pažeidimų bei ieškosianti naujo rangovo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
TAI GRAŽU -- BABAJAI PRIVIRĖ KOŠĖS , NEŠĖ MUILĄ IR PALIKO PEŠTIS LIETUVOS PROFSĄJUNGAS SU KAUNO ADMINISRACIJA , VISGI BABAJAI GUDRESNI , KAD IR LAUKINIAI , UŽ LIETUVIUS .

Anonimas

Anonimas portretas
Aciu dievui. Kai paskutinis isvyks, taip pat informuokite.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių