Pereiti į pagrindinį turinį

Nepaprastas Kauno rajono savivaldybės dosnumas

2006-06-10 00:00

Bankui už paslaugas pusė milijono litų sumokėta 6 metams į priekį

Bankui už paslaugas pusė milijono litų sumokėta 6 metams į priekį

Kauno rajono savivaldybės vadovai nuo žiniasklaidos ir Tarybos narių stengėsi nuslėpti susitarimą su “Ūkio banku”. Savivaldybė įsipareigojo bankui iš anksto sumokėti 496 tūkstančius litų už paslaugas, kurios bus suteiktos per šešerius metus.

Teigė, kad nieko nekainuos

“Kauno diena” jau rašė apie tai, kad Kauno rajono savivaldybė šių metų sausio 18 d. pasirašė sutartį su “Ūkio banku”. Tarybos nariai nustebo, kad administracija tai padarė be Tarybos narių žinios, net nepaskelbusi viešojo pirkimo konkurso. Tarybos opozicijos nariai teigė maną, kad sutartis su “Ūkio banku” pasirašyta dėl asmeninių mero Leonardo Gineikos ryšių su banko atstovais.

Biudžeto ir finansų skyriaus vedėjas Giedrius Grigalius prieš du mėnesius teigė, kad sutartis su “Ūkio banku” pasirašyta, nes norėta apsaugoti Savivaldybės pinigus nuo arešto, kuris po teismo sprendimo uždėtas kituose bankuose buvusioms sąskaitoms. Anot jo, “Ūkio bankas” pasiūlęs tvarkyti sąskaitas nemokamai. “Be jokių papildomų mokesčių. Kitiems bankams už tai mokama”, - tuomet aiškino G.Grigalius.

Atlyginta iš anksto

Meras L.Gineika teigė, kad konkursas dėl banko pasirinkimo nebuvo skelbiamas, nes tik “Ūkio bankas” pateikė pasiūlymą aptarnauti be mokesčių. “Pagal Viešųjų pirkimų įstatymą nemokama paslauga nėra pirkimų objektas”, - sakė L.Gineika.

Tačiau ir jis, ir administracija nuslėpė, kad vasario 3 dieną buvo pasirašyta dar viena sutartis dėl bankinių paslaugų teikimo. Ji šią savaitę buvo anonimo išsiuntinėta žurnalistams ir teisėsaugai.

Sutartyje nurodoma, kad už trylika įvairių bankinių paslaugų Savivaldybė įsipareigoja bankui mokėti po 6900 litų per mėnesį. Ji įsipareigojo jau per septynias dienas po sutarties pasirašymo sumokėti 248400 litų, o iki birželio 10 dienos - dar tiek pat. Jei Savivaldybė sumanytų nutraukti sutartį, ji negalėtų atgauti sumokėtų pinigų. Sutartis galioja iki 2012 metų vasario. Ją pasirašė “Ūkio banko” Kauno filialo valdytojas Romualdas Svitojus ir Savivaldybės administracijos direktorės pavaduotoja Angelė Ščiukauskienė.

G.Grigalius patvirtino, kad bankas jau “nusirašė” sutartyje sumokėtus pinigus. “Taip, sutartis labai ilgam laikui. Tačiau taip norėta apsidrausti, kad bankas nebūtų kaitaliojamas”, - sakė jis.

Norėjo apsidrausti

“Ūkio banko” viešųjų ryšių konsultantė Jolanta Lunevičienė sakė, kad pagal Lietuvos banko nustatytas paslapčių saugojimo taisykles informacija apie klientus, o juo labiau sutartys su klientais ir jų detalės visuose bankuose yra konfidencialūs. “Sudarydamas sutartį su Kauno rajono savivaldybe “Ūkio bankas” laikėsi įprastos praktikos ir konfidencialumo susitarimo, todėl sutarties punktų nekomentuoja”, - sakė ji.

Anot J.Lunevičienės, bankas suinteresuotas ilgalaikiais santykiais su savo klientais. “Šiuo atveju bankas taip pat siekė ilgalaikių santykių, nepriklausomai nuo politinių pasikeitimų Savivaldybėje. Daugelio rajono plėtros projektų įgyvendinimas užtrunka ilgiau, nei tęsiasi politikų kadencijos. Ilgalaikės sutartys veikia kaip saugiklis, kad projektai “nesustotų” ir netaptų visiškai priklausomi nuo politinės konjunktūros”, - sakė ji.

Pasak J.Lunevičienės, bankas planuoja suteikti Kauno rajono vadovams konsultacinę ir finansinę pagalbą. “Sudaryti ilgalaikę sutartį buvo išmintingas sprendimas. Bankas per tą laikotarpį Savivaldybei yra numatęs suteikti paslaugų, kurių vertė gerokai viršija komisinio mokesčio sumą. Bankas už paslaugų paketą įsipareigoja iš Savivaldybės neimti daugiau jokio mokesčio”, - aiškino J.Lunevičienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų