Pereiti į pagrindinį turinį

Palankus metas būti nuomininku

2008-10-24 09:00
Palankus metas būti nuomininku
Palankus metas būti nuomininku / Tomo Raginos nuotr. Kaita: potencialūs nuomininkai ir butų sa vininkai pa sikeitė vaidmenimis – šiandien

Grėsmingai artėjantis šildymo sezonas, bankų krizė ir ekonomikos lėtėjimas apvertė būsto nuomos rinką Kaune aukštyn kojomis – pasiūla žymiai padidėjo, o nuomos kainos sumažėjo kone trečdaliu.

Rinka pasikeitė iš esmės

Dar prieš metus nuomotojai, vos įdėję skelbimą į laikraštį ar į interneto svetainę, iškart sulaukdavo gausybės skambučių ir kone tą pačią dieną galėdavo būstą išnuomoti jiems labiausiai patikusiems būsimiesiems gyventojams. Neretai potencialūs nuomotojai apžiūrėti būsto būdavo kviečiami vienu metu, kad būtų galima surengti vadinamąsias varžytines – kas pasiūlys didžiausia kainą arba kas sumokės už ilgesnį laikotarpį, tam ir bus išnuomotas būstas. Dabar situacija pasikeitė, ir tai pripažįsta nekilnojamojo turto rinkos specialistai.

"Labiausiai kauniečius gąsdina šildymo sezonas, laisvus butus turinčios šeimos baiminasi didžiulių išlaidų, todėl nusprendė nuomoti nenaudojamus butus", – vieną išaugusios pasiūlos priežasčių nurodė nekilnojamojo turto bendrovės OREM Kauno filialo vadovas Gytis Valatka. Be to, butus naujuose namuose kaip investiciją įsigiję kauniečiai juos jau įrengė ir pradėjo nuomoti.

Bendrovės "Nekilnojamojo turto paslaugų centras" direktorius Povilas Mickevičius skaičiuoja, kad nuomojamo būsto pasiūla, palyginti su praėjusiu rudeniu, yra padidėjusi apie 40 proc.

Kainos nusirito žemyn

Daugelio nekilnojamojo turto bendrovių apžvalgose teigiama, kad butų nuomos kainos nesikeičia arba mažėja nežymiai. "Kauno dienos" atliktas tyrimas rodo, kad situacija rinkoje iš tiesų yra kitokia – nuomos kainos yra sumažėjusios 15–30 proc.

Peržiūrėję laikraščių skelbimų skiltis bei pasižvalgę internete radome gausybę pasiūlymų išsinuomoti butą. Pasiūla, palyginti su praėjusiu rudeniu, padidėjo tiek ekonominio, tiek brangesnio būsto rinkose. Praėjusį rudenį 1,3–1,5 tūkst. per mėnesį kainavę vieno miegamojo butai dabar atpigo iki tūkstančio ar dar mažiau. Dviejų kambarių butų miegamuosiuose rajonuose kainos sumažėjo dar labiau – apie 1 tūkst. litų kainavusių butų kainos nukrito iki 600 litų.

"Viską reguliuoja rinka. Kai tokia didelė pasiūla, kainos ėmė leistis. Be to, dabar toks metas – artėja šildymo sezonas, visi skuba išnuomoti. Pavasarį kainos vėl padidės", – svarstė "Nekilnojamojo turto paslaugų centras" Nekilnojamojo turto skyriaus vadovė Eglė Norkienė.

Eksperimento rezultatai pribloškė

Panaršę interneto svetainėje www.aruodas.lt išsirinkome kelis skirtingiems nuomininkų sluoksniams skirtus skelbimus, įdėtus ne anksčiau kaip prieš savaitę. Iš 10 butų, dėl kurių teiravomės, tik vienas jau buvo išnuomotas. Visų kitų šeimininkai mielai kvietė apžiūrėti būsto.

Pirmiausia nuvykome į Kauno centre, Vytauto prospekte, esantį dviejų miegamųjų butą su erdvia svetaine ir sandėliuku. Skelbime pateikta nuomos kaina – 1000 litų. Mus pasitikusi buto šeimininkė iš karto buvo linkusi derėtis – šildymo sezono metu esą nuomos kainą galima sumažinti iki 850 litų.

Pabūgštavus, kad už 65 kv. m butą aukštomis lubomis gali ateiti didelės sąskaitos už šildymą, nuomotoja buvo linkusi "Kauno energijos" sąskaitą žiemos metu dalytis pusiau. Pasakę, kad dar pasvarstysime, atsisveikinome. Mūsų nuostabai, kitą dieną ji paskambino pasiteirauti, ar dar neapsisprendėme.

Antrąjį butą apžiūrėjome Kauno senamiestyje M.Daukšos gatvėje. Šio kaina skelbime siekė 1,5 tūkst. litų. Nuomotojai buvo linkę derėtis ir sutiko kainą sumažinti dviem šimtais litų.

Neturi, vadinasi, laimi

"Jūsų eksperimentas tik patvirtina mūsų informaciją – būti nuomininku dabar iš tiesų palanku, nes yra iš ko rinkis ir galima nusiderėti", – sakė G.Valatka.

Jo atstovaujama bendrovė OREM disponuoja nuomos rinkos duomenimis, tačiau aktyviai tarpininkavimu neužsiima, nes esą nėra poreikio – žmonės patys sėkmingai susiranda būstą naršydami internete arba per skelbimus laikraščiuose.
G.Valatka prognozuoja, kad ateityje išaugs būsto nuomos užmiestyje poreikis. Ženkliai išaugus šildymo kainoms, gali labiau apsimokėti važiuoti tolimesnį atstumą iki darbo, nei mokėti už šildymą nerestauruotame blokiniame name.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų