Atsirita nauja džiazo banga

Iki 22-ojo Klaipėdos pilies džiazo festivalio liko savaitė. Jo organizatoriai pristatė programą, dalijosi džiaugsmais, rūpesčiais bei viltimis, kad ir šiemet reprezentacinis miesto renginys pateisins visų lūkesčius.

Turi daug bendro

Pasaulinės džiazo ir „world“ muzikos žvaigždės, gyvos legendos, Kuršių mariose plazdenančios džiazuojančių jachtų burės, džiazuojanti paroda ir daug geros muzikos geriems žmonėms – visa tai savo publikai žada artėjanti džiazo fiesta.

„Mūsų festivalis – jau subrendęs jaunuolis. Šiemet turime globėją – vyresnįjį brolį – Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkciją, kurios 25-metis sutampa su džiazo šventės pradžia“, – džiaugėsi Klaipėdos pilies džiazo festivalio vadovė Inga Grubliauskienė.

„Mūsų įmonės ir džiazo festivalio veikla – panaši, – šypsojosi Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus. – Mūsų darbe irgi daug improvizacijos, nuolat privalome reaguoti į situaciją, nes krovinių vis daugėja. Viešėdamas Naujajame Orleane pagalvojau, kad turime daug bendro – uostą, džiazo Meką. Pamaniau, turėtume ne tik gerai dirbti, bet ir švęsti, į Klaipėdą pasikviesti įvairių džiazo atlikėjų. Į mūsų įmonės šventę, verslo konferenciją ir džiazo festivalį atvyks svečių iš Olandijos, Vokietijos, Kazachstano, Kinijos, laukiame Rusijos ir Baltarusijos ambasadorių.“

A.Vaitkus prisiminė, kaip pirmąsyk Vokietijoje buvo pasaulio muzikos legendų „The „Original“ Blues Brothers band“ koncerte, ir pernai turėjo antrą nepaprastą progą juos išgirsti Klaipėdos džiazo festivalyje. Tokie susitikimai, anot jo, įkvepia. Todėl šiemet jo vadovaujama įmonė festivalyje Klaipėdoje pristatys į jį sugrįšiantį „būgnų Dievu“ vadinamą Jojo Mayerį, kuris šiuosyk gros su Klaipėdos džiazo orkestru.

Garbė ir atsakomybė

I.Grubliauskienės žodžiais, mūsų orkestras šiam susitikimui festivalio scenoje pradėjo ruoštis prieš pusmetį. Kai J.Mayeris atvyks Klaipėdą, jie turės dvi dienas bendroms repeticijoms.

„Šis muzikantas ruošiasi į Klaipėdą jau tikėdamas mumis ir organizatorių galimybėmis, – tvirtino festivalio vadovė. – Kad jis gros su mūsų džiazo orkestru – didelė garbė ir ne mažesnė atsakomybė. Nes jis labai renkasi, su kuo groti, yra tarp 40 geriausių pasaulio būgnininkų. Kiekvieną kartą J.Mayeris groja su tos pačios firmos pagamintais būgnais, ir kiekvieną sykį prieš koncertą jie turi būti aptraukti oda iš naujo. Jo vadybininkas šveicaras yra labai griežtas ir reiklus, taigi žinią apie kokius nors nesklandumus gali paskleisti labai plačiai...“

Japonų pianistė Keiko Borjeson į Klaipėdos pilies džiazo festivalį atvyks pirmoji. Ji labai visuomeniška, visame pasaulyje rengia meistriškumo pamokas. Jos suplanuotos ir Klaipėdoje – E.Balsio menų gimnazijoje, taip pat su neįgaliaisiais. Nepaisant solidaus amžiaus, ši atlikėja labai jaunatviška, uždeganti savo energija ir meistriškumu.

Festivalio renginių ciklas plačiajai visuomenei prasidės dviejų vilniečių dailininkų – Augusto Bidlausko grafikos ir Jurgio Malinausko metalo plastikos džiazuojančia paroda „A Capite“ (muzikinis terminas, „iš pradžių“) Baroti galerijoje. Ji bus atidaryta ketvirtadienį 18 val. ir veiks iki birželio 29 d. Per vernisažą muzikuos Janis Amantovass su draugais (Latvija, Lietuva).

Pakels Pilies tiltą

„Atrodo, kad gimsta nauja tradicija. Buriuotojai vėl prisijungė prie mūsų renginio – plauks Danės upe su S.Šimkaus konservatorijos pučiamųjų orkestru, kviesdami visus į festivalį. Per atidarymą – siurprizas: bus pakeltas Pilies tiltas, nes plauks jachtos“, – dalijosi būsimo renginio naujienomis I.Grubliauskienė.

Trys festivalio dienos bus labai intensyvios.

Pirmieji jo scenoje pasirodys Kauno bigbendas su charizmatiška atlikėja Vilija Matačiūnaite, bulgarų grupė „Funky Miracle”, JAV bliuzo atlikėjas ir gitaristas Carlosas Johnsonas su grupe, britų „Shakatak”. „Pastaroji grupė bene laukiamiausia, – sakė festivalio vadovė. – Jos nariai – pagyvenę jaunuoliai. Gal ne tik vyresnio amžiaus žmonėms bus artima jų muzika, bet ir jaunimui galbūt tai taps atradimu, nes skambės naujos aranžuotės.“

Kitą šeštadienį į festivalio vaizdinį foną įsilies jūrinių jachtų regata. „Vakare buriuotojai prisijungs prie mūsų programos – liesis džiazas ir plazdės burės“, – džiaugėsi I.Grubliauskinė. Tądien į sceną pirmieji kops džiazmenai iš Baltarusijos „Apple tea”, žinovų labai gerai vertinami už originalų šiuolaikinį džiazą. Po šveicaro J.Mayerio pasirodymo su Klaipėdos džiazo orkestru ir japonės K.Borjeson muzikuos prancūzų bigbendas „Electro Deluxe“. „Didžiulis kolektyvas. Ir mums tai labai brangu. Bet jų projektas labai uždegantis“, – intrigavo festivalio vadovė.

Anot jos, sekmadienis irgi bus sklidinas gero džiazo. Pirmieji muzikuos jaunieji klaipėdiečiai – S.Šimkaus konservatorijos pučiamųjų orkestras ir J.Karoso muzikos mokyklos grupė „Stop jazz“. Iš jų estafetę perims romantiškieji vokiečiai Stefanas Gwildis ir Tobiasas Neumannas, o festivalį vainikuos džiazo stereotipų laužytojai „Newlux” iš Sankt Peterburgo (Rusija).

Ypatingi reikalavimai

22-asis Klaipėdos pilies džiazo festivalis – birželio 3–5 dienomis Kruizinių laivų terminale. Visi uostamiesčio viešbučiai tuo metu jau rezervuoti, vietų nebėra. „Eidama pro Teatro aikštę, vis prisimenu festivalį ten. Neįsivaizduoju, kaip visi sutilpdavome. Dabar ir Kruizinių lavų terminale jau darosi ankšta“, – stebėjosi I.Grubliauskinė.

Klaipėdos pilies džiazo festivalį kasmet aplanko maždaug 30 tūkst. žmonių, o pernai jų buvo dar daugiau. Šiemečio renginio biudžetas gali siekti 300 tūkst. eurų. Jis didelis, pripažino organizatoriai, kartu pasidžiaugdami didžiuliu rėmėjų būriu.

Festivalio dalyviai, anot jo vadovės, kažkokių ypatingų reikalavimų dėl gyvenimo sąlygų ar maisto šiemet nekėlė. Nors renginio globėjai verslininkai savo svečiams Klaipėdoje pasigedo penkių žvaigždučių viešbučio. Toks arčiausiai yra Palangoje.

„O festivalio dalyvių reikalavimai mums – daugiausia techniniai. Tenka rūpintis tam tikrų muzikos instrumentų nuoma. Tokių Lietuvoje net negauname, turime vežtis iš Latvijos ir Lenkijos“, – sakė I.Grubliauskienė.

Festivalio infrastruktūros vadovė Simonos Jucienės teigimu, renginio scena stovės ten pat, kur pernai, – su vaizdu į uostą ir marias. Tris dienas nuo jos muzika skambės iki vidurnakčio ar net ilgiau. O kur dar naktiniai „džemseišenai“ klube!.. „Stengsimės, kad tomis dienomis ilgiau kursuotų miesto transportas, planuojami du papildomi autobusai“, – patikino S.Jucienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių