Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno rajono biudžetas - itin optimistinis

2006-03-17 00:00

Valdančioji dauguma nesiklausė opozicijos gąsdinimų, kad kitos kadencijos Taryba gali įklimpti į skolas

Valdančioji dauguma nesiklausė opozicijos gąsdinimų, kad kitos kadencijos Taryba gali įklimpti į skolas

Vakar Kauno rajono savivaldybė antru bandymu patvirtino 2006 metų biudžetą, nors jam nepritarė opozicijos atstovai. Jų manymu, 130 milijonų litų biudžetas, t.y. apie 30 mln. didesnis nei pernai, yra pernelyg optimistinis ir rizikingas.

Daugiau kaip pusė - švietimui

Taryba patvirtino 130,656 mln. litų biudžetą. Įspūdingą jo padidėjimą, anot Biudžeto ir finansų skyriaus vedėjo Giedriaus Grigaliaus, lemia planuojamos didesnės įplaukos iš gyventojų pajamų mokesčio. Tikimasi, kad didės minimalus atlyginimas, pedagogų, socialinių darbuotojų ir švietimo įstaigų techninių darbuotojų užmokestis, o Kauno rajono įmonės plės veiklą gaudamos Europos Sąjungos paramą.

Daugiausia išlaidų pareikalaus švietimas - 65,81 mln. litų arba 50,37 proc. viso biudžeto. Vietos savivaldos administravimui teks 15,85 mln. litų (12,14 proc.), socialinei paramai - 14,96 mln. litų (11,46 proc.)

Vandens gerinimui ir nuotekų valymui skirta 5,69 mln., aplinkos apsaugai - 3,1 mln. ir t.t. Seniūnijoms teks 5,93 mln. litų. Iš jų 1,74 mln. litų bus skirta kelių priežiūrai, 3,15 mln. litų - komunalinio ūkio plėtrai, 1,03 mln. - gatvių apšvietimui ir tinklų plėtrai. Įvairiems investiciniams projektams įgyvendinti Savivaldybė ketina skolintis 5,28 mln. litų.

“Kol kas biudžeto pajamos renkamos, kaip planuota. Per pirmuosius du šių metų mėnesius planas įvykdytas 151 proc.”, - teigė jis.

Vadino priešrinkiminiu elgesiu

Opozicijos atstovai nepritarė biudžeto projektui. Socialdemokratas Antanas Nesteckis kritikavo, jo manymu, netinkamai parengtą projektą, o patvirtintą biudžetą vadino priešrinkiminiu. “Norima patenkinti visų poreikius, o kas bus toliau - nesvarbu. Galimi įsiskolinimai smogs jau ne šiai, bet kitai Tarybai. Jei biudžetas nebus įvykdytas, įsiskolinimai bus nukelti į kitus metus”, - pažymėjo jis.

Socialdemokratas Petras Mikelionis atkreipė dėmesį, kad pirmą kartą išlaidos administracijos išlaikymui viršys socialinėms reikmėms skirtas lėšas.

Socialliberalė Dalia Daubarienė sakė, kad didėjantis biudžetas nėra Savivaldybės nuopelnas, bet visos šalies situacijos atspindys. “Tačiau optimizmas yra nepamatuotas, reikia jausti saiką. Tai, kad du mėnesius surenkame pakankamai pajamų, dar nieko nereiškia”, - teigė ji.

Ginčų kilo ir dėl to, kad biudžete numatytos 2 mln. litų dotacijos privatiems vežėjams. “Nesutinku su tuo, kad remtume privačias bendroves. Jei taip padarysime, galės ir kitos bendrovės kreiptis į Tarybą”, - sakė ji.

G.Grigalius sakė, kad kai kurie vežėjų reisai Kauno rajone yra nuostolingi. “Taryba turi pasirinkti: arba tam tikrais reisais nevežti keleivių, arba vežti juos, bet mokėti dotacijas, kad keleiviams nereikėtų mokėti labai brangiai”, - sakė jis.

Landos korupcijai

Konservatorius Juozas Yla mano, kad Taryba elgiasi labai rizikingai. “Biudžete pajamų dalis didinama 23 mln. litų, bendra mokestinė pajamų dalis sudarys 71 mln. litų. Šiemet gavę 9,8 mln. viršplaninių pajamų, į biudžetą kaip bendrosios dotacijos kompensaciją turėjome grąžinti 7,5 mln. litų. Nuo 23 mln. litų irgi teks sumokėti bendrąją dotacijos kompensaciją jau iš kitų metų biudžeto. Išlaidos daromos šiemet, o išmokos - kitais metais, taip jau pradedame skirstyti kitų metų biudžetą. Tai kelia grėsmę. Patvirtinę šį biudžetą turėsime įsiskolinimų”, - teigė jis.

J.Yla akcentavo, kad Taryba nepatvirtino jokių dotacijų, sprendimų dėl naujai numatomų investicinių projektų, tačiau finansavimas tam jau numatomas. “Kai nėra nuspręsta, kad tokios išlaidos bus daromos, tačiau biudžetas patvirtinamas, susidaro galimybė panaudoti lėšas pagal išankstinį susitarimą”, - teigė konservatorius.

G.Grigalius pripažino, kad yra rizika, jog biudžetas gali būti neįvykdytas. “Tačiau renkant pajamas, iškilus netikėtumams, biudžetas gali būti tikslinamas. Siūliau konservatyvesnį biudžeto variantą, bet opozicija jam nepritarė. Pasiūlymas liko be atsako”, - teigė jis.

“Biudžetas yra rizikingas, bet jį galima įvykdyti. Esu įsitikinęs, kad jis bus surinktas, ir gal dar viršytas”, - kalbėjo meras liberaldemokratas Leonardas Gineika.

Žaidžiama viešąja nuomone

Prieš Tarybos posėdį buvo paskleistos kalbos, kad, nepatvirtinus biudžeto, Savivaldybės administracijos darbuotojams nebus mokami atlyginimų avansai. Seniūnams ir bendruomenių pirmininkams buvo teigiama, kad kaip tik dėl to nemokami pinigai, nors tai netiesa. “Žinia buvo paskleista siekiant suformuoti tam tikrą nuomonę”, - sakė J.Yla.

Nors opozicija kategoriškai nesutiko su biudžeto projektu, ji balsavo ne “prieš” jį, bet susilaikė. “Šiuo atveju būtų buvę geriau balsuoti “prieš”, - pripažino J.Yla. Biudžeto projektui pritarė 15 Tarybos narių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų