Kiekvieną litą skaičiuojantys Kauno studentai maistą pavertė įvaizdžio dalimi. Namie sutepti sumuštiniai – nestilinga. Gaminti namuose – taip pat. Pirmenybė teikiama spurgoms ar picoms, kurių stipendijos dieną kertama pastebimai daugiau.
Be studentų bankrutuotų
Laisvės alėjoje ant suolelių sėdintys ir pyragėliais ar spurgomis užkandžiaujantys jaunuoliai jau seniai tapo neatsiejama Kauno gyvenimo dalimi. Miesto centre įsikūrusių aukštųjų mokyklų, kolegijų studentai, ieškodami, kur greitai ir pigiai užkasti, neaplenkia ir pyragėlių pardavėjų.
Šie universitetų studentus ir netoliese esančių mokyklų moksleivius nedvejodami vadina pagrindiniais savo klientais, be kurių maisto prekyba gatvėje greičiausiai būtų nuostolinga.
"Studentus vadinu savo vaikus, kasdien ateina tie patys pirkėjai. Jei jų nebūtų, verslas eitųsi ne taip gerai", – apie prekybos pyragėliais ypatumus pasakojo pardavėja Vita Šaulienė. Iš šios moters jaunuoliai dažniausiai perka čeburekus, bet valgo ir bandeles su kumpiu ar dešra: jos esą sočiausios, nes viduje daug majonezo.
Taupo pinigus ir laiką
Patys studentai teisina savo pasirinkimą pirkti maistą gatvėje, esą tokiu būdu yra nušaunami du kiškiai: greitai papietaujant sutaupoma laiko ir pinigų, nes valgyti restorane ar valgykloje būtų žymiai brangiau.
"Man čeburekai – skanūs, be to, sotūs. Galiu sau leisti nueiti kiekvieną dieną pavalgyti pietus, bet nejaučiu tokio poreikio: svarbiausia, kad sutaupai laiko ir pinigų. Manau, kad dauguma studentų užkandžiauja panašiai", – tikino VDU studentė Rita.
Pyragėlių pardavėja pasakojo, kad užkandžių nusipirkti užsukantys studentai savo pietums dažniausiai išleidžia kelis litus.
"Tie, kurie ateina pas mane, labai neturtingi, būna netgi taip, kad dviese perka vieną bandelę. Dažniausiai jaunuoliai pietums išleidžia tris litus, o už penkis litus retai kada perka, nebent būna gavę stipendiją. Mano pirkėjai – studentai, negalintys sau leisti pavalgyti picerijoje ar kurioje kitoje kavinėje", – pastebėjimais dalijosi V.Šaulienė
Moteris pastebėjo, kad užkandžiaujančių studentų padaugėja po stipendijų, tuomet pyragėlius perkantys jaunuoliai dažniausiai būna pakilesnės nuotaikos nei įprastai.
Greitas maistas populiarėja
Kelius į Laisvės alėją ir čia besimokančių studentų skrandžius neseniai atrado ir greitojo maisto restoranas "Hesburger". Restorano darbuotojai pasakojo, kad klientų pastebimai pagausėjo rugsėjo mėnesį, o vasarą klientų nebuvo daug.
"Moksleiviai dažniausiai renkasi pigesnius mėsainius, kainuojančius iki 4 litų, o studentai maistui išleidžia iki 10 litų", – sakė restorano Laisvės alėjoje vadovė Viktorija.
Greitojo maitinimo restorane pietavę studentai ir moksleiviai prisipažino, kad užkandinės pastaraisiais metais smarkiai pakoregavo jų valgymo įpročius, o valgyti iš namų atsineštus sumuštinius tapo nemadinga.
"Dažniausiai į greitojo maitinimo restoraną užsuku šiokiadieniais, nes čia galima greitai ir nebrangiai užkąsti. Sumuštiniai mokykloje – atgyvenęs reiškinys, niekas jų neatsineša ir nebevalgo per pertraukas, kaip tai būdavo seniau, patogiau užsukti į greitojo maitinimo restoraną", – pasakojo S.Dariaus ir S.Girėno gimnazijos moksleivis Karolis Kukta.
Kaip Laisvės alėjoje įsikūrusių užkandinių populiarumą tarp studentų vertina VDU valgyklos darbuotojai?
"Studentai dažniausiai valgo skrudintas bulvytes, koldūnus ir lietinius, šie patiekalai yra pigiausi. Du kartus per mėnesį valgo ir kepsnius, bet tikriausiai tai sutampa su mokamomis stipendijomis. Dauguma studentų pas mus tik užkanda, o pavalgyti rimčiau eina į namus. Greitojo maitinimo kavinės mums ne konkurentai, nes esam arčiausiai", – tikino kavinės "Svarida" barmenė Loreta Poderienė.
Sumuštiniai – pajuokos objektas
Savo kąsnio maitindamos studentus pasiryžusios neatsisakyti ir Laisvės alėjoje įsikūrusios picerijos, kurios ne tik siūlo greitai papietauti gardžiuojantis pastaraisiais metais Lietuvoje kone nacionaliniu patiekalu tapusiomis picomis, bet ir daro nuolaidas čia pietaujantiems studentams.
"Tarp studentų populiariausios – picos, nors valgo ir makaronus bei lazaniją. Taikome studentams ir nuolaidas, bet ne vien todėl, kad norėtume juos privilioti – galvojame apie tai, kad jiems gyvenimas yra brangus, reikia mokėti už studijas, buto nuomą, studentai negali daug išleisti maistui", – pasakojo picerijos "Bella Italia" šeimininkas Mišelis Romano.
Tai, kad picerijos tapo pagrindinėmis studentų valgyklomis, tvirtina ir patys studentai, kuriuos čia labiausiai vilioja galimybė greitai pavalgyti ir kartu gauti nuolaidą, o dar – ir pasivaišinti nemokamu puodeliu kavos.
"Į paskaitas atsinešęs sumuštinį, gali būti išjuoktas, jie seniai nebemadingi. Dažniausiai valgyti einame į picerijas, nes jose kainos yra prieinamos, per neilgas pertraukas tarp paskaitų galima spėti pavalgyti. Kai kurios picerijos studentams taiko nuolaidas. Viskas priklauso nuo paskaitų, jei jų nedaug – valgome namuose", – sakė KTU studentai Adas Liubancas ir Inga Taujenskytė.
M.Romano teigimu, studentai dažniausiai stengiasi pavalgyti kuo pigiau, todėl dažniausiai išleidžia iki 13 litų.
Naujausi komentarai