Pereiti į pagrindinį turinį

Kauniečio sadisto byloje – Aušvico budelio šešėlis

2016-06-15 13:52

Izoliacija nuo visuomenės dvylikai metų ir šešiems mėnesiams bei 30 tūkst. eurų viršijantys ieškiniai. Tokia bausmė trečiadienį pasiūlyta pernai vasarą sukrečiantį išpuolį surengusiam kauniečiui Andriui Kalasiūnui.

A. Kalasiūnas
A. Kalasiūnas / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Pašiurpo net policija

Kaip jau rašyta, A.Kalasiūno surengta egzekucija buvusiai savo merginai, nusprendusiai jį palikti po pusantrų metų draugystės, pašiurpino net šilto ir šalto mačiusius teisėsaugininkus.

2014-ųjų liepos 20-osios vakarą ji buvo pagrobta iš vieno Partizanų gatvės daugiabučio, kuriame gyvena, kiemo ir, jėga įgrūsta į A.Kalasiūno „BMW“.

Į spąstus pakliuvusi R.Kalasiūno auka vežiota šiuo automobiliu gerą valandą, nepaliaujant prieš ją smurtauti – vis susigalvojant naujų sadistiškų kankinimo būdų, kuriuos prokuroras Darius Jakutis, sakęs savo baigiamąją kalbą beveik valandą, prilygino Aušvico koncentracijos stovyklos gydytojo Josefo Mengelės metodams. Kol buvo išvaduota policijos patrulių, ant kurių rankų išlaisvintoji, ant kurios kūno nebuvo sveikos vietos – basa ir purvinais bei sudraskytais drabužiais, prarado sąmonę, kurios kelis kartus buvo netekusi ir per pačią egzekuciją. Pareigūnams apie šią pranešė jos liudytoju prieš savo valią tapęs A.Kalasiūno draugas, sėdėjęs tą vakarą prie „BMW“ vairo, nes jo savininkas buvo neblaivus. „Mano draugas nusprendė nužudyti merginą ir, jeigu policija neįsikiš, jis taip ir padarys!“ - šaukė pareigūnams į telefono ragelį nuo A.Kalasiūno nusisukęs jo draugas.

Liudytojai sukrėsti

Teisme minėtas policiją iškvietęs liudytojas nebenorėjo iš naujo prisiminti tos nakties įvykių. Ir prašė pagarsinti jo ikiteisminio tyrimo metu duotus parodymus, kaip A.Kalasiūnas ne kartą bandė išstumti savo draugę, kuriai prieš tai atsuktuvu sužalojo kaklą, iš važiuojančio automobilio. Tačiau vairuotojui vis pavykdavo „BMW“ pristabdyti. Galiausiai A.Kalasiūnas savo pasiekė ir, partempęs auką atgal į automobilį, rengėsi vilkti ją grindinių, privėręs plaukus durelėmis. Tačiau draugas tada atsisakė toliau važiuoti.

Šios egzekucijos liudytoja tapusią kitą automobilyje buvusią merginą, net po metų pamačius teismo narve A.Kalasiūną, ištiko isterijos priepuolis. „Negaliu net būti vienoje patalpoje su juo“, - verkė ši nepilnametė, taip pat prašydama pagarsinti jos ikiteisminio tyrimo metu duotus parodymus.

Pati nukentėjusioji, dirbanti vienoje Kauno finansinėje firmoje buhaltere, teigė atlaikiusi tada apie 200 A.Kalasiūno smūgių bei spyrių. Ji iki šiol sapnuoja išgyventą košmarą bei blogai girdi viena ausimi, nes buvo trūkęs šios būgnelis. Be to, pradėjo bijoti žmonių. Ji prašo iš teisiamojo 30 tūks. eurų moralinio atlygio.

E.Čekanavičiaus kopija

Vien už pasikėsinimą nužudyti itin žiauriai A.Kalasiūnui, kuris dar kaltinamas ir neteisėtu savo aukos laisvės atėmimu bei apiplėšimu, gresia laisvės atėmimas iki 20 metų arba iki gyvos galvos.

Tačiau tai – tik antroji jo akistata su Temide. (Už ne mažiau tulžingą, sprendžiant pagal pasekmes,  išpuolį Kauno žurnalistų namuose jis prieš metus buvo nuteistas pusantrų metų laisvės apribojimu bei daugiau kaip 376 eurų bauda.) Nors 31-erių A.Kalasiūno atžvilgiu buvo pradėti dar du ikiteisminiai tyrimai – dėl grasinimo nužudyti kitą buvusią savo merginą bei dar kitos draugės išžaginimą. Tačiau abu nutraukti, įtariamajam susitaikius su nukentėjusiomis.

Bandė išspręsti viską pinigais A.Kalasiūnas ir šį kartą. Tačiau nepavyko ir jo sunkiai valdomo pykčio įkaitais tapo visi su praėjusios vasaros išpuolio byla susiję pareigūnai, kuriuos A.Kalasiūnas bandė teisme kompromituoti, kaip ir savo auką.

„Kaltinamojo pozicija teisme – atvirai ciniška. Jo elgesys – vienas iš ryškiausių manipuliavimo teismo procesu bei savo teisėmis pavyzdžių“, - akcentavo prokuroras. Kaip jau rašyta, ši byla buvo perduota teismui keturių tomų, tačiau per metus nuo nesibaigiančių A.Kalasiūno, savo išsidarinėjimais vis labiau primenančio skandalingąjį pedofilą Ervydą Čekanavičių, skundų ir prašymų patrigubėjo. Šiandien ją sudaro jau 12 tomų.

Advokato gražbylystės

Siūlydamas A.Kalasiūnui 12 metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, prokuroras ją subendrino su jau minėta bausme, skirta už išpuolį Kauno žurnalistų namuose.

Tačiau teisiamąjį ginantis advokatas Romualdas Lincevičius, anksčiau pats dirbęs teisėju Kauno apygardos teisme, nagrinėjančiame A.Kalasiūno bylą, prašė buvusių kolegų jo ginamąjį dėl apiplėšimo ir neteisėto buvusios draugės laisvės atėmimo išteisinti. O kaltinimą dėl pasikėsinimo ją nužudyti itin žiauriai perkvalifikuoti į sveikatos sutrikdymą.

Anot R.Lincevičiaus, jo ginamojo veiksmuose nebuvo jokios tyčios nužudyti – tai tebuvo tarpusavio konfliktas ir A.Kalasiūnas siekė savo draugę tik pagąsdinti. Esą nebuvo ir jokio neteisėto laisvės atėmimo – ir anksčiau, kilus konfliktui, jie šiuos spręsdavo, sėdę į automobilį.

Negalima, pasak R.Lincevičiaus, laikyti jo ginamojo atsakomybę sunkiančia aplinkybe ir A.Kalasiūno neblaivumą įvykio metu, nes šis teigia buvęs išgėręs tik 150 gramų brendžio. Per didelis esą ir nukentėjusiosios prašomas moralinis atlygis – rašant nuosprendį, jį reikėtų gerokai sumažinti. Galiausiai, jo ginamasis ketino sumokėti nukentėjusiajai 100 eurų, bet ši kažkodėl atsisakė juos priimti.

Dėl nesutampančio bylą nagrinėjančios teisėjų kolegijos atostogų grafiko, teisė į paskutinį žodį A.Kalasiūnui bus suteikta tik spalio mėnesį. Beveik neabejojama, kad jis piktnaudžiaus ir šia teise, kaip ir brangiu teismo proceso dalyvių laiku.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų