Spąstai naivuoliams: vietoj svajonės išsipildymo laukia teisinės problemos

Vis dar atsiranda naivuolių, bandančių įstoti į šalies aukštąsias mokyklas pateikus suklastotus brandos atestatus. Tai liudija du Kauno teisėsaugininkų neseniai baigti ikiteisminiai tyrimai.

Pergudrauti nepavyko

Perlipti tokiu būdu per kitų galvas bandžiusios vilnietė ir klaipėdietė teturėjo pagrindinį išsilavinimą. Tačiau abi prisipažino norėjusios įrodyti savo gyvenimo partneriams, kad gali įstoti į aukštąją mokyklą ir šią baigti.

Jas demaskuoti teisėsaugininkams padėjo Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos (LAMA) specialistai, dirbantys su Bendrojo priėmimo informacine sistema. Jiems užkliuvo minėtų pretendenčių studijuoti kartu su elektroniniais prašymais pernai pateikti dokumentai.

Į Klaipėdos valstybinę kolegiją taikiusi 41-ų klaipėdietė Jolanta (vardas pakeistas) deklaravo įgijusi vidurinį išsilavinimą vienoje Klaipėdos gimnazijoje 1996-aisiais. Tačiau kilus įtarimui dėl jos pateiktų tai patvirtinančių dokumentų kopijų, šių neišsklaidė ir Diplomų, atestatų ir kvalifikacijos pažymėjimų registro peržiūra, nes jame duomenų, kad Jolanta būtų įgijusi vidurinį išsilavinimą taip pat nerasta. Galiausiai paskambinta į jos nurodytą gimnaziją, esą išdavusią jai brandos atestatą. Šios atstovai kategoriškai tai paneigė.

Jolanta galimai bandė pasinaudoti tuo, kad Bendrojo priėmimo į aukštąsias mokyklas sistema turi duomenis tik apie asmenis, įgijusius vidurinį išsilavinimą nuo 2010-ųjų metų. Tačiau įtarimų sukėlė ir 23-ejų vilnietės Linos (vardas taip pat pakeistas), bandžiusios pernai įstoti į Vilniaus Gedimino technikos universitetą, pateiktas 2016-aisiais Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokyklos išduotas brandos atestatas.

Kainavo nevienodai

Informavus apie šiuos elektroninius prašymus dalyvauti konkurse į Lietuvos aukštąsias mokyklas, pateikiant galimai suklastotus brandos atestatus ir jų priedus, Kauno policiją, kurios aptarnaujamoje teritorijoje yra įsikūrusi LAMA, buvo pradėti ikiteisminiai tyrimai dėl dokumentų klastojimo.

Iškvietus Jolantą ir Liną į policijos apklausą, jos iš karto prisipažino pateikusios klastotes. Ir abi apie jų įsigijimo aplinkybes pasakojo vienodai – kad nesunkiai rado vienoje interneto pirkimų–pardavimų svetainėje skelbimą apie siūlomą tokią paslaugą.

Tik Lina teigė mokėjusi už suklastotą brandos atestatą 350 eurų, o Jolanta – 300 eurų.

Ikiteisminis tyrimas dėl šių klastočių gamybos ir platinimo tęsiamas toliau, o šias įsigijusių Jolantos ir Linos atžvilgiu jis ne per seniausiai nutrauktas, atleidžiant abi nuo baudžiamosios atsakomybės pagal jų gyvenimo partnerių laidavimą vieniems metams ir sumokant po 500 eurų užstatą.

Jeigu per vienus metus jos daugiau nieko panašaus neiškrės, šie užstatai bus grąžinti.

Visi tokie atvejai yra labai atsakingai tiriami ir vertinami.

Smarkiai rizikavo

Už Jolantą ir Liną laidavę jų gyvenimo partneriai, dėl kurių jos teigė ir pasiryžusios šiai aferai, prisipažino to iš jų nesitikėję. Pačios nusikaltėlės teigė, kad joms labai gėda ir dėl to, kad tokiomis aplinkybėmis paaiškėjo, koks iš tikrųjų jų išsilavinimas.

Iki šiol abi minėtos poros buvo nepriekaištingos reputacijos. Ir tik tai padėjo Jolantai bei Linai išvengti baudžiamosios atsakomybės. Nors, anot nutarimus atleisti jas nuo šios atsakomybės pagal gyvenimo partnerių laidavimą priėmusios prokurorės Renatos Oželienės, kuriuos patvirtino ir teismas, tai, kad jos padarė nusikaltimą, bet buvo atleistos nuo bausmės, jau visam laikui liks šių moterų biografijoje.

"Visi tokie atvejai yra labai atsakingai tiriami ir vertinami", – teigė R.Oželienė, akcentuodama ir tai, kad Jolantos ir Linos veiksmai pripažinti pavojinga veika, nes jos, dalyvaudamos su suklastotais dokumentais konkurse, galėjo užkirsti kelią įstoti į aukštąsias mokyklas labiau to vertiems sąžiningiems žmonėms. Pavyzdžiui, suklastotame Linos brandos atestate figūravo gana aukšti pažymiai.

Anot prokurorės, Jolantą ir Liną nuo grėsusios baudžiamosios atsakomybės išgelbėjo ir tai, kad jos lig šiol nebuvo baustos net administracine tvarka. O jeigu būtų turėjusios tokių nusižengimų, tuomet jau būtų sprendžiama, ar, pagal padaryto nusižengimo pobūdį ir senumą, jas galima atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Ne paskutinį vaidmenį tokioje situacijoje suvaidintų ir tai, ar jau sumokėta bauda už padarytą nusižengimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

niekam nelinkiu susidurt

niekam nelinkiu susidurt portretas
su renata ozeliene

o kaip tas su trim aukštaisiais?

o kaip tas su trim aukštaisiais? portretas
G.Jaunius? viskas ok?

NUOMONĖ

NUOMONĖ portretas
PAČIOS AUKŠTOSIOS MOKYKLOS TURĖTŲ ATSIRINKTI SAU STUDENTUS PAGAL JŲ INTELEKTĄ O NE PAGAL KAŽKOKĮ POPIERGALĮ TINKAMA UŽPAKALIUI NUSIŠLUOSTYTI IR ATSPINDINTI ŽMOGAUS SANTYKĮ SU MOKYKLOS VALDŽIA...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių