Festivalyje intriguoja „Muzikos riteriai ir damos“

  • Teksto dydis:

Festivalyje „Klaipėdos muzikos pavasaris“ šio penktadienio vakarą koncertuos Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO), vadovaujamas maestro Modesto Pitrėno. Klaipėdos koncertų salėje skambės intriguojanti simfoninė programa „Muzikos riteriai ir damos“.

Riteriams atstovaus koncerto solistas smuikininkas Sergejus Krylovas ir kompozitorius Johannesas Brahmsas. Damos – tai dirigentė Giedrė Šlekytė ir kompozitorė Sofija Gubaidulina.

Nepaliauja stebinti

„Baltijos šalys nepaliauja mūsų stebinti išskirtinėmis ir ryškiomis meninėmis asmenybėmis“, – taip užsienio spaudoje pristatoma jaunosios kartos lietuvių dirigentė G.  Šlekytė, kurį laiką buvusi Klagenfurto miesto teatro orkestro pirmąja kapelmeistere. Nuo 2018 m. ji pasirinko laisvai samdomos dirigentės karjerą ir sėkmingai derina operinį ir simfoninį dirigavimą. Šiuo metu ji eina Linco Brucknerio orkestro pagrindinės kviestinės dirigentės ir Bavarijos valstybinio teatro muzikos asistentės pareigas.

2021–2022 m. sezoną G. Šlekytė Bavarijos valstybinėje operoje diriguoja G.Verdi „Traviatą“, naują J. Haydno operos „Apgauta neištikimybė“ pastatymą ir asistuoja teatro generaliniam muzikos vadovui V. Jurowskiui. Taip pat šį sezoną dirigentė debiutuoja Japonijoje, diriguodama W. A. Mozarto operą „Užburtoji fleita“ Tokijuje, ir Berlyno komiškojoje operoje, diriguodama L.Janáčeko operą „Katia Kabanova“. Tarp ryškiausių simfoninių debiutų – pasirodymai su Miuncheno filharmonijos, Frankfurto „Museumsorchester“, Tirolio festivalio Erl ir Veimaro „Staatskapelle“ orkestrais.

G. Šlekytė yra aktyvi lietuvių muzikos ambasadorė, užsienio šalyse diriguojanti lietuvių kompozitorių opusus. Su dirigente Mirga Gražinyte-Tyla ji įrašė Ramintos Šerkšnytės muzikos albumą, kurį išleido tarptautinė įrašų kompanija „Deutsche Grammophon“, taip pat ir Žibuoklės Martinaitytės kūrybos albumą, kurį išleido „Ondine“.

Tarp žymiausių smuikininkų

„Klaipėdos muzikos pavasario“ koncerte kartu su G.Šlekytės diriguojamu LNSO pasirodys Lietuvos kamerinio orkestro meno vadovas ir dirigentas, smuikininkas S. Krylovas. Kunkuliuojantis muzikavimas, intensyvus lyriškumas ir kerintis garso grožis – tai savybės, užtikrinančios šio smuikininko vietą tarp žymiausių šiandienos atlikėjų. „S.Krylovas užhipnotizavo klausytojus, grieždamas su pastangų nereikalaujančiu lyriškumu, nepaprastu grakštumu ir gyvu garsu, būdingu geriausių smuikininkų sėkmingiausiam grojimui“, – rašė „The Times“.

S. Krylovo repertuaras apima muzikines epochas nuo ankstyvojo italų baroko iki XXI a. avangardinių kompozicijų. Kaip smuikininkas jis koncertavo su žymiais Europos, Azijos ir Amerikos orkestrais. Kaip dirigentas pasirodė su orkestrais Didžiojoje Britanijoje, Italijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje, Rusijoje ir Izraelyje. Nuo 2008 m. S. Krylovas yra Lietuvos kamerinio orkestro, su kuriuo surengė daugiau nei 200 koncertų visame pasaulyje, meno vadovas ir pagrindinis dirigentas.

Simfoninėje programoje

S. Krylovas, lydimas orkestro, atliks S.Gubaidulinos kūrinį „Offertorium“, kuris, griežiamas Gidono Kremerio ir jam dedikuotas, šiai vienai žymiausių rusų ir totorių kilmės kūrėjų atnešė pasaulinį pripažinimą. Pernai šventusi 90-metį kompozitorė vis dar kuria muziką. Savo kūrybą ji sieja su mistiniu dvasingumu, ilgesiu žmonijos sieloje surasti tikrąją būtį, kurią ji siekia užfiksuoti savo darbuose. Beje, 2015 m. S. Gubaidulina lankėsi Klaipėdos koncertų salėje, kur skambėjo jos kūriniai.

Kitoje koncerto „Muzikos riteriai ir damos“ dalyje LNSO atliks vokiečių kompozitoriaus, daugiausia gyvenusio Vienoje, Johanneso Brahmso Antrąją simfoniją. Jos muzikoje atsispindi dvasinė ramybė ir laimės akimirkos: simfonijos nuotaika šviesi, lyriška, gausu poetiškų peizažų. Kūrinys kartais vadinamas „Pastoraline“ arba „Vienietiška“ simfonija dėl to meto Vienos salonuose skambėjusios buitinės muzikos atgarsių.

Koncerto pradžia – 18.30 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių