„Etnoreidas“ kviečia šokti, gilintis ir išbandyti kantrybę

  • Teksto dydis:

Klaipėdos etnokultūros centras turi gerų žinių jaunimui: šis ruduo ir žiema bus itin turtingi renginiais jam. Antrus metus pradėjęs jaunimui skirtas projektas „Etnoreidas“ ves savo dalyvius dar vaizdingesniais tradicinės kultūros pažinimo keliais bei kvies rieškučiomis semti etninės kultūros lobius.

Kas jau įprasta – nesikeis. 2013 m. „Etnoreido“ pagrindiniu tikslu išlieka tradicinių lietuviškų bei kaimyninių tautų šokių sklaida. Šokiai – viena iš priimtiniausių ir patraukliausių jaunimo laisvalaikio praleidimo, bendravimo formų. Tai jau pajuto vilniečiai, kauniečiai, šiauliečiai, varėniškiai ir kelmiškiai, aktyviai organizuojantys šokių vakarus ir naktis. O Klaipėdoje kiekvieną ketvirtadienį vyko ir vyks tradicinių šokių vakarai, pavadinti „Vožiniais“ („vožinis“ – senas lietuvininkų žodis, reiškiantis jaunimo šokius, linksmybes). Jų metu bus galima nemokamai išmokti pačių smagiausių tradiciškų lietuvių ir kitų tautų šokių. Šokantys kviečia nešokančius ketvirtadieniais 18 val. Etnokultūros centro salėje.

„Jaunimo sueigos“ – dar viena „Etnoreido“ renginių skiltis. Ji suveda projekto dalyvius su asmenybėmis, atlikėjais, gerai išmanančiais papročius, autentišką folklorą, nevengiančiais kūrybinių improvizacijų bei šiuolaikiškų interpretacijų. Dar šį rudenį klaipėdiečiai turės puikią progą susitikti su tradicinių šokių mėgėjais iš Šiaulių, dzūkiškos polkos virtuozais iš Varėnos,  folklorine Bartašių šeimyna iš Pasvalio. Į uostamiesčio Etnokultūros centrą žada užsukti airiško folkloro atlikėjas Denis McLaughlinas, šį kartą pažadėjęs visus norinčiuosius pamokyti groti airiškuoju būgnu bodhran bei kauliukais. Artėjant Vėlinėms, apie mirtį ir likimą kalbėsimės su mokslininkais – dr. Radvile Racėnaite ir  prof. dr. Rimantu Balsiu.

Projekto organizatoriai kviečia ir į edukacinius užsiėmimus, įdomius ir aktualius jauniems žmonėms. Šio sezono naujas iššūkis – kantrybės išbandymas, gaminant tradicines kankles (nuo pat pradžios iki galo!). Kankles gaminti spalio 8, 15, 22, 29 d. 18 val. mokys Mantvydas Vilys.  Vėliau planuojami muzikavimo užsiėmimai savo pasigamintomis kanklėmis bei kitais instrumentais. Spalio 7, 14, 21, 28 d. 18 val. organizuojami kūrybiniai užsiėmimai „Odinės improvizacijos. Delmono kūrimas“ su dailininke Jūrate Mierkiene. Cimbolų meistriškumo pamokas spalio 9 ir 23 d. 17 val. ves folkloristė  Diana Šeduikienė.

Visi edukaciniai užsiėmimai vyks Meno kiemo dirbtuvėse (Daržų g. 10). Dalyviai jau registruojami tel. 310 022. Besidominčiuosius organizatoriai ragina paskubėti, nes vietų skaičius ribotas.

Projektą „Etnoreidas“ iš dalies remia Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių