Galerija „Si:said“ pristato virtualią D. Aleksos parodą „Kanados viza“

  • Teksto dydis:

Prisitaikydama prie naujų gyvenimo sąlygų karantino metu, uostamiesčio šiuolaikinio meno galerija „Si:said“ pristato virtualią Dano Aleksos darbų parodą „Kanados viza“.

Virtualioje parodoje D. Aleksa persvarsto virtualumą, kaip šiandienos situacija keičia ar praplečia virtualumo ribas.

Menininkas buvo pakviestas dalyvauti viename projekte Kanadoje. Prieš vykdamas į kelionę, jis nuosekliai ištyrinėjo informaciją apie Jelounaifo miestą. Tačiau dėl Covid-19 viruso pandemijos planuota kelionė neįvyko. Surinkta informacija ir neįgyvendintos kelionės patirtis tapo akstinu šiai parodai atsirasti. Menininkas svarsto, ar vien fizinis dalyvavimas užtikrina autentiškumo pojūtį. Iš anksto surinkta informacija apie geografinę vietovę tarsi suprojektuoja galimus įspūdžius. „Iš kitos pusės gyva patirtis, persikėlus iš dabarties dimensijos į būtąjį laiką, ims blėsti, o susidariusias spragas užpildo vaizduotėje, kurią vėlgi maitina tas pats informacijos srautas, gimę dariniai”, ‒ teigė D. Aleksa.

Jo virtualią parodą galima aplankyti adresu: http://www.sisaid.lt/dano-aleksos-virtuali-paroda-kanados-viza/.

D. Aleksos kūryboje svarbus individo ir visuomenės santykis, konkreti vieta ir laikas. Menininkas pastarųjų kelerių metų kūryboje dažnai gvildena socialinio statuso, tapatumo klausimus. Jo kūriniuose dažnai klausiama, „kas aš esu“ apskritai ir „kas (ne)esu“ socialinėje ir / ar institucinėje meno sistemoje. Savo buvimą tarpdisciplininiu menininku autorius įvardija kaip tarpinę būseną, kai esi ne tik tarp disciplinų, bet tarp savęs ir meno, tarp savęs ir buities, tarp buities ir meno, tarp visuomenės ir savęs, tampi stebėtoju ir tai vadini menu.

D. Aleksa (gim. 1971) – skulptorius, objektų, instaliacijų ir performansų kūrėjas. 1997-aisiais baigė Vilniaus dailės akademiją ir įgijo skulptoriaus specialybę. Parodose dalyvauja ir rengia asmenines parodas nuo 1997 m. 2012-aisiais tapo Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos nariu. Gyvena ir kuria Vilniuje.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių