Pereiti į pagrindinį turinį

Rajono politikai užspringo nerealiomis svajonėmis

2007-02-01 00:00

Šių metų Kauno rajono biudžeto užteks tik algoms ir einamosioms išlaidoms

Šių metų Kauno rajono biudžeto užteks tik algoms ir einamosioms išlaidoms

Kauno rajono taryba turėjo nuryti karčią piliulę ir pripažinti, kad jų optimizmas 2006 metais surinkti rekordinį 135 milijonų litų biudžetą buvo niekuo neparemtas. Gauta 14 mln. litų mažiau pajamų, dėl to šiemet nebus galimybės pradėti naujų investicinių projektų.

Nepagrįstas optimizmas

Kauno rajono savivaldybė pernai kovą patvirtino 130,656 mln. litų 2006 metų biudžetą. Rugsėjį jis buvo padidintas dar beveik 5 mln. litų. Buvo tikimasi, kad smarkiai didės minimalus atlyginimas, pedagogų, socialinių darbuotojų ir švietimo įstaigų techninių darbuotojų užmokestis, o Kauno rajono įmonės plės veiklą gaudamos Europos Sąjungos paramą.

“Biudžetas yra rizikingas, bet jį galima įvykdyti. Esu įsitikinęs, kad jis bus surinktas ir gal dar viršytas”, - tada kalbėjo meras Leonardas Gineika.

Opozicijos atstovai tuomet nepritarė biudžeto projektui, tačiau nebalsavo prieš. Biudžeto ir finansų skyriaus vedėjas Giedrius Grigalius taip pat pripažino, kad yra rizikos, jog biudžetas gali būti neįvykdytas. Siūliau konservatyvesnį biudžeto variantą, bet pasiūlymas liko be atsako”, - teigė jis.

Nėra pinigų investicijoms

Anot G.Grigaliaus, pernai negauta beveik 14 mln. litų. “Pavyko surinkti tik 121 mln. litų. Iš Finansų ministerijos negauta 7 mln. litų gyventojų pajamų mokesčio struktūroms išlyginti ir dar 7 mln. litų - iš mokesčių inspekcijos. Finansų ministerija planavo, kad gyventojų pajamų mokesčių pavidalu surinksime 22 mln. litų, tačiau politikai nusprendė, kad įmanoma surinkti 45 milijonus. Iš tiesų gavome 38 mln. litų. Tai rodo, kad verslas plėtėsi ir darbo vietų daugėjo sparčiai, tačiau ne dvigubai”, - aiškino G.Grigalius.

Pasak jo, pagal planuotas pajamas buvo planuotos išlaidos, skelbti konkursai, tačiau pinigai darbams neatėjo. “Todėl turime kredito įsiskolinimą, kuris virto skolomis. Tai sudaro beveik 8 mln. litų. 2007 metų biudžete numatoma, kad per šiuos metus turime padengti šią skolą”, - sakė G.Grigalius.

Savivaldybės administracijos direktorius Valerijus Makūnas apgailestavo, kad pernykštis biudžetas buvo perdaug optimistinis. “Atsakomybę dėl to turėtų prisiimti Tarybos nariai. Tačiau panikuoti nereikėtų, nes visi investiciniai projektai, kurie buvo skelbti ir pradėti įgyvendinti, bus toliau tęsiami. Dabar Taryba elgiasi atsakingai, nes nepatvirtino tokio 2007 metų biudžeto, kuris taptų našta kitai Tarybai”, - teigė V.Makūnas.

Politikai nebesikišo

2007 metų biudžetas buvo patvirtintas vakar. Planuojama, kad jame bus 136 mln. litų. Anot G.Grigaliaus, politikai beveik nesikišo, o darbą paliko specialistams.

“Šis biudžetas yra realus ir neiškils problemų, kaip su 2006 metų biudžetu. Tačiau investiciniams projektams lėšų nėra. Numatoma tik tęsti būtiniausius darbus iš skolintų 3 mln. litų”, - teigė G.Grigalius.

Tarybos narys Antanas Nesteckis sakė, kad kita Taryba paveldės rimtus įsipareigojimus. “Gaila, kad negalime skolintis pakankamai lėšų ir rasti pinigų investiciniams projektams. Šio biudžeto užteks tik išmokėti darbo užmokestį ir padengti einamąsias išlaidas”, - apgailestavo Tarybos narys. Kęstutis Juknis teigė, kad dėl biudžeto lėšų trūkumo nukentės seniūnijos.

Tvirtinant biudžetą kai kuriems užkliuvo tai, kad smarkiai (nuo 300 iki 500 tūkst. litų) padidintas Savivaldybės administracijos direktoriaus fondas, naudojamas nenumatytiems atvejams.

Antikorupcijos komisijos pirmininkas Romualdas Povilaitis stebėjosi, kodėl antikorupcijos programai numatyta tik 10 tūkstančių litų: “Ši programa dar neįvykdyta, jai reikia daugiau lėšų. Prašiau, kad būtų skirta bent 27 tūkstančiai litų”.

Pusė pinigų - švietimui

Didžiausią 2007 metų rajono biudžeto išlaidų dalį (51 proc.) tradiciškai sudarys švietimui skiriamos lėšos. Asignavimai švietimui siekia 70 mln. Lt, vien mokinio krepšeliui finansuoti skiriama beveik 35 mln. Lt. Antroji pagal dydį biudžeto riekė bus atriekta socialinei apsaugai - 10 proc. biudžeto, arba 14 mln. Lt.

Palyginti su 2006 metais, šiemet 31 proc., arba 2,9 mln. Lt, mažiau lėšų planuojama skirti Savivaldybės administracijai, o lėšų švietimo ir socialinės apsaugos sričiai skiriama daugiau. Švietimui jos išaugo 0,6 mln. Lt. arba 1,8 proc., socialinei apsaugai - 2 mln. Lt, arba 63 proc. Vien steigiamam Kauno rajono socialinių paslaugų centrui biudžete numatytas 1 mln. Lt.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų