Pereiti į pagrindinį turinį

Festivalyje „Salve Musica“ – vakaras valsų sūkuryje

2015-12-11 14:26
DMN inf.
Pianistas G.Januševičius atliks visus F.Chopino valsus.
Pianistas G.Januševičius atliks visus F.Chopino valsus. / Christopherio Day / asmeninio archyvo nuotr.

Kitą savaitę uostamiesčio publiką svaigins įstabi pianisto Gintaro Januševičiaus programa „Visi Fryderyko Chopino valsai“. Ji pratęs Klaipėdos koncertų salės festivalį „Salve Musica“.

Gyvena Hanoveryje

„Artėjant Naujiesiems metams specialiai paruošiau tokią programą, nes ji man primena vaikystės žiemos šventes, per kurias neretai klausydavausi įrašų iš Vienos filharmonijos naujametinių koncertų. Kadangi J.Strausso valsų aranžuotės fortepijonui negali atstoti orkestro skambesio ir žavesio, pasirinkau tai, kas žaižaruoja gera energija, šventine nuotaika ir neribotu virtuoziškumu“, – sakė pianistas, atliksiantis visus 19 iki šios dienos atrastus  F.Chopino valsus fortepijonui.

G.Januševičius gyvena Vokietijos mieste Hanoveryje, kur aktyviai koncertuoja, pasireikšdamas kaip pianistas, ir organizuoja koncertus. Jis yra koncertų serijos „Plathner's Eleven“ įkūrėjas, muzikinių konkursų „Die Hannoversche Börse der Musiktalente“ ir „Klavierfrühling Einbeck“ meno vadovas. Taip pat dalyvauja konkursų vertinimo komisijose, veda meistriškumo kursus Kinijoje, Japonijoje, Ispanijoje, Vokietijoje, Lietuvoje, Latvijoje, Rumunijoje, Moldovoje bei Izraelyje. Meninių sumanymų ir energijos jiems įgyvendinti šiam puikiam atlikėjui tikrai netrūksta.

Groti pradėjo ketverių

Pianistas gimė Maskvoje trimitininko Algirdo Januševičiaus ir kompozitorės Nailios Galiamovos šeimoje. 1987 m. šeima persikraustė gyventi į Klaipėdą. Groti fortepijonu Gintaras pradėjo ketverių metų E.Balsio menų gimnazijoje. Šeimai persikėlus į Vilnių Gintaras tapo Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos auklėtiniu. Baigęs mokyklą jis metus studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, vėliau išvyko gyventi į Hanoverį ir mokytis pas profesorių Vladimirą Krainevą. Po mokytojo mirties pianistas tęsia studijas kito profesoriaus – Berndo Giotzkės klasėje.

Pirmą kartą su orkestru Gintaras debiutavo būdamas 15-os. Tada Vilniaus kongresų rūmuose su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru jis atliko Felikso Mendelssohno „Capriccio Brillante“, o po savaitės įvyko jo debiutas Maskvos konservatorijos Didžiojoje salėje. Nuo to laiko pianistas koncertavo su daugiau nei 40 orkestrų, pasirodė tokiose žymiose salėse, kaip „Palau de la Música Catalana“ Barselonoje, „Salle Wilfrid-Pelletier“ Monrealyje, „Auditorio de Madrid“, „Shenzhen Concert Hall“, „Salle Cortot“ Paryžiuje, „Estonia“ teatre Taline ir kitose. Žymiuose pasaulio festivaliuose jis dalijosi scena su Gidonu Kremeriu, Arkadijumi Volodosu, Nikolajumi Luganskiu, Žaku Lusje bei Jorgu Vidmanu.

Šiemet G.Januševičius kartu su smuikininke Dalia Dėdinskaite bei violončelininku Glebu Pyšniaku sukūrė išskirtinai lietuvišką kamerinę muziką atliekantį fortepijoninį trio, su kuriuo koncertavo JAV, Švedijoje, Vokietijoje, Italijoje, Čekijoje, Vengrijoje, Austrijoje bei Ukrainoje.

Vedamas širdies balso

Koncertuoti į Klaipėdos koncertų salę G.Januševičius atvyks po ilgokos pertraukos. 2008 m. lapkritį jis čia grojo su Klaipėdos kameriniu orkestru, diriguojant Sauliui Sondeckiui. Tąkart pianistas skambino Dmitrijaus Šostakovičiaus Koncertą fortepijonui ir orkestrui Nr. 1, kuriame solinę trimito partiją atliko jo tėvas A.Januševičius.

„Salve Musica“ festivalio koncerte, kuris vyks gruodžio 15 d. 18 val. Klaipėdos koncertų salėje, G.Januševičiaus meistriškumas išsiskleis interpretuojant visus F.Chopino valsus. Beje, pianistas yra Monrealio, M.K.Čiurlionio, Pinerolo, Šenženio konkursų prizininkas bei dviejų F.Chopino konkursų Vokietijoje ir Estijoje nugalėtojas. Gruodį pristatęs F.Chopino valsų programą Lietuvoje G.Januševičius ją vėliau atliks Vokietijoje, Italijoje, Šveicarijoje, Moldovoje, Latvijoje bei Brazilijoje.

F.Chopino valsus lydi pakili nuotaika, grakštūs bei žėrintys fortepijono pasažai, lengvas sentimentalumas. „Ši programa – išties išskirtinė man, tačiau ją paruošiau niekieno neverčiamas ir vedamas savo širdies balso, – sakė pianistas. – Mano nuomone, atlikėjai ir aktoriai turi daug bendrų bruožų. Kad ir įsijautimą į vaidmenį. Kiekvieną savo atliekamą kūrinį kruopščiai atsirenku ir įsigilinu į jo charakterį, geriausias jo perteikimo priemones. Taip, man lengviau pajusti filosofiškesnius, tamsesnius opusus, bet noriu būti kaip didieji aktoriai, kurie vienodai įtikinamai vaidina skirtingiausių charakterių asmenybes. 19 F.Chopino valsų – 19 skirtingų charakterių, į kuriuos persikūnyti turėsiu kas kelias minutes. Tai – tikras išbandymas, ir labai jo laukiu.“

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų