I.Kanto bibliotekos šventinė dovana – namų dekoravimo pamokos

Tie, kas lankosi Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos feisbuko paskyroje ar svetainėje www.biblioteka.lt, pastebi, kad antrąkart užklupęs karantinas nesustabdė bibliotekos planuotų veiklų: kultūriniai renginiai ir edukacinės pamokos persikėlė į virtualią erdvę ir tapo prieinamos ne tik klaipėdiečiams, bet ir visos Lietuvos gyventojams jiems patogiu metu.

Prieškalėdiniu laikotarpiu biblioteka, bendradarbiaudama su profesionaliais dizaineriais ir menininkais, parengė paskaitų ir edukacinių pamokų ciklą, padėsiantį pasisemti idėjų ir paversti namus stulbinančia erdve, kurioje malonu ne tik kasdien leisti laiką, bet ir sutikti šventes. Akivaizdu, kad didžiosios šių metų šventės ir jų laukimas bus kitoks – daugelis šį laikotarpį praleis namuose, todėl labai svarbu, kad mūsų tvirtovė – namai būtų jaukūs, originalūs, skoningai ir išradingai papuošti.

Ekologiška puošyba

Pasak menininkės, floristės Dalios Čėsnienės, išskirtinius ir jaukius namus galima sukurti ne vien parduotuvėse įsigytomis priemonėmis. Daugybę originalių puošybos elementų dovanoja gamta. Medžio žievė, ąžuolo lapai, kaštonai, kankorėžiai, gilės, medžio šakelės – tai tik dalis gamtos dovanų, kurias sumaniai panaudojant galima pasigaminti išskirtinių dekoracijų. Nors šias medžiagas geriausia rinkti ankstyvą rudenį, dar ir dabar gamtoje galima rasti dekoravimui tinkamų priemonių.

Kai kažko trūksta, geriau veikia fantazija.

„Kai kažko trūksta, geriau veikia fantazija“, – mano menininkė, turinti ką papasakoti apie puošimo subtilybes priemonėmis iš gamtos ir to, ką randame namuose. Edukacinėje pamokoje „Advento simbolis“ D.Čėsnienė primena šio simbolio prasmę, senąsias tradicijas ir dalijasi patarimais, ką daryti, kad laukimo metas neprailgtų.

Stilingas interjeras

Daugeliui svarbu, kad namai būtų ne tik jaukiai papuošti, bet ir stilingi. Interjero kūrimo pamokų kurso penktojoje paskaitoje „Pasaulis interjero dizainerės akimis – kalėdinis dekoras“ dizainerė Diana Pečiulevičienė dalijasi idėjomis, kaip stilingai papuošti namus. Paskaitoje aptariama, kodėl prieš puošiant namus būtina įsiklausyti į save – asmeniniai prisiminimai, prasmę turintys daiktai ir kvapai padeda suformuoti ypatingą aplinką. D.Pečiulevičienė pabrėžia, kad daug ką galime susikurti patys – nebūtina pirkti. Kaip floristė D.Čėsnienė, dizainerė akcentuoja natūralios puošybos svarbą ir siūlo daugelį priemonių parsinešti tiesiog iš miško, atkreipdama dėmesį į tai, kaip jas rinkti, kad nepadarytume žalos gamtai.

I.Kanto bibliotekos šventinė dovana – namų dekoravimo pamokos. / I.Kanto bibliotekos archyvo nuotr.

Stilingu namų akcentu gali tapti stiklo ir šakų derinys, papuoštos palangės, durys ar terasa. Ypatingą nuotaiką sukurs ir rečiau puošiamas namų erdves užpildys „slapukai“ – netikėtose

vietose esantys krepšeliai su gamtos dekoracijomis. Virtualioje paskaitoje susidomėjusieji išgirs daugybę praktiškų patarimų, kaip derinti priemones, spalvas, kurti skirtingas kompozicijas, originaliai pakuoti dovanas ir puošti Kalėdų eglę, kad šventės būtų ypatingos.

Vitražų paslaptys

Ieškantiems originalių puošybos idėjų pasitarnaus virtualus menininkės juvelyrės Simonos Martinkutės kūrybinis edukacinis užsiėmimas „Vitražas – raižinys – atspaudas“, parengtas pagal projektą „Vitražai Klaipėdos visuomeninių pastatų interjeruose: istorija ir dabartis“.

Vitražus tyrinėjanti S.Martinkutė Vilniaus dailės akademijos studijų baigiamajame darbe ne tik apžvelgė sovietmečiu sukurtus vitražus Vakarų Lietuvoje, XX a. 7–8 dešimtmečių architektūrinės dailės kontekstą, bet ir kūrė vitražų piešinio, ornamento transformavimo ir pritaikymo galimybes.

Edukacinis užsiėmimas susijęs su vitražo tematika, bet labiau orientuotas į funkcionalumą. Vitražo paveikslus galima puikiai pritaikyti ir kūrybiškai panaudoti interjere, namų tekstilėje, sveikinimo atvirukų, vokų, dovanų maišelių dekoravimui.

Šio kūrybinio užsiėmimo metu galima pasigaminti vitražo piešinio raižinį ir išmokti jį atspausti ant popieriaus, medinės dėžutės, drobės maišelio, senos spintos durų – bet kur. Išsirinkti patinkantį vitražą galima I.Kanto bibliotekos sukurtame freskų ir vitražų žemėlapyje (http://www.biblioteka.lt/freskos/).

Išradingos pakuotės

Netrukus įvyksiantis kitas S.Martinkutės virtualus edukacinis užsiėmimas „Kalėdinių dovanų pakuočių, atvirukų ir šventinių vokų gamyba iš senų knygų“ (projektas „Interaktyvi biblioteka“) bus skirtas smulkių kalėdinių dovanų pakuočių, spalvingų vokų ir sveikinimo atvirukų bei paveikslėlių gamybai. Visai nesvarbu, ką padovanoti – tai gali būti nedidelis arbatos rinkinys, koks nors jaukus niekutis, gražiai įpakuotas jis suteks daug džiaugsmo. Tiems, kurie nuspręs dalyvauti šiame užsiėmime, prireiks šių priemonių: senų, nebeskaitomų knygų, spalvoto popieriaus, juostelių, blizgaus popieriaus.

Dekoracijos languose

Moderniai atsinaujinusiame „Kauno atžalyno“ padalinyje nuo šios savaitės pradžios jauna menininkė Monika Trumpiškytė geliniais rašikliais piešia kalėdines dekoracijas bibliotekos languose. Šių dekoracijų gimimas kasdien filmuojamas ir galiausiai taps vientisu pasakojimu, kurio metu bus galima sužinoti apie šią naują patirtį, kurią menininkė parsivežė iš Didžiosios Britanijos. Praleidusi užsienyje beveik dešimtmetį, ten studijavusi menus M.Trumpiškytė pasakojo, kad Londone labai populiaru išpaišyti langus. Piešiniai ant stiklo dažniausiai kuriami reklamos tikslais, bet neretai ir dėl grožio – gražiai išpaišyti langai nuteikia šventiškai.

I.Kanto bibliotekos šventinė dovana – namų dekoravimo pamokos. / I.Kanto bibliotekos archyvo nuotr.

„Langus dekoruoju akriliniais markeriais, kurie yra atsparūs oro sąlygoms, bet piešinį visada galima lengvai pašalinti, – tikino menininkė. – Ranka išpaišyti langai ar reklaminės lentos Britanijoje yra labiau vertinami nei atspausdinti lipdukai. Londone specialiai Kalėdoms languose esu piešusi Styveno Spielbergo portretą, britų poproko muzikos grupės „Take That“ kalėdinę afišą.“

Edukacinės pamokos vaizdo įrašas, kaip ir kitos paskaitos ar edukacinės pamokos, laisvai prieinamas bibliotekos feisbuko paskyroje https://www.facebook.com/kmsvb ir svetainėje www.biblioteka.lt. Tereikia tik surasti šiek tiek laiko, išlaisvinti savo kūrybiškumą ir keisti aplinką taip, kaip norėtųsi. Sakoma, kad tuomet keičiasi tiek pats žmogus, tiek jo gyvenimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių