Pereiti į pagrindinį turinį

Transporto specialistai susirinko Kaune

2006-02-02 00:00

Dalyvavimas eksperimentiniame projekte miestui padės sureguliuoti eismą gatvėse

Dalyvavimas eksperimentiniame projekte miestui padės sureguliuoti eismą gatvėse

Kauno miesto savivaldybė, spręsdama transporto problemas, pasitelks kitų Baltijos šalių miestų patirtį. Tai įgyvendinti padės dalyvavimas Europos Sąjungos (ES) projekte.

Partneriams imponuoja miesto pasiekimai

Vakar Kaune susitiko 12 miestų iš 6 Europos valstybių (Latvijos, Lenkijos, Estijos, Vokietijos, Švedijos ir Suomijos) specialistai, kurie įgyvendina Baltijos jūros regiono projektą BUSTRIP (Baltijos miestų darnaus transporto įgyvendinimas ir planavimas).

Projekto tikslas - pagerinti miestų aplinkosauginę būklę, sumažinti chaotišką miestų plėtrą, nevaldomą transporto eismo intensyvėjimą ir su tuo susijusią taršą.

Kaip teigė Kauno miesto savivaldybės Miesto plėtros departamento direktorius Povilas Kuprys, Kaunas pakviestas dalyvauti šiame projekte dėl sėkmingų prieš tai įgyvendintų projektų. Praėjusiais metais miestas gavo du apdovanojimus už sėkmingą viešojo transporto sistemos valdymą: Baltijos miestų sąjungos “Geriausios aplinkosaugos” ir prestižinį ES CIVITAS apdovanojimą miestui, įgyvendinančiam “Geriausią tolygią transporto praktiką”.

“Apdovanojimais buvo įvertinta ne tik mūsų viešojo transporto sistema. Kartu įrašėme Kauno vardą greta didžiųjų Europos miestų. Manau, kad neatsitiktinai buvome pakviesti dalyvauti ir BUSTRIP projekte bei tęsti savo sėkmingą bendradarbiavimą su Europos miestais-lyderiais. Tai, kad Kaune rengiamas pirmasis programos aptarimas, parodo, kad mus vertina ir mumis pasitiki”, - mano P.Kuprys.

Užsieniečiai dairysis po miestą

Projekto koordinatorius iš Suomijos, Baltijos miestų sąjungos aplinkosaugos komisijos vykdantysis patarėjas Alenas Krydis sakė, kad BUSTRIP Kaunui ir dar vienuolikai Baltijos regionų miestų pradėti savo tolygaus transporto politikos įgyvendinimo planus.

“Šis projektas skirtas tam, kad galėtume rasti sprendimus įvertinti vieną didžiausių problemų - transporto spūstis miestuose. Išrinkti bandomieji miestai, kuries bandys tai padaryti pirmieji” , - sakė jis.

Anot A.Krydžio, Kaunas pats pareiškė norą dalyvauti projekte. “Miestas žinomas kaip tas, kuris leidžiasi į nuotykius, ieško naujų įrankių, technikų spręsti problemoms. Jau šiemet į jūsų miestą atvyks 18 ekspertų. Ši tarptautinė komanda dvejus metus dirbs jūsų mieste, ieškodama jums aktualių problemų sprendimų. Tačiau iš pradžių pats Kaunas turės įvertinti savo stipriąsias ir silpnąsias puses, o tada imsimės ieškoti išeičių”, - sakė jis.

Gaus daugiau, nei sumokės

Bendras BUSTRIP projekto biudžetas yra daugiau nei 10 mln. litų (3 mln. eurų). Kauno miesto savivaldybė iš šio projekte gaus daugiau kaip 227 tūkstančius litų (66 tūkstančius eurų), pati jam skirdama apie 55 tūkstančius litų (16 tūkstančių eurų).

P.Kuprys sakė, kad susitikime Kaune ekspertai pateiks senųjų ir naujųjų ES narių miestų patirtį. “Tai reikalinga tam, kad pastarieji nekartotų tų pačių klaidų, planuojant miesto transportą, teritorijas, aplinkos apsaugą”, - aiškino P.Kuprys.

Kauno miesto savivaldybės Transporto skyriaus vedėjas Paulius Keras teigė, kad šis projektas miestui padės spręsti gatvių pralaidumo ir viešojo transporto klausimus. “Esame numatę idėjas, kaip ženklinti gatves, reguliuoti eismo greitį, judėjimo kryptis. Kai kur mieste bus įrengtos visuomeninio transporto juostos. Pasitelkdami ES lėšas tikime išsiaiškinti tas vietas, kur jų reikia labiausiai”, - sakė P.Keras. Anot jo, projektas leidžia gauti patarimus iš šalies. “Sužinosime silpnas vietas, kurių patys nepastebime”, - pridūrė jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų