Pereiti į pagrindinį turinį

Vieniems - šventės, kitiems - įprastas darbas

2007-04-27 00:00

Policininkai, ugniagesiai ir medikai baiminasi, kad keturios laisvos dienos gali virsti nevaldomu šėlsmu

Policininkai, ugniagesiai ir medikai baiminasi, kad keturios laisvos dienos gali virsti nevaldomu šėlsmu

Keturios laisvos dienos galimybę pailsėti suteiks ne visiems darbuotojams. Prekybos centrų, kai kurių pramonės įmonių darbuotojai, policininkai, medikai neturės galimybės džiaugtis gamta ar kilnoti stikliukus užstalėje.

Grafikų įkaitai

UAB “Maxima LT” atstovė ryšiams su visuomene Viktorija Jakubauskaitė sakė, kad prekybos centrų darbuotojai dirba slenkančiu grafiku, o šventinės dienos jų darbui įtakos neturi.

“Visi kasininkai, salės darbuotojai keturias dienas dirba po 12 valandų, o paskui keturias dienas ilsisi. Jeigu tenka dirbti šventinėmis dienomis, jiems skaičiuojamas didesnis darbo užmokestis, kaip numato Darbo kodeksas. Gali būti ir taip, kad darbuotojas turės dirbti visas keturias švenčių dienas, jeigu taip išpuola pagal grafiką”, - sakė ji.

Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties dispečeris Edmundas Kaminskas sakė puikiai žinąs, ką reiškia dirbti švenčių dienomis.

“Neabejoju, kad padaugės iškvietimų dėl girtų žmonių, kurie patirs įvairių traumų. Oras šiltas, per daug pasilinksminusių piliečių bus patvorėse”, - sakė jis.

E.Kaminskui teks dirbti gegužės 1-ąją. “Grafikai sudaromi prieš kelias savaites, todėl seniai tai žinojau. Jeigu kas turi savo reikalų, paprastai susikeičia pamainomis. Esu įpratęs dirbti švenčių dienomis. Be to, už jas moka dvigubai”, - pridūrė E.Kaminskas.

Vilnos akcinės bendrovės “Drobė” personalo direktorė Violenta Žindulienė sakė, kad balandžio 30 ir gegužės 1 dienomis bus sustabdytas ir audimo baras, kurio staklės stabdomos retai.

“Šiomis dienomis dirbs labai nedaug žmonių, galbūt tik energetikai. Šeštadienį ir sekmadienį bus dirbama pagal įprastus grafikus”, - sakė V.Žindulienė.

Ugniagesiai dirba kas ketvirtą parą

Kauno miesto vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos tarnybos viršininkas Remigijus Stukas sakė, kad policininkai dirba slenkančiu grafiku. “Esame prie to įpratę”, - sakė jis.

Ugniagesiams šventės - įprastos darbo dienos. “Dirbame pamainomis: vieną parą budi, paskui turi tris dienas laisvas. Vadinasi, per šias keturias švenčių dienas visiems ugniagesiams bent vieną parą teks budėti”, - sakė Kauno miesto priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovas Aurelijus Lukauskas.

Anot jo, kritiniais atvejais daugiau ekipažų kviečiama iš kitų rajonų. “Labai retai prireikia kviesti į darbą tuo metu poilsiaujančius darbuotojus”, - sakė A.Lukauskas.

Ką sako įstatymas?

Darbo kodekse sakoma, kad už darbą švenčių dieną pagal grafiką mokamas ne mažesnis kaip dvigubas valandinis arba dieninis atlygis. Už darbą poilsio arba švenčių dieną, jeigu jis nenumatytas pagal grafiką, taip pat mokama ne mažiau kaip dvigubai arba darbuotojo pageidavimu jam per mėnesį suteikiama kita poilsio diena arba ta diena pridedama prie kasmetinių atostogų.

Nėščias, neseniai pagimdžiusias ir krūtimi maitinančias moteris, darbuotojus, auginančius vaiką iki trejų metų, bei vienus auginančius vaiką iki keturiolikos metų arba vaiką invalidą iki šešiolikos metų, asmenis iki aštuoniolikos metų dirbti poilsio dienomis galima skirti tik jų sutikimu.

Pirkėjai šluoja maisto produktus

Neabejojama, kad per šventines dienas didžiausia pirkėjų apgultis Kaune laukia “Akropolio”. Balandžio 10 dieną, kai buvo atidarytas šis prekybos ir pramogų centras, buvo užfiksuotas rekordas - per pirmą darbo dieną jį aplankė daugiau nei 107 tūkst. žmonių. Iki šiol šiame centre kasdien apsilanko minios žmonių.

Prekybos centrai rengiasi pirkėjų antplūdžiui. “Visi dažnai klausia apie alkoholį, tačiau ne jis būna svarbiausias per tokias šventes. Mes ir tiekėjai turime pasirūpinti, kad parduotuvėse nepritrūktų ne tik alaus, stipresnių gėrimų, bet ir maisto”, - sakė V.Jakubauskaitė.

Anot jos, prekybos centrai turės pasistengti, kad visiems užtektų šašlykų, anglių, duonos, daržovių, vaisių, sūrių. “Prognozuojamas geras oras, todėl tūkstančiai žmonių važiuos į Palangą, prie ežerų, į sodus. Kai jiems pritrūksta maisto, būna labai nepatenkinti. Stengsimės to išvengti”, - teigė V.Jakubauskaitė.

Pareigūnams darbo padaugės

Viešosios tvarkos tarnybos viršininkas R.Stukas sakė, kad kelios nedarbo dienos iš eilės paprastai pažeria daugiau darbo pareigūnams. “Padaugėja girtų asmenų, chuliganiškų išpuolių. Kai šilti orai, daugiau visko nutinka prie vandens telkinių”, - sakė R.Stukas.

Ugniagesių atstovas A.Lukauskas teigė, kad per šventinių dienų maratoną gaisrų padaugėja ne visuomet. “Pavyzdžiui, per Velykas gaisrų smarkiai nepadaugėjo. Galbūt todėl, kad orai nebuvo šilti, užfiksuoti tik keli žolės deginimo atvejai”, - teigė jis.

Tačiau A.Lukauskas nuogąstauja, kad dabar, kai nusistovėjo beveik vasariški orai, galima tikėtis daugiau skambučių dėl gaisrų. “Spėju, kad gesinti žolės važiuosime ne kartą”, - mano jis.

Šį savaitgalį daug butų bus palikti be priežiūros. “Prieš išvykdami ilgesniam laikui gyventojai turėtų išjungti visus elektros prietaisus, užsukti dujas. Kitas veiksmingas patarimas - uždaryti visų kambarių duris. Kilus gaisrui liktų galimybė kurį nors kambarį apsaugoti nuo ugnies. Kaip aš sakau per paskaitas vaikams, bent jau būtų viena sveika lova”, - sakė A.Lukauskas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų