Pereiti į pagrindinį turinį

Elektrikai pasigailės sodų savininkų

2010-03-04 17:39
Pergalė: sodininkams pavyko įrodyti, kad elektros skirstymo įmonės nepagrįstai iš jų reikalaudavo primokėti už perduodamus elektros tinklus.
Pergalė: sodininkams pavyko įrodyti, kad elektros skirstymo įmonės nepagrįstai iš jų reikalaudavo primokėti už perduodamus elektros tinklus. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Sodininkai gali lengviau atsikvėpti – po penkerius metus trukusių ginčų Energetikos ministerija nurodė skirstomųjų tinklų įmonėms kuo greičiau išpirkti sodininkų bendrijų elektros tinklus.

Reikalavo primokėti

Sodus turintys gyventojai pastaraisiais metais suko galvas, kaip Rytų skirstomiesiems tinklams (RST) ir VST perduoti dar sovietmečiu savo lėšomis įrengtus elektros tinklus. Nors įstatymai elektros skirstymo įmones įpareigojo perimti šį turtą, energetikos įmonės reikalavo arba elektros tinklus atstatyti, arba renovacijai skirtas lėšas įskaičiuoti į tinklų kainą. VST, tuomet dar valdoma privačios bendrovės "NDX energija", sodininkams siųsdavo sąskaitas su minuso ženklu. Gyventojų reikalauta primokėti įmonei, kad ši perimtų jų esą nusidėvėjusį turtą.

Pavyzdžiui, viena 63 sodininkus vienijanti bendrija iš VST prieš ketverius metus gavo atsakymą, kad 1972 m. oro linija yra visiškai susidėvėjusi, o jos remontui reikia daugiau kaip 72 tūkst. litų. "Tokios būklės elektros liniją mums ekonomiškai nenaudinga", – buvo rašoma bendrijai atsiųstame atsakyme.

Išpirkimo procesas šiek tiek sklandžiau vyko Rytų Lietuvoje, kurią aptarnauja valstybės valdoma RST.

Minuso nebeliks

Iki šiol sodininkų skundai atguldavo valdininkų stalčiuose, o kelios darbo grupės išsiskirstydavo nieko nenusprendusios. Tačiau gyventojai ir toliau varstė valdžios įstaigų duris. Pagaliau šią savaitę energetikos ministras Arvydas Sekmokas nurodė įmonėms per septynias darbo dienas pateikti tinklų įrenginių išpirkimo planą.

Ministras pareikalavo, kad iki metų pabaigos būtų išpirkta didžioji dalis sodininkų elektros tinklų, jie turi būti išpirkti esamos techninės būklės ir negali būti įvertinti minusine verte.

"Pagaliau ledai pajudėjo. Tikimės, kad bus ne tik pagreitintas, bet supaprastintas tinklų perdavimo procesas. Iki šiol iš sodininkų bendrijų buvo reikalaujama atlikti kadastrinius matavimus, o šie daug kainuoja. Prašysime įmonių, kad tokio reikalavimo nebeliktų", – dienraščiui sakė Eidigintas Germanavičius, Sodininkų bendrijų asociacijos pirmininkas.

Skaičiuos išlaidas

RST generalinis direktorius Arvydas Tarasevičius ir VST vadovas Rimantas Vaitkus tvirtino, kad artimiausiu metu bus parengtas planas, kiek bus išpirkta įrenginių ir kiek tai kainuos įmonėms.

"Paskui pradėsime labai aktyvią veiklą šiuo klausimu, tačiau pasakyti, kiek investicijų tam prireiks, šiandien nesiryžčiau, nes tas turtas neįvertintas. Tai labai skirtingos kokybės įranga. Tačiau tai nebus smūginės investicijos, tikrai ne tie šimtai milijonų, kurie minimi", – naujienų agentūrai BNS sakė R.Vaitkus.

Pagal Civilinį kodeksą šalims nesusitarus dėl kainos, tinklai nebūtų išperkami. Sodininkų bendrijos, kurios nepageidaus parduoti elektros tinklų, privalės juos eksploatuoti teisės aktų nustatyta tvarka, o Valstybinė energetikos inspekcija turėtų vykdyti šių objektų eksploatavimo kontrolę.

Sodininkai už elektros energiją dabar moka tokiais pat tarifais kaip ir visi buitiniai vartotojai, o bendrija gauna 5 proc. nuolaidą už mokesčio surinkimo administravimą.

RST jau yra išpirkusi 166, o VST – 15 sodininkų bendrijų tinklų. Iš viso išperkamų objektų yra 852. Jie yra beveik po lygiai pasiskirstę VST ir RST aptarnaujamose teritorijose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų