Lietuviškas trikotažas sudomino japonus

Svečiai pažėrė komplimentų mūsų šalies gamintojams, kurie sėkmingai dirba ir su naujais, ir su senais įrenginiais

Svečiai pažėrė komplimentų mūsų šalies gamintojams, kurie sėkmingai dirba ir su naujais, ir su senais įrenginiais

Praėjusią savaitę Lietuvoje apsilankiusi Japonijos delegacija užsuko ir į kelias Kauno bei rajono tekstilės įmones. Tekančios saulės šalies verslininkai susidomėję apžiūrinėjo gamybinius padalinius ir stebėjosi, kad kai kurios bendrovės sugeba pagaminti kokybišką produkciją net su sena įranga.

Fotografavo ir gaminius, ir darbuotojus

Daugiau kaip dešimties Japonijos verslininkų tekstilininkų delegacija pirmiausia apsilankė vienoje didžiausių šalies viršutinio trikotažo įmonių “Gija”. Svečius pasitikęs generalinis direktorius Valdas Pacevičius iš karto įspėjo, kad jie turės progą pamatyti “dviejų santvarkų susidūrimą”, mat įmonė dar tebeeksploatuoja senus, nuo sovietmečio likusius įrenginius, tačiau jau turi ir naujos kartos mezgimo mašinų.

Anot direktoriaus, prieš 15 metų trikotažo fabrikui nebuvo lengva prisitaikyti prie besikeičiančių verslo ir rinkos sąlygų. Iš 1200 darbuotojų, įmonėje dirbusių 1990 metais, šiandien liko 400, perpus sumažėjo ir pagaminamos produkcijos kiekiai, tačiau šiuo metu “Gija” mezga gaminius vieniems garsiausių Europos prekybos tinklų.

Dairydamiesi po įmonės patalpas svečiai buvo labiau panašūs į smalsius turistus nei į solidžius verslininkus. Išsitraukę fotoaparatus jie fotografavo ir “Gijos” pastatą, ir jos gaminius, ir net prie mezgimo bei siuvimo mašinų dirbančias moteris.

Japonijos delegacija galėjo įvertinti ne tik šių dienų įmonės produkciją, bet prieš kelis dešimtmečius “Gijos” gamintų kolekcijų pavyzdžius.

“Mada eina ratu, keičiasi tik siūlai”, - juokaudamas užsiminė V.Pacevičius svečiams, kurie itin atidžiai apžiūrinėjo kone kiekvieną gaminį.

Jautėsi kaip muziejuje

Labiausiai japonai stebėjosi tiek moteriškų, tiek vyriškų drabužių dydžiais, itin neįprastais smulkiems rytiečiams.

Svečiai taip pat domėjosi, kiek valandų dirba darbininkai, kokius mokesčius įmonei tenka sumokėti valstybei, kaip greitai Kauno įmonė gali įvykdyti užsakymus, kas kuria modelius.

V.Pacevičius aiškino, kad žaliavą dažniausiai tenka pirkti patiems ir atsivežti iš Italijos, Austrijos, Indijos ar net Pakistano. Mažiausias užsakymas, kurio imasi “Gija”, - 200 vienetų, didžiausias - apie 20 tūkst. vienetų. Tačiau, laimėjus kariuomenės, policijos ar kitų specialiųjų tarnybų užsakymus, gaminių pagaminama iki 100 tūkstančių.

Pasidairę po įmonę Japonijos verslininkai sakė supratę, ką turėjo omeny įmonės vadovas, kalbėdamas apie santvarkų sandūrą.

“Mes čia jautėmės beveik kaip muziejuje”, - prisipažino svečiai, kurie savo akimis negalėjo patikėti, kad su senais įrenginiais įmanoma pagaminti tokios aukštos kokybės produkciją.

“Iki šiol mes bendravome tik su mechanikais iš Japonijos. Kas žino, gal ateityje užmegsime ryšius su gamintojais? Jau sulaukėme pasiūlymų pamėginti tiekti savo produkciją į Japoniją”, - teigė “Gijos” vadovas.

Svarbiausia - kokybė ir greitis

Garliavoje įsikūrusios trikotažo gamybos įmonės “Garlita” direktorius Juozas Martikaitis beveik neabejoja, kad svečių vizitas atvers verslo kelius iki Japonijos. Delegacijai didelį įspūdį padarė visiškai atnaujinta gamyba bei įdiegti modernūs kompiuterizuoti įrenginiai. Verslininkai žėrė komplimentus, kad tokią naują ir tvarkingą įmonę, kaip “Garlita”, net būtų sunku rasti pačioje Japonijoje.

Svečiai vienas po kito traukė gaminių brėžinius ir klausinėjo, ar tokią produkciją būtų įmanoma pagaminti Garliavos įmonėje.

“Pagaminsime viską, ko reikės. Mūsų gamybos principai nė kiek nesiskiria. Jiems svarbiausia, kad būtų pagaminta greitai ir kokybiškai, o taip dirbti mes mokame”, - teigė “Garlitos” direktorius.

Japonai teiravosi, kada galėtų teikti pirmuosius užsakymus ir gauti pirmuosius pavyzdžius, įvertinti jų kokybę. Labiausiai jie susidomėjo natūralaus pluošto gaminiais, pagamintais iš lino, vilnos, pusvilnės, medvilnės.

“Žinau, kad dirbant su japonais, pavyzdžius teks siųsti ne kartą ir ne du, nes jie nori būti visiškai tikri dėl gaminių kokybės. Tad viščiukus teks skaičiuoti kur kas vėliau, kai gausime rimtą užsakymą”, - užsiminė J.Martikaitis.

Atstumas iki Japonijos verslininko nė kiek negąsdina: “Jeigu sugebame atsigabenti žaliavas iš Indijos, Pakistano, tai sugebėsime ir nuvežti. Laivu pervežti gaminius į Hamburgą ir Ameriką ar Japoniją nedaug kuo skiriasi”.

Pažadų nedalijo

Japonai praėjusį penktadienį taip pat apsilankė lininius gaminius siuvančioje bendrovėje “Klasikinė tekstilė”.

Kauno įmonės savininkui Rimantui Baumilui užsieniečių vizitai nėra naujiena - verslininkų delegacijas tenka priimti kone kas savaitę.

“Kadangi mūsų lino gaminiai keliauja ir į Japoniją, tai gana dažnai bendraujame ir su šios šalies atstovais”, - “Kauno dienai” sakė įmonės vadovas.

Japonai užsako lininius drabužius, staltieses, portjeras, patalynę, tačiau ši produkcija sudaro labai nedidelę dalį viso “Klasikinės tekstilės” eksporto, kuris skiriamas Vakarų Europai.

“Labai didelių vilčių su šiuo vizitu nesiejame. Tai - greičiau žvalgytuvės. Be to, šie verslininkai labiau domėjosi trikotažo gamyba”, - aiškino R.Baumilas, pridūręs, kad įmonė, ieškodama rimtų užsakovų, dalyvauja specializuotose parodose užsienyje.

Japonijos delegacijos nariai kol kas lietuviams taip pat pažadų nežarstė. Jie sakė pirmiausia norintys apsidairyti, įvertinti mūsų šalies gamintojų galimybes. Pirmasis vizitas, anot užsienio verslininkų, paliko gerus įspūdžius, tad galbūt ateityje Kaune bus gaminami drabužiai ne tik ispanams bei italams, bet ir japonams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • Prabangus viešbutis – nuostolingas
    Prabangus viešbutis – nuostolingas

    Pigių skrydžių bendrovė "Wizz Air" spalio pabaigoje pradės skraidinti iš Vilniaus į Tel Avivą. Skrydžiai vyks du kartus per savaitę. Anot Vilniaus oro uosto generalinio direktorius Gedimino Almanto, iki šiol skrydžiai į Tel Avivą buvo tik sezonin...

    1
  • Būsto pardavimas šiemet auga
    Būsto pardavimas šiemet auga

    Per pirmą šių metų pusmetį dauguma į kredito unijų vadovus siūlytų žmonių reikiamų egzaminų neišlaikė. Lietuvos bankas pranešė, kad šiemet egzaminus laikė iš viso 20 žmonių, iš jų tik trys žinių patikras išlaikė. Bankas šiemet sure...

  • Surinktų akcizų keliams aukoti nenori
    Surinktų akcizų keliams aukoti nenori

    Finansų ir Susisiekimo ministerijoms susiginčijus dėl šios siūlymo nuo kitų metų padidinti finansavimą keliams iš degalų akcizo, premjeras Algirdas Butkevičius kol kas susilaiko nuo pažadų skirti daugiau lėšų keliams."Ateinančiais metais mes g...

  • Medų atpigintų gera vasara
    Medų atpigintų gera vasara

    Norintiems pasimėgauti šiųmečiu medumi už jį tenka mokėti daugiau nei pernai. Tai nulėmė vėlyvas pirmasis medunešis. Bitininkai kol kas nesiryžta prognozuoti, ar aukštos medaus kainos išsilaikys visą sezoną.Kol kas branguŠiuo metu medaus kaino...

  • Įmonių grąža sumenko trigubai
    Įmonių grąža sumenko trigubai

    Per savaitę degalų kainos didžiausiuose degalinių tinkluose sumažėjo. 95 markės benzinas penktadienį "Lukoil" kainavo 4,52 lito, "Orlen" – 4,52 lito, "Statoil" – 4,54 lito, arba atitinkamai 5 centais, 8 centais ir 1 centu mažiau nei prieš savait...

  • KT sprendimas kai ką paliks tuščiomis
    KT sprendimas kai ką paliks tuščiomis

    Netrukus bus pradėta atsiskaityti su bankrutavusio banko "Snoras" kreditoriais. Tačiau Konstituciniam Teismui (KT) paskelbus, kad valstybės institucijos turi prioritetą prieš kitus kreditorius, privatiems asmenims lieka nedaug šansų atgauti pinigus.Prie...

  • Atpigo dauguma grūdų
    Atpigo dauguma grūdų

    Per pirmą pusmetį buvo registruota 776 įmonių bankroto atvejai – 131 atveju (20 proc.) daugiau nei per tą patį 2012 m. laikotarpį, kaip rodo kreditų biuro "Creditinfo" duomenys. Neigiamas bankrotų statistikos tendencijas didžiąja dalimi lėmė ši...

  • Iš     kaimų    –    paskui    pinigus
    Iš kaimų – paskui pinigus

    Kol šalies valdžia kuria darbo grupes ir svarsto, kaip sumažinti vidinę gyventojų migraciją į didžiuosius miestus bei atgaivinti į ekonominę bedugnę riedančius regionus, kaimo vietovės toliau netenka tūkstančių gyventojų. Investicijų medžio...

  • Apribojo ūkininkų apetitą
    Apribojo ūkininkų apetitą

    Nuo kitų metų kovo didės tabako, o nuo balandžio – ir alkoholio akcizas. Skaičiuojama, kad puslitris alaus ir etilo alkoholio produktų brangs vidutiniškai apie 11 centų, vyno – apie 16 centų, pakelis cigarečių – apie 30 centų, pigiausių ciga...

  • Kiaulių maras: grėsmė iš pasienio nesitraukia
    Kiaulių maras: grėsmė iš pasienio nesitraukia

    Lietuvos kiaulių augintojai neramiai stebi situaciją pasienyje su Baltarusija, kur užfiksuotas afrikinio kiaulių maro protrūkis. Pasak jų, šalies valdžia iki šiol ėmėsi tik parodomųjų saugos priemonių. Valdininkai tikina, kad situacija netrukus k...

Daugiau straipsnių