Gaisras „Kauno švaroje“: versijos skiriasi

„Gaisro priežastis tirsiantys tyrėjai turi svarstyti ir tyčinio padegimo versiją“, – pirmadienio vidurdienį buvo įsitikinęs bendrovės „Kauno švara“ generalinis direktorius Dalius Tumynas. Įtariamųjų jis linkęs ieškoti ir tarp buvusių bendrovės darbuotojų, ir tarp galimų konkurentų, besigviešiančių į šį pelningą verslą.

Įtariamųjų – daug

„Peržiūrėjus vaizdo kamerų įrašus, matyti, kad nuo pirmų liepsnelių, kurios plito labai staigiai ir netrukus virto degančiu fakelu, praėjo vos septynios-aštuonios minutės“, – pasakojo D.Tumynas. Tačiau tos įrašų dalies, kurioje užfiksuota, kas vyko šioje vietoje penktadienį prieš įsiplieskiant gaisrui, dar nespėta peržiūrėti.

Pasiteiravus, kam galėjo būti naudingas šis gaisras, „Kauno švaros“ vadovas turėjo ne vieną prielaidą. Tačiau pradėjo nuo galimų įtariamųjų tarp atleistųjų iš darbo. „Gal kas nors turėjo su mūsų bendrove darbinių santykių, kuriais buvo nepatenkintas. Nors jokios atleidimų bangos pastaruoju metu nebuvo. Atvirkščiai – priėmėme daug naujų darbuotojų“, – sakė jis.

D.Tumynas buvo linkęs įžiūrėti  ir galimų konkurentų šešėlį: „Daug kas norėtų šitos verslo šakos Kauno mieste, nes įmonė turi didelę apyvartą.“

Galėjo apsiskaičiuoti

Įtarimų kelia ir laikas, kada įsiplieskė šis gaisras. Ugniagesiams gelbėtojams apie jį pranešta apie 16.02 val. O penktadienį „Kauno švara“ dirba iki 15.30 val.

Kilus gaisrui, bendrovės teritorijoje buvo likusi tik jį pastebėjusi popietinė pamaina, rūšiuojanti antrines žaliavas, ir dalis vairuotojų, kurie po darbo prausėsi duše.

Tačiau 16 val., anot D.Tumyno, tikrai – ne tas laikas, kai saulė būna kaitriausia. Ir šioje vietoje galimi padegėjai turėjo apsiskaičiuoti.

Paklaustas, kaip jie galėjo patekti į uždarą bendrovės teritoriją, pašnekovas jau nebuvo linkęs į konkretumą: „Nulaužiamos net NATO duomenų bazės, o mūsų bendrovė, nors jos teritorija ir aptverta, juk ne kalėjimas, iš kurio neišeisi, ir į kurį taip paprastai neįeisi.“

Anot D.Tumyno, patekti į bendrovės teritoriją buvo galima įvairiais būdais. Pavyzdžiui, kas nors galėjo įsileisti buvusį kolegą.

Didins saugos reikalavimus

Jeigu prielaida dėl galimo tyčinio nusikaltimo pasitvirtintų, logiška manyti, kad padegėjai gali sugrįžti. Paklaustas, ką ketinama daryti, kad daugiau tokių gaisrų „Kauno švaroje“ nebūtų, jos vadovas tikino, jog bendrovėje bus didinami saugos reikalavimai. Nors jau dabar visi darbuotojai yra supažindinti su priešgaisrinės saugos taisyklėmis. Pavyzdžiui, rūkyti galima tik specialiose vietose. Ir nė vienos iš jų šalia gaisro židinio nebuvo. Nors supresuotos antrinės žaliavos čia buvo atitrauktos tik prieš kelias dienas, nes ten, kur jos buvo laikomos anksčiau, įrenginėjama pastogė. 

Pašnekovas teigė sužinojęs apie nelaimę ne iš virš Kauno pakibusio grėsmingo dūmų debesies, o iš įmonėje likusių darbuotojų, kurie pirmiausiai puolė skambinti ugniagesiams, o po to surinko jo mobiliojo telefono numerį.

Iki pirmojo ugniagesių gelbėtojų automobilio, pasirodžiusio gaisravietėje po penkių minučių, bendrovės darbuotojai dar bandė tramdyti žaibišku greičiu įsišėlstančią liepsną savo jėgomis – atsivežę didelį gesintuvą ant ratų.

Kauniečiai nenukentės

Juodus dūmus, kabojusius virš miesto apie valandą, D.Tumyno teigimu, sukėlė degantis plastikas, kuris buvo supresuotas su popieriumi bei kitomis antrinėmis žaliavomis.

Kaip jau rašyta, ugniagesiai gelbėtojai ne tik užbėgo už akių grėsusiai dar didesnei nelaimei – vos už penkių metrų buvo vidinė „Kauno švaros“ degalinė, bet ir sutramdė šį nemažą gaisrą palyginti greitai. Jis buvo lokalizuotas praktiškai per valandą. O dar po pusvalandžio ir visiškai užgesintas, nors ugniagesiai gelbėtojai dar buvo likę budėti pernakt. Sekmadienio ryte ugniagesiai vėl turėjo skubėti į „Kauno švarą“, nes apie 8 val. gautas pranešimas, kad po gaisro tvarkant antrines žaliavas pradėjo rūkti dūmai.

Pirmadienį D.Tumynas dar negalėjo įvardyti gaisro metu patirtų nuostolių. Tačiau tikino, kad dėl įmonės darbuotojų budrumo ir ugniagesių gelbėtojų profesionalumo jie nebus dideli. Ir kauniečiams esą nėra priežasčių nuogąstauti, kad netrukus gali pakilti mokestis už šiukšlių išvežimą.

Specialistas kriminalo neįžvelgė

Portalo kaunodiena.lt žiniomis, ikiteisminis tyrimas dėl gaisro „Kauno švaroje“ pirmadienio vidurdienį dar nebuvo pradėtas. Gaisro aplinkybes tiriantis Kauno apskrities valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo valdybos vyriausiasis specialistas Vytautas Šilys dar laukė iš „Kauno švaros“ vadovų dokumentų. Be to, ikiteisminis tyrimas gali būti pradėtas tik gavus padegėlių pareiškimą.

„Kol kas jokio kriminalo nematau“, – pirmadienio vidurdienį sakė V.Šilys, patikslindamas, kad lankydamasis penktadienį gaisravietėje kažkokių tyčinių veiksmų, galėjusių prišaukti nelaimę, neįžvelgė.

Paklaustas, kokią versiją jis laiko realiausia, V.Šilys įvardijo savaiminį užsidegimą. Anot gaisrų tyrimo specialisto, kibirkštį nuo saulės blyksnio galėjo įplieksti tarp antrinių žaliavų patekęs stiklas arba aliuminio skardinės.

Galutinis Kauno ugniagesių gelbėtojų verdiktas turėtų paaiškėti ne anksčiau, kaip šios darbo savaitės pabaigoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jeigu

jeigu portretas
Jeigu ir toliau postai bus dalinami pagal partinę priklausomybę nebeišrinktiems neblaiviems bičiuliams, neatsižvelgiant į kompetenciją ir išmanymą, tai galim likti be vandens, be elektroa, be šildymo ir šiukšlių nebebus kam išvežti...

Bronius

Bronius portretas
PRISIMĖMĖ VISOKIŲ DIREKTORIAUS PAVADUOTOJŲ, KURIS "AB DOBILAS" NUVARĖ Į BANKROTĄ IR PRADANGINO BANKO PASKOLĄ, BEI PALEIDO Į GATVĘ 500 DARBUOTOJŲ, O PATS VĖL Į ŠILTĄ VIETEIĘ ATSISĖDO, TODĖL KAUNO ŠVARAI IRGI GALIMAS GREITAS BANKROTAS, NES TAS PAVADUOTOJAS TAI MOKA, O TOKĮ VYTI REIKIA IR KUO GREIČIAU, KADANGI NEAIŠKU AR JIS NESUSIJĘS SU GAISRU, GAL NORI UŽIMTI DIREKTORIAUS POSTĄ. GAISRAS YRA EFEKTINGAS FAKTAS IŠMESTI VADOVĄ, NORS IR GERĄ VADOVĄ.

LIETUVĖ

LIETUVĖ portretas
... TAI EILINĮ KARTĄ MATOME, KAD BETVARKĖ VISOSE SRITYSE, O "kAUNO šVARA" MAUDOSI PINIGUOSE, PELNAI DIDŽIAUSI IR DIDINAMI IR SKAIČIUOJAMI MOKESČIAI NET NUO BUTO PLOTO, O NE NUO FAKTINIO ATLIEKŲ KIEKIO - VIENA MAŠINA VIENU KARTU SURENKA VISO MIKRORAJONO KONTEINERINES ŠIUKŠLOES, O Į KAINORAŠTĮ ĮRAŠO KIEK APETITAS REIKALAUJA...KAD VYKO 10 KARTŲ ... PATYS KALTI, KAD PRIEŠGAISRINĖ APSAUGA NEVEIKIA, O GAL PATYS IR PAKŪRĖ, KAD IŠPLAUTI MILIJONUS MŪSŲ VISŲ PINIGŲ...
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių