Pereiti į pagrindinį turinį

Mūšis dėl pasisavintų PVM mokesčių

2016-02-25 17:40
Evaldo Šemioto nuotr.

Jau kelerius metus teisėsaugininkai prioritetine vadina kovą su šešėline ekonomika. Į juoduosius pareigūnų sąrašus patekusių bendrovių vadovai dažniausiai pasirenka vienodą gynybos taktiką ir jiems reiškiamus įtarimus vadina nesusipratimu.

Panašios pozicijos laikosi Saulius Gedvilas. Finansinių nusikaltimų tarnybos Kauno valdybos pareigūnai aiškinasi įtariamus jo vadovaujamos bendrovės "SGS projektai" sukčiavimo ir apgaulingos apskaitos tvarkymo atvejus.

Pirminiais tyrėjų skaičiavimais, sukčiaudamas apskaičiuojant PVM, direktorius įtariamas pasisavinęs beveik 34 tūkst. eurų. Kauno apygardos teismo 2014 m. spalio 17 d. nutartimi UAB "SGS projektai" iškelta restruktūrizavimo byla. 2015 m. sausio 8 d. nutartimi patvirtintas RUAB "SGS projektai" kreditorių ir jų finansinių reikalavimų sąrašas.

Tyrėjų dėmesį patraukęs finansinis bendrovės laikotarpis baigiasi restruktūrizavimo bylos iškėlimo pradžia. Ikiteisminiam tyrimui vadovaujanti Kauno apygardos prokurorė Svetlana Zabielienė nesureikšmino tiriamo periodo ir restruktūrizacijos datos sutapimų.

"Šiuo metu ikiteisminiame tyrime atliekama daugybė veiksmų. Aiškinamasi, ar vykdyti sandoriai buvo realūs", – tyrimo stadiją patikslino prokurorė. Pareigūnų susidomėjimo objektu tapo "SGS projektų" apskaitoje formintos galbūt nevykusios ūkinės operacijos – paslaugų pirkimas.

PVM sukčiavimuose naudojamasi tokiais atvejais populiariu mechanizmu. Dažniausiai veikiama bendrininkų grupėje. Bendrovė perka fiktyvią paslaugą. Tariami paslaugų teikėjai išrašo suklastotą PVM sąskaitą-faktūrą.

Paslaugą perkanti bendrovė imituoja atsiskaitymą už paslaugą, taip pat ir PVM sumokėjimą paslaugos pardavėjui. Suklastotų PVM sąskaitų-faktūrų pagrindu PVM deklaracijose įrašomi neteisingi duomenys ir pateikiami Valstybinei mokesčių inspekcijai.

Pareigūnų narplioti panašių sukčiavimų mechanizmai byloja, kad tokiu būdu pasiekiama, kad būtų panaikinta turtinė prievolė mokėti atitinkamą PVM į biudžetą.

"Vakar buvau apklausoje, neturiu ką pasakyti. Čia visiškas absurdas ir visiška nesąmonė. Kaltinamas esu už kitus žmones. Subrangovai kažko nepadarė, o aš esu kaltinamas", –  ikiteisminio tyrimo pradėjimą vertino "SGS projektų" direktorius S.Gedvilas.

Sutapimas ar galimos nusikalstamo veikos tąsa, kad visos tyrėjų dėmesį patraukusios paslaugas "SGS projektams" teikusios bendrovės arba likviduotos, arba vyksta jų bankroto procesai. Įtariama, kad S.Gedvilas iš bendrovių "Apicius", "Monikon", "Erdenas", "Masena" pirko paslaugų už bendrą beveik 195 tūkst. eurų sumą. Nuo 2011 m. iki 2014 m. spalio mėn. pareigūnams neužkliūva tik 2013 m. nė pusmečio netrukęs periodas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų