Apsišaukėlio karjera: kaip STT agentas tapo saugumiečiu

Kauno policija trečiadienį sulaikė vyrą, kuris atvyko į vieną Kauno mokyklų ir bandė apsimesti Valstybės saugumo departamento (VSD) darbuotoju.

Trečiadienį Kauno „Aušros“ gimnazijoje buvo surengta slapta Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnų operacija, per kurią sulaikytas jų kolega bandęs apsimetinėti 19-metis Kaišiadorių rajono gyventojas Mindaugas Kazimieras S.N. Pernai šis ne tik du vardus, bet ir dvi pavardes turintis keistuolis panašiu būdu buvo apgavęs Vilniaus savivaldybės darbuotojus, kurie patikėjo, kad jis – STT agentas.

Dvikovą laimėjo direktorė

Kaip portalui kauno.diena.lt pasakojo gimnazijos darbuotojai, apsišaukėlis buvo linkęs veikti ypatingo slaptumo, kaip pats įvardijo, sąlygomis.

Paskambinęs apie 11 val. gimnazijos interneto svetainėje nurodytu raštinės telefonu, jis pareiškė vykdantis slaptą operaciją, dėl ko net atsisakė prisistatyti, ir jį domina dvyliktokų sutartys su gimnazija.

Nepristatė, kuriai tiksliai tarnybai jis atstovauja, ir telefono ragelį perėmusiai gimnazijos direktorei. Tačiau ir toliau tikino, kad dėl operacijos slaptumo turi atvykti paimti sutarčių kopijų pats, nes jos negali būti viešai siunčiamos.

Galiausiai skambinusįjį pavyko pergudrauti, sutarus, kad jis bus priimtas 15 val. O per tą laiką spėta susisiekti su tikraisiais saugumiečiais, kurie paneigė, jog juos domina gimnazijos sutartys su moksleiviais. Tačiau susidomėjo jomis besidominčiu asmeniu. Šiam sutartu laiku atvykus į gimnaziją, direktorės kabinete jo jau laukė du „kolegos“.

Svečio išvaizda buvo įtartina

Mačiusieji apsišaukėlį apibūdino jį kaip smulkaus sudėjimo tamsiaplaukį su nevalyva šukuosena, kuris iš pažiūros atrodė 22-25 metų.

Vieniems jis iš karto pasirodė kažkoks įtartinas vien dėl savo keisto žvilgsnio. Kitiems – dėl bendros išvaizdos.

Džinsus mūvintis svečias buvo ant kaklo pasikabinęs kažkokį pažymėjimą be nuotraukos. Kaip vėliau paaiškėjo, jame nebuvo ir jokios pavardės.

Pasiteiravus, ar jis susitaręs su direktore, kad ši jį priimtų, svečias atsakė teigiamai. Tačiau bandant pasitikslinti, kokiu klausimu jis atvyko, ir vėl pakartojo: „Viskas įslaptinta“. Netrukus iš direktorės kabineto jis buvo išvestas su antrankiais. Anot mačiusiųjų, ramus ir besišypsantis.

Kauno policija, kuriai saugumiečiai perdavė apsišaukėlį, pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl pareigūno vardo pasisavinimo bei dokumento suklastojimo. Išplatintame oficialiame pranešime teigiama, kad įtariamasis pateikė galimai suklastotą VSD darbuotojo pažymėjimą.

Teisme nesirodo

Anot gimnazijos darbuotojų, su šiuo apsišaukėliu buvo susidūrę ir jų kolegos iš kitų mokyklų.

Žinomas šis 19-metis ir Kauno bei Vilniaus policijos pareigūnams.

Šiuo metu Kauno apylinkės teisme nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje jis teisiamas už sukčiavimą. Tiesa, kol kas prisišaukti jį į teismo posėdžius nepavyko, dėl ko nuspręsta atvesdinti su policija.

Mindaugas Kazimieras S.N. šioje byloje kaltinamas pernai lapkritį susitikęs Kaune, (ir vėl Laisvės alėjoje) į aukas nusižiūrėtą asmenį, kuris buvo įdėjęs į internetą skelbimą apie parduodamą nešiojamąjį kompiuterį. Ir sugebėjęs šį asmenį įtikinti, kad iš savo kompiuterio daro jam bankinį pervedimą. Tačiau apgautasis liko ir be kompiuterio, ir be pinigų už jį.

Įdomiausia tai, kad po šio nusikaltimo 19-metis sukčius buvo parodytas psichiatrams. Tačiau šie, įvertinę jo sugebėjimą atlikti tokius triukus, pripažino jį pakaltinamu.

Portalo kauno.diena.lt žiniomis, šis sprendimas šiuo metu peržiūrimas jau Vilniaus policijos prašymu. 19-mečiui paskirta nauja psichiatrinė ekspertizė po didelį atgarsį turėjusio jo apsilankymo Vilniaus savivaldybėje, beje, įvykusio dar prieš porą mėnesių iki jau minėtos apgavystės Laisvės alėjoje.

Įpainiojo ir Kauno merą

Kaip skelbė visa šalies žiniasklaida, pernai, rugsėjį, šis 19-metis atvyko pas Vilniaus valdininkus ir sugebėjo juos įtikinti, kad yra Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentas, vykdantis slaptą operaciją.

Apgautieji teisinosi davę šiam apsišaukėliui neva operatyviniam tyrimui savivaldybės tarnybinį „VW Passat“, nes jis ne tik turėjo STT pažymėjimą, bet ir šios tarnybos direktoriaus pasirašytą pažymą, patvirtintą antspaudu, dėl galimo žalos atlyginimo.

Apgaulė paaiškėjo po kelių valandų, kai paskambino vienos Kaišiadorių degalinės operatorius ir ėmė gėdinti, kad savivaldybės darbuotojas nesumokėjo už degalus. Tik tada apgautieji puolė skambinti į STT ir išsiaiškino, kad joks jų atstovas tądien savivaldybėje nesilankė.

Policija, į kurią kreipėsi apgautieji, tada sulaikė sukčių po poros valandų – Kaišiadorių rajone, kur jis gyvena su tėvais. Jis buvo palikęs apgautiesiems savo mobiliojo telefono numerį, kuriuo paskambinus, tebetikino, kad tebegelbėja Lietuvą, dėl ko dar negali grąžinti savivaldybės automobilio.             

Internete šis 19-metis, prisistatantis tik vienu savo vardu bei pavarde, tikina esąs linksmas ir draugiškas vairuotojas, vežantis bendrakeleivius „tiktai už dyką“. Ir, nors yra vos 19-kos, bet jau vienas geriausių Lietuvos privačių detektyvų, Kauno miesto mero vadovaujantysis pavaduotojas ir pradedantis verslininkas, užaugęs vaikų namuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Palangiškis

Palangiškis portretas
Gimnazija yra patikimose rankose. Gaila, kad VSD, policija ir savivaldybė neįvertino vadovės pilietiškumo.

Pilietis

Pilietis portretas
Gimnazijos direktorė pasielgė labai pilietiškai. Pirma, išsaugojo moksleivių asmens duomenis. Antra, sugebėjo pergudrauti sukčių. Trečia, padėjo policijai sulaikyti nusikaltėlį. Ketvirta, pasielgė pilietiškai ir pasidomėjo ar VSD vykdo slaptą operaciją. Tokius vadovus reikia rodyti kaip pavyzdį visuomenei. Juk sulaikytas nusikaltėlis turėjo nemažą patirtį. Apgavo jis ir Vilniaus savivaldybės tarnautojus, ir kitus asmenis.

Kaunietis

Kaunietis portretas
Valio direktorei, kuri sugebėjo sukčių perduoti policijai. Įdomu kiek tokių mokyklų nesugebėjo atskirti sukčiaus?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių