Pereiti į pagrindinį turinį

Įsisenėjusios bylos užuovėjoje – nauji užtarėjai

2011-04-28 17:32
Įsisenėjusios bylos užuovėjoje – nauji užtarėjai
Įsisenėjusios bylos užuovėjoje – nauji užtarėjai / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Įvairių šalies krepšinio organizacijų ir klubų socialine partnere besivadinanti Lietuvos krepšinio profesinė sąjunga (LKPS) "Solidarumas" sumanė iššokti aukščiau bambos – spustelėti Apeliacinį teismą.

Užsitęsusi byla

Šiandien Vilniuje, Lietuvos apeliaciniame teisme, turėtų būti paskelbta nutartis kelerius metus trunkančioje prieštaringoje krepšininko Kęstučio Marčiulionio ir Kauno "Žalgirio" klubo byloje.

Žaidėjas siekia prisiteisti iš "Žalgirio", jo teigimu, beveik 700 tūkst. litų neva neišmokėto atlyginimo. Kauno klubas tvirtina esąs K.Marčiulioniui nieko neskolingas.

Naudodamasis proga, "Solidarumas" prie Apeliacinio teismo rengia "Sidnėjaus olimpinių žaidynių bronzos medalio laimėtojo K.Marčiulionio palaikymo piketą", o LKPS pirmininkas Mykolas Krivcovas aiškina šioje akcijoje neįžvelgiąs jokio spaudimo teismui.

Lietuvos krepšinio federacija (LKF) nuo "Solidarumo" yra atsiribojusi.

Nori to, ko neuždirbo?

K.Marčiulionis atstovavo "Žalgiriui" 1993–1994 m. sezoną ir 2000 m. – iki 2001-ųjų

lapkričio ir už prastą žaidimą buvo atleistas, nors sutartis turėjo galioti iki 2003 m.

"Mūsų nuomonė vienareikšmė – K.Marčiulionis tų pinigų neturi gauti, nes jis jų neuždirbo, – sakė dienraščiui "Žalgirio" klubo generalinis direktorius Paulius Motiejūnas. – Keista, kad dėl to žmonės eina piketuoti."

Paklaustas, iš kur atsirado 700 tūkst. litų, P.Motiejūnas teigė, kad šią sumą sugalvojo pats žaidėjas su savo advokatais.

"Sutartis, apie kurią yra kalbama, su žaidėju buvo nutraukta, jis iš karto pasirašė kontraktą su kita komanda, po to – dar su kita. Iš jų visų jis gavo pinigus. Gavęs iš kažkur kitur, jis nori gauti dar ir iš "Žalgirio", – kalbėjo P.Motiejūnas. – Situacija paprasta, žaidėjas nutarė: kodėl gi nepamėginus? Juk naujasis "Žalgirio" savininkas Vladimiras Romanovas atsiskaitė su visais krepšininkais, kurie savo pinigus uždirbo žaisdami Kauno ekipoje, todėl K.Marčiulioniui kilo dar didesnis noras pasipelnyti."

Iškraipyta teisė

P.Motiejūnas teigė nesuprantąs, kokiu pagrindu "Solidarumas" mėgina daryti spaudimą teismui.

"Ką ši profesinė sąjunga gina? Žaidėją, kuris uždirbo? Pinigus jis gavo, dabar nori dar 700 tūkstančių. Tai nesuvokiama", – stebėjosi P.Motiejūnas.

"Jokio spaudimo teismui nėra. Norėtume pačiam klubui padaryti spaudimą. Netgi ne vienam, o visiems Lietuvos krepšinio lygos klubams, kurie šiuo metu nevykdo savo įsipareigojimų žaidėjams. Į tai, kad Lietuvos krepšinio federacija atsiriboja nuo mūsų veiklos, reaguojame natūraliai. Žengiame pirmyn, mūsų tikslai nėra piktybiniai. Norime dialogo su LKF", – pabrėžė "Solidarumo" vadovas M.Krivcovas.

"Žalgirio" advokatas Gintaras Černiauskas teigė, kad šis ginčas pirmiausia turėtų būti sprendžiamas Lietuvoje.

"Padėtis yra dviprasmė. Turėjo būti vadovaujamasi Lietuvos Respublikos teise. Pagal įstatymus tokio pobūdžio sutartys gali būti nutraukiamos abipusiu sutarimu arba esant tam tikroms aplinkybėms. Sutartyje buvo numatyta sąlyga, kad kontraktas yra nenutraukiamas. Ši sąlyga prieštarauja mūsų teisei", – komentavo G.Černiauskas.

Tai reiškia, kad Tarptautinis sporto arbitražo teismas nesivadovavo Lietuvos Respublikos teise. "Ji tiesiog yra iškraipoma. Jeigu nėra vadovaujamasi Lietuvos teise, kaip mes galime tokį teismo sprendimą pripažinti ir leisti jį vykdyti? – kalbėjo G.Černiauskas. – Tokia yra mūsų pozicija teisme."

Lenkijoje ėmė "juodais"?

Išėjęs iš "Žalgirio" K.Marčiulionis sukirto rankomis su Vilniaus "Lietuvos rytu". Kitais metais krepšininkas nutraukė kontraktą su vilniečiais, išvyko į Lenkiją ir ten pasirašė naują sutartį.

"Vėliau jis kreipiasi į teismą ir sako, kad "Žalgiris" neišmokėjo skirtumo, kuris susidarė tarp sutarčių su Kauno ir Lenkijos klubais. Kontraktą su "Lietuvos rytu" jis išmetė, nes atseit Vilniuje jam buvo sumokėta. Kyla klausimas: kokiu tikslu prireikė bloginti savo sąlygas? Išvažiuoja į Lenkiją, susitaria su klubu, kad jam būtų mokama "juodais" pinigais visa likusi dalis, tų pinigų niekas nemato. Po to grįžta į teismą ir teigia, kad "Žalgiris" skolingas skirtumą, – pasakojo G.Černiauskas. – Tai absoliuti nesąmonė. Krepšininkas vadovavosi agento, kuris gudravo, nurodymais."


Komentaras

Mindaugas Balčiūnas

Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius

Mes iš anksto atsiribojome nuo LKPS. Manau, jų veiksmai rodo, kad žengėme teisingą žingsnį. Nemanome, kad krepšinio klubų reikalai turėtų būti sprendžiami piketais ar bado akcijomis. Mūsų nuomone, reikia konstruktyvaus dialogo. Kol kas visus klausimus mes tokiu būdu ir sprendėme. Kažkur skaičiau, kad LKPS mus vadina socialiniais partneriais. Užtikrinu: LKF niekaip nesusijusi su šia organizacija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų