Smūgis dokumentų klastotojų grupuotei: už padirbtą pasą prašė iki 1 tūkst. eurų

Išaiškintas pogrindyje veikęs tarptautinis asmens dokumentų klastojimo tinklas, penktadienį pranešė Kauno teisėsaugos atstovai.

„Iš trečiadienio į ketvirtadienį turėjome rimtą policinę operaciją. (...) Pareigūnai po išsamaus tyrimo nustatė tinklą asmenų, kurie užsiiminėjo dokumentų klastojimu“, – penktadienį pranešė Kauno apskrities policijai šiuo metu vadovaujantis Elanas Jablonskas.

Sulaikyti du asmenys, bus prašoma juos suimti. Atlikta apie 10 kratų. Manoma, kad įtariamųjų ratas plėsis.

„Įtariamųjų ratas tikrai plėsis. (...) Ne visi asmenys buvo vietoje, tai artimiausiu metu tikėtina, kad bus dar sulaikymų“, – sakė Kauno apskrities policijos vadovas.

Elanas Jablonskas/Vilmanto Raupelio nuotr.

Asmens dokumentai – už 1 tūkst. eurų

Pasak E. Jablonsko, buvo klastojamos asmens tapatybės kortelės, vairuotojo pažymėjimai bei pasai.

Rinkoje jie kainavo iki 1 tūkst. eurų.

„Tai ne tik Lietuvos, bet ir kitų šalių kaip Švedijos, Danijos, dokumentai, kurie buvo pardavinėjami“, – sakė jis.

Dalis dokumentų buvo gaminami, o pasai buvo perdirbami iš pavogtų dokumentų.

„Aiškinsimės, galbūt nustatysime asmenis, kurie yra pagrobę šiuos asmens dokumentus“, – sakė E. Jablonskas.

Pasai buvo parduodami per tarpininkus. Įtariamieji sulaikyti policijai vykdant neviešo pobūdžio veiksmus.

„Pareigūnai prisijungė prie nusikalstamos veikos. Mes žinojome, tyrėme, identifikavome“, – sakė Kauno apskrities policijos vadovas.

Įtariamieji veikė itin profesionaliai, o pagamintų dokumentų kokybė – labai aukšta, juos nuo tikro dokumento atskirti labai sudėtinga.

Dokumentai buvo gaminami Kaune.

Laikėsi didelės konspiracijos

„Buvo laikomasi tikrai didelės konspiracijos ir ačiū Lietuvos policijai, kad geba tokius momentus pastebėti, nes kratų metu kaip tik buvo slepiami ir slėptuvėse“, – sakė Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius.

Pasak jo, šios aplinkybės rodo, kad įtariamieji veikė itin profesionaliai, o pagamintų dokumentų kokybė – labai aukšta, juos nuo tikro dokumento atskirti labai sudėtinga.

Kratų metu rasta 50 jau pagamintų dokumentų.

„Jie buvo slepiami slėptuvėse – tai buvo po grindimis. Teko ardyti grindis, kad surastume įkalčius“, – sakė E. Jablonskas.

Vyriausiasis Kauno apygardos prokuroras sakė, jog dar bus tiriami paimti kompiuteriai ir USB laikmenos.

„Buvo paimti tam tikri objektai, kurie reikalauja ilgesnio laiko juos ištirti – kompiuteriai. Jie bus tiriami, bus plečiamas, manau, įtarimų ratas. Manome, kad šiuose kompiuteriuose yra informacija, kuri labai reikšminga tyrimams“, – sakė D. Valkavičius.

Tikimasi, kad šiose laikmenose pavyks rasti duomenis ir apie tai, kiek tokių dokumentų buvo pagaminta ir išplatinta.

Pasak jo, tai, kad buvo klastojami užsienio valstybių dokumentai, sudaro grėsmę saugumui, nes atsiranda galimybė šiuos dokumentus naudoti ir užsienyje.

Tiriant šią bylą bendradarbiaujama su Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT). Jos pareigūnai savo ruožtu atlikto tyrimą dėl veikų, kuriose figūruoja tie patys asmenys. Šie tyrimai bus sujungti.

„VSAT turėjo irgi informacijos, kad yra klastojami dokumentai ir buvo tikrinama ta informacija. Vėliau, kuomet buvo realizuota policijos informacija, buvo pastebėta, kad tie patys asmenys yra ir vienoje, ir kitoje byloje“, – sakė Kauno apskrities vyriausiasis prokuroras.

Darius Valkavičius/Vilmanto Raupelio nuotr.

Kratų metu rasta ir kitų daiktų: šaunamasis ginklas, šovinių. Dėl jų taip pat atliekamas tyrimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pranas Pričkus

Pranas Pričkus portretas
Manau, kad dabar jau Darius Žukauskas nebeišsisuks, teks atsakyti ir už Skaistos Rakauskienės nužudymo organizavimą? Narkotikų gamybą ar dangstymą ir t.t. Mano tel. 8 662 33770

Spėjikas

Spėjikas portretas
Karaliuką patraukė ir dar kelis policijos vadus...tai vilniaus desantas gaudyti nusikaltėlius pradėjo...gal ir iki TĖVO dasikas?

...

... portretas
O kiek kainavo gaut originalų pasą iš Prezidentės rankų?.. :s
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių