Klaipėdiečiai mėgavosi užburiančiais violončelės garsais

Paskelbus apie Klaipėdos tarptautinės violončelės akademijos atidarymą, mieste prasidėjo nemokami muzikos renginiai. Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje surengtas įspūdingas koncertas. Pažinti violončelę ir mėgautis muzika įvairiose vietose, ne tik oficialioje aplinkoje, kviečia Lietuvos ir užsienio profesionalai.

Šeštadienio vakarą Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčia buvo pilnutėlė. Gausiam būriui klaipėdiečių įdomiausias violončelės istorijas garsais pasakojo pedagogas, barokinės violončelės meistras iš Prancūzijos Bruno Cocset. Kartu su juo koncertavo Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovas Mindaugas Bačkus bei estų klavesinininkė ir pedagogė Saale Fischer.

B.Cocset specialiai šiam pasirodymui buvo parengęs ypatingo skonio barokinės violončelės programą „Violončelės istorijos: violončelės gimimas...“.

Muzikantas daugelį metų eksperimentavo su instrumentų konstrukcija ir skambesiu, įvairioms koncertinėms bei įrašų programoms sukūrė ir išbandė devynis naujus instrumentus. Baigęs barokinės violončelės studijas Paryžiaus nacionalinėje muzikos ir šokio konservatorijoje, jis dviem dešimtmečiams tapo „klajojančiu violončelininku“. Šis laikotarpis buvo ypač gausus muzikinių pažinčių ir įvairių patirčių su autentiško baroko muzikos atlikimo entuziastais.

Koncerte skambėjo Diego Ortizo, Girolamo Frescobaldi, Giovanni’o Baptistos Vitali, Domenico Gabrielli, Giuseppe’s Maria Jacchini, Antonio Vivaldi, Jeano Barrière muzika.

Tai – vienas Klaipėdos tarptautinės violončelės akademijos pasirodymų. Pernai vykęs pirmasis Uostamiesčio tarptautinis violončelės festivalis sulaukė daug gerų atgarsių. Tąkart  renginys į pajūrį sutraukęs šimtus muzikantų iš Lietuvos ir užsienio.

Renginys tapo vienu didžiausių ir sėkmingiausių Klaipėdos – kultūros sostinės metų įvykių. Siekiant plėtoti violončelės muzikos tradicijas Klaipėdoje ir stiprinti profesinį jaunųjų atlikėjų meistriškumą šiemet buvo nutarta surengti tarptautinę violončelės akademiją. Devynias dienas, iki liepos 6-osios, nuo ryto iki vakaro uostamiestis skendės violončelės garsuose.

Pirmadienį 19 val. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmuose vyks Klaipėdos tarptautinės violončelės akademijos pedagogų koncertas „Solo per amžius“. Grieždami solo, nuo XVIII iki XXI a. su savo violončelėmis keliaus pedagogai Andrzejus Baueris, Roelis Dieltiensas ir M.Bačkus.

Koncertinės programos renginiai yra nemokami ir atviri visiems miestiečiams bei miesto svečiams. Organizatoriai kviečia publiką prisijungti prie violončelės gerbėjų bendruomenės.


Šiame straipsnyje: violončelėviolončelės

NAUJAUSI KOMENTARAI

nr.1

nr.1 portretas
Ralduginas buvo?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių