Lifte užstrigus vyrui, ant kojų sukeltos tarnybos: nelaimėlis ėmė dusti, ištiko panikos priepuolis

  • Teksto dydis:

Trečiadienio vakarą viename Kauno daugiabutyje užstrigus liftui, jo viduje buvusiam vyrui prasidėjo panikos priepuolis. Į įvykio vietą teko kviesti ne tik liftų avarinę tarnybą, bet ir ugniagesius bei medikus.

Nelaimė įvyko gegužės 5-ąją Baltų prospekte. Čia tarp septinto ir aštunto aukštų užstrigus liftui, su avarine tarnyba susisiekęs vyras teigė išgirdęs, kad jos atstovai esą atvyks tada, kai turės laiko.

Tikėtina, kad po tokių žodžių lifte įstrigęs vyras puolė ieškoti skubesnės pagalbos ir kreipėsi į specialiąsias tarnybas.

20.09 val. iškvietimo sulaukę ugniagesiai išgirdo, kad vyrą kamuoja dusulys, prasideda panikos priepuolis, todėl į pagalbą teko vykti kartu su medikais.

Kol laukta liftų avarinės tarnybos, laužtuvu šiek tiek praplėstos lifto durys, kad būtų įmanoma su viduje įstrigusiu vyru bendrauti. Jo išlaisvinti be avarinės tarnybos darbuotojų nebuvo įmanoma, nes liftas buvo įstrigęs tarp aukštų.

Elijaus Kniežausko nuotr.

Portalo kauno.diena.lt kalbintas bendrovės „Kauno liftai“ generalinis direktorius Jonas Guzavičius patvirtino – šis atvejis Baltų prospekte jam žinomas, tačiau neigė, kad avarinės tarnybos darbuotojai lifte įstrigusiam vyrui galėjo pasakyti, kad atvyks tik tada, kai turės laiko. Esą buvo pasakyta: „Laukite, atvyks.“

Šiuo atveju mes atvykome per 31 min. Iš mūsų pusės jokio pažeidimo nebuvo.

„Liftas buvo sustojęs tarp aukštų ir suveikė jo saugos įtaisai, kadangi buvo gautas signalas, kad lifte kažkas sujudėjo. Keleivis paspaudė mygtuką, atsiliepė mūsų avarinė tarnyba. Tai buvo lygiai 20 val. Avarinė tarnyba atvyko 20.31 val., kalbėjo su tuo vyru, šiek tiek pakėlė liftą ir jį išlaipino“, – pasakojo pašnekovas.

Ar iš lifto išlaisvintam vyrui buvo stresas, ar astmos priepuolis, J.Guzavičius negalėjo pasakyti, tačiau jis užsiminė, kad žmogus turėjo nedidelį buteliuką, iš kurio išgėrė vos išlipęs iš lifto. Ar ten buvo alkoholis, ar vaistai, nežinoma, bet tvaikas esą jautėsi.

„Yra numatyta, kad, esant geram orui, mes privalome atvykti per vieną valandą. Šiuo atveju mes atvykome per 31 min. Iš mūsų pusės jokio pažeidimo nebuvo“, – teigė J.Guzavičius.


Psichologės patarimas

Apie tai, kaip elgtis atsidūrus tokioje situacijoje, kai įstringama lifte ir apima baimė, teiravomės Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro psichologės Aistės Kulvietės.

Pasak jos, panikos priepuolis prasideda, kai žmogus interpretuoja situaciją kaip pavojingą. Jo organizme pabunda pavojaus instinktas – įsitempia raumenys, pradedama prakaituoti, greitai kvėpuoti. Todėl, ištikus panikos priepuoliui, pirmiausia reikėtų sureguliuoti savo kvėpavimą.

„Siekiant taisyklingai kvėpuoti, galima uždėti dešinę ranką ant krūtinės, o kairę – ant pilvo. Kvėpuoti reikėtų taip, kad krūtinė nekiltų ir dešinė ranka nejudėtų, o kairė ranka judėtų kuo labiau. Tai reiškia, kad įkvėpdami turėtume išpūsti pilvą, o iškvėpdami – jį įtraukti, t.y. kvėpuoti ne krūtine, o pilvu. Taip į organizmą patenka daugiau deguonies“, – akcentavo psichologė.

Specialistės teigimu, įkvėpimas turėtų būti trumpesnis nei iškvėpimas – įkvepiant mintyse reikėtų skaičiuoti iki dviejų, o iškvepiant – iki keturių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Dar keli metai ir tie 40 metų senumo Brežnevo laikų liftai pradės kristi su žmonėmis. Sakys, sovietai kalti, o tarnybos atvyks po paros šūdų kuopti.......

viena karta

viena karta portretas
uzstrigau su tokia nevalyva babence-ale po valandos isvadavo siaip netaip

Lina

Lina portretas
Tai yra baisu kai liftai sustreikuoja turėtų juos reguliariai tikrinti kad nekelti gyventojam nepatogumų ir visai nejuokinga kai žmogui yra baimė kai reikia med.pagalbos būkime vieni kitiems jautriesni ir atidesni mylėkime savo darbą ir laiku padėkite žmogui
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių