Pereiti į pagrindinį turinį

Degalai sustabdė infliaciją

2008-12-09 09:00
Degalai sustabdė infliaciją
Degalai sustabdė infliaciją / Nerijaus Jankausko nuotr. Statistika: per lapkritį labiausiai atpigo degalai, šiek tiek sumažėjo kai kurių maisto prekių kainos.

Praėjus daugiau kaip dvejiems metams Lietuvoje užfiksuota defliacija. Lapkritį, palyginti su spaliu, kainos sumažėjo 0,2 proc. Miestiečiai tikina pastebėję tik aptirpusias degalų kainas.

Visus metus rekordiškai didėjusios vartojimo prekių ir paslaugų kainos lapkritį smuktelėjo žemyn. Labiausiai atpigo degalai, avalynė ir ryšių paslaugos. Statistikos departamentas pranešė, kad pastarąjį kartą kainos buvo sumažėjusios 2006-ųjų rugsėjį.

Metinė infliacija (lapkritį, palyginti su praėjusių metų lapkričiu) buvo 9,1 proc., vidutinė metinė (dvylika pastarųjų mėnesių, palyginti su ankstesniais dvylika mėnesių) – 10,9 proc.

Statistikos departamento duomenimis, lapkritį vartotojų kainų pokyčiui didžiausią įtaką turėjo 6,3 proc. atpigusios transporto grupės prekės ir paslaugos, 0,5 proc. – drabužiai ir avalynė, 1 proc. – ryšių grupės prekės ir paslaugos. Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės bei paslaugos per mėnesį pabrango 2,3 proc., maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai – 3 proc.

Metinės infliacijos lygį daugiausia lėmė 11,6 proc. pabrangę maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai, 22,6 proc. – būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro prekės bei paslaugos, 15,5 proc. – alkoholiniai gėrimai, tabako gaminiai ir 4,5 proc. atpigę drabužiai ir avalynė.

Banko "DnB Nord" vyriausiojo analitiko Rimanto Rudzkio lapkritį Lietuvoje užfiksuota defliacija nenustebino. Jai didžiausią įtaką, anot jo, turėjo staigiai sumažėjusios naftos kainos.

"Lapkritį naftos kainų kritimas buvo tikrai pastebimas, pigo degalai, tai ir lėmė virsmą iš pliusinio pokyčio į minusinį. Infliacija ir be šito turėjo labai sumažėti, nes itin krinta vartojimas. Nuotaikos dabar visai kitokios, nei buvo prieš metus ar net kelis mėnesius", – sakė analitikas.

Jis prognozavo, kad gruodį infliacijos tempai bus arba itin maži, arba vėl užfiksuota defliacija.

"Jeigu naftos kainos pašoks, nebus jokios defliacijos, o jei nafta ir toliau pigs, labai realu, be to, gruodį dar taikomos įvairios nuolaidos. To perteklinio vartojimo, kai gamintojai galėjo drąsiai kelti kainas ir gaminiai vis tiek buvo perkami, nėra, grįžtama į savotišką konkurenciją kainomis", – teigė R.Rudzkis.

"Danske" banko anatlitikai įsitikinę, kad nuo kitų metų infliacija vėl turėtų šiek tiek šoktelėti, nes didės sąskaitos už šildymą, brangs viešojo transporto paslaugos. Be to, naujoji Vyriausybė planuoja iki 19 proc. padidinti pridėtinės vertės mokestį (PVM). Panaikinus lengvatinį PVM tarifą, kai kurių prekių (žalios mėsos, šviežios žuvies, ekologiškų maisto produktų) kainos gali didėti dešimtadaliu.


Kainų pokyčiai per 2008 m. lapkritį

Prekė Kainos pokytis (proc.)

Benzinas –15,7

Dyzelinas –11,1

Suskystintos dujos –7,4

Automobiliai –0,7

Avalynė –1,9

Drabužiai 0,1

Šildymas ir karštas vanduo 6,4

Kietasis kuras 1,5

Rūkyti mėsos gaminiai 2,3

Virtos dešros ir dešrelės 2,7

Žuvys ir jų produktai 1,7

Vaisinės daržovės 3,7

Duona ir kiti kepiniai 0,6

Citrusiniai vaisiai –8,5

Sūris ir varškė –1,9

Kiauliena –1,7

Kava –2,6

Aliejus –1,6

Šaltinis: Statistikos departamentas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų