Ukrainiečiai laukia sunkių rungtynių ir pergalės

Antradienį su Lietuvos futbolo rinktine susikausiančios Ukrainos ekipos strategas Mironas Markevičius nenuvertina būsimų varžovų, bet tikisi laimėti.

Pradės ruoštis 2012 m. Europos čempionatui Ukrainoje

Lietuvos nacionalinės futbolo rinktinės varžove antradienį 19 val. vyksiančiose draugiškose rungtynėse bus į stipriausių Europos rinktinių penkioliktuką patenkanti Ukrainos komanda.

Ukrainos futbolas pastaraisiais metais išgyveno pakilimą – šalies rinktinė 2006 metais pirmą kartą pateko į pasaulio čempionatą ir žaidė pirmenybių ketvirtfinalyje, FIFA pasaulio rinktinių reitinge komanda žengia 25 vietoje (15 pozicija Europoje), Donecko “Šachtar“ klubas pernai laimėjo UEFA taurės turnyrą, o šalies jaunimo rinktinė laimėjo Europos jaunių (iki 19 metų) čempionatą.

Futbolo pakilimas šalyje garantuotas dar bent dvejus metus – UEFA sprendimu šioje šalyje kartu su Lenkija vyks 2012 metų Europos futbolo čempionato finalinis etapas. Kaip šeimininkai, ukrainiečiai jame dalyvaus be atrankos varžybų. Savo pasiruošimą po dviejų metų vyksiančioms pirmenybėms Ukrainos rinktinė pradės būtent rungtynėmis su Lietuva.

Atvyko dauguma žvaigždžių

Dvikovai su lietuviais ukrainiečiai pradėjo ruoštis prieš savaitę. Nuo trečiadienio iš JAV į rinktinę atvyko ir komandos simbolis, Kijevo „Dinamo“ puolėjas Andrejus Ševčenka, o Miuncheno „Bayern“ saugas Anatolijus Timoščiukas rinktinės gretas papildė sekmadienį, po UEFA Čempionų lygos finalo su Milano „Inter“.

Į rinktinę pakviesti devyni futbolininkai, kurie dar nėra sužaidę rungtynių komandoje, tačiau du iš jų jau buvo anksčiau kviesti į stovyklas. Dėl nosies operacijos rinktinei nepadės buvęs „Liverpool“ žaidėjas, dabar kartu su Edgaru Česnauskiu Maskvos „Dinamo“ žaidžiantis Andrejus Voroninas, taip pat keli mažiau patyrę rinktinės nariai, o vartininkas Aleksandras Šovkovskis pasiprašė poilsio.

Ukrainos komandoje bus „Barcelona“ gynėjas Dmytro Čigrinskis, Maskvos „Lokomotiv“ saugas Aleksandras Alijevas, kuris Rusijos pirmenybėse per 11 turų pelnęs 7 įvarčius yra vienas rezultatyviausių, o taip pat ne vieną garsų Europos klubą dominantis Kijevo „Dinamo“ puolėjas Artiomas Milevskis.

Daugiau nei 40 rungtynių rinktinėje yra sužaidę Lino Klimavičiaus komandos draugai Dnipropetrovsko „Dnipro“ klube Andrejus Rusolis ir Ruslanas Rotanis bei Olegas Gusevas iš „Dinamo“.

Penktadienį kontrolinėse rungtynėse Ukrainos rinktinė 3:0 įveikė antrosios lygos klubą Ochtyrkos „Naftovyk-Ukrnafta“. Įvarčius nugalėtojams pelnė saugai Jevgenijus Konoplianka, Denisas Olijnikas ir serbų kilmės puolėjas Marko Devičius.

Treneris debiutuos savo  mieste

Ukrainos rinktinės trenerio poste mače su lietuviais debiutuos 59 metų strategas Mironas Markevičius, kuris per savo karjerą treniravo įvairias šalies komandas, o daugiausiai dirbo su Lvovo „Karpaty“ klubu.

M.Markievičius rinktinės trenerio pareigas derina su postu Charkovo „Metalist“ komandoje. Trenerio vadovaujama ekipa pastaruosius ketverius metus šalies čempionate liko trečia ir nusileido tik grandams „Šachtar“ ir „Dinamo“.

Būtent Charkove vyksta ne tik ukrainiečių treniruočių stovykla, bet ir bus žaidžiamos rungtynės su Lietuva. Komandos žais Charkovo „Metallist“ stadione, kuris praėjusių metų pabaigoje buvo  baigtas rekonstruoti 2012 m. Europos čempionatui ir talpina daugiau nei 40 tūkstančių žiūrovų. Preliminariais duomenimis, daugiau nei 30 tūkst. bilietų parduota likus dienai iki rungtynių.

Paliko įspūdį rungtynės su prancūzais

Lietuvos ir Ukrainos rinktinės nuo 1990 metų tarpusavyje žaidė šešis kartus – keturis sykius (du iš jų - draugiškose rungtynėse) buvo stipresni ukrainiečiai, o lietuviai laimėjo du oficialius mačus, įskaitant ir paskutinę komandų dvikovą 2007 metais Kaune.

M.Markievičius Ukrainos žiniasklaidai teigė, jog nesitiki lengvų rungtynių su lietuviais: „Mūsų pagrindinis tikslas – parodyti gerą žaidimą. Jei jis bus – manau, kad iškovosime pergalę. Tačiau Lietuvos rinktinė - taip pat pajėgi ekipa. Mačiau lietuvių rungtynes Prancūzijoje ir galiu pasakyti, kad pasaulio vicečempionams buvo tikrai labai sunku. Klaidinga galvoti, kad Lietuvos rinktinė yra daug silpnesnė“, - atsargiai kalbėjo treneris.

Po rungtynių su Lietuva, kurias antradienį iš Charkovo tiesiogiai transliuos „Lietuvos Ryto“ televizija, ukrainiečių artimiausiu metu laukia dar dvejos rungtynės. Gegužės 29 d. Ukraina išbandys jėgas su Rumunija, o birželio 2-ąją rungtyniaus su Norvegija.

Ukrainos rinktinės kandidatai rungtynėms su Lietuva:

Vartininkai:

Aleksandr Goriainovas (Charkovo „Metalist“),

Andrejus Piatovas (Donecko „Šachtar“),

Andrejus Dykanas (Grozno „Terek“, Rusija);

Gynėjai:

Tarasas Michalikas (Kijevo „Dinamo“),

Igoris Ošipko (Lvovo „Karpaty“),

Vladimiras Poliovis (Zaporožės „Metalurg“),

Andrejus Rusolis (Dnipropetrovsko „Dnipro“),

Vitalijus Fedorivas (Kijevo „Dinamo“),

Dmitrijus Čigrinskis (FC „Barcelona“, Ispanija);

Saugai:

Aleksandras Alijevas (Maskvos „Lokomotiv“, Rusija),

Vasilijus Kobinas (Donecko „Šachtar“),

Jevgenijus Konoplianka (Dnipropetrovsko „Dnipro“),

Denisas Olinikas (Charkovo „Metalist“),

Ruslanas Rotanis (Dnipropetrovsko „Dnipro“),

Anatolijus Timoščiukas (Miuncheno „Bayern“, Vokietija),

Igoris Chudobiakas (Lvovo „Karpaty“),

Aleksandras Jakovenko (KVC „Westerlo“, Belgija),

Olegas Gusevas (Kijevo „Dinamo“),

Artiomas Fedetskis (Lvovo „Karpaty“);

Puolėjai:

Marko Devičius (Charkovo „Metalist“),

Artiomas Milevskis (Kijevo „Dinamo“),

Jevgenijus Selezniovas (Dnipropetrovsko „Dnipro“),

Andrejus Ševčenko (Kijevo „Dinamo“).


Šiame straipsnyje: lietuvos futbolo rinktinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių