Klaipėdiečių „Salve Musica“ prasidės su D.Anzolini

Penktadienį Klaipėdos koncertų salėje prasidedantis festivalis „Salve Musica“ žada 10 koncertinių susitikimų su šventine klasika ir pačiais geriausiais jos atlikėjais.

Sveikinimai – „Aukurui“ 

Pirmasis festivalio koncertas skiriamas Klaipėdos choro „Aukuras“ kūrybinės veiklos 20-mečiui.

Aktyvus Klaipėdos muzikinio gyvenimo dalyvis, dainuojantis svarbiausiose Lietuvos scenose, kasmet plečiantis savo tarptautinių pasirodymų geografiją – toks šiandien yra Alfonso Vildžiūno vadovaujamas „Aukuras“.

Savo 20-ąjį jubiliejų klaipėdiečiai minės kartu su kolegomis – Šiaulių valstybiniu kameriniu choru „Polifonija“, kuriam vadovauja buvęs „Aukuro“ chormeisteris Tomas Ambrozaitis, ir Klaipėdos kameriniu orkestru (KKO), vadovaujamu Mindaugo Bačkaus. Šie trys kolektyvai jau parengė ne vieną bendrą programą. Kartu su jais dažnai muzikuoja ir jubiliejiniame koncerte pasirodysiantys solistai Asta Krikščiūnaitė (sopranas) bei Mindaugas Zimkus (tenoras). Dar vienas būsimo koncerto solistas Tadas Girininkas (bosas) yra baigęs Klaipėdos E.Balsio menų gimnaziją.

Koncerte bus atliekama didinga Josepho Haydno oratorija „Metų laikai“. Ji skirta solistams, mišriam chorui ir simfoniniam orkestrui, todėl KKO bus papildytas Lietuvos muzikos ir teatro akademijos simfoninio orkestro pučiamųjų ir mušamųjų grupe.

Sulaukė ypatingo svečio

Išskirtinis jubiliejinio vakaro svečias – dirigentas Dante Anzolini (Italija), apie kurio muzikavimą legenda mūsų mieste sklando jau daug metų. Ji prasidėjo įsimintinais G.Verdi operos „Traviata“ spektakliais Klaipėdos muzikiniame teatre.

„Aukuro“ choras ir Klaipėdos kamerinis orkestras  jau koncertavo su šiuo dirigentu 1996 m. „Neišsenkantys prisiminimai išliko apie tų dviejų savaičių darbą su D.Anzolini. Tai muzikos Mikelandželas, gebantis nulipdyti įstabią skulptūrą iš bet kokios medžiagos“, – prisiminė  smuikininkė Angelė Čiuberkienė. „Repeticijos su juo buvo labai turiningos, tikri meistriškumo seminarai. Mes rengėme labai sudėtingą programą, o abu kolektyvai dar tik neseniai buvo susikūrę. D.Anzolini mums vadovavo labai karštai, įkvepiančiai, kaip tikras italas, kartu sužadindamas pasitikėjimą savimi“, – pasakojo tuometė orkestro meno vadovė Liuda Kuraitienė.

„Jubiliejinei programai pasirinkau šį dirigentą todėl, nes, mano supratimu, jis yra dirigento idealas“, – teigė A.Vildžiūnas. – Nepamenu kito, taip kruopščiai dirbančio su partitūra, nepraleidžiančio jokių detalių. Jis yra griežtas, bet dėl reikalo, ir tai duoda rezultatų. Be to, jis yra labai komunikabilus. Jis man parašė, kad bando atgaivinti lietuvių kalbos žinias. Visi choristai labai apsidžiaugė, sužinoję, kad atvyks D.Anzolini.“

Pats dirigentas apie savo darbą su KKO atsiliepė labai emocionaliai: „Buvo džiugu dirbti su atlikėjais, kurie dėmesingi detalėms, rūpestingi ir pamišę dėl muzikos. Mūsų koncertuose buvo juntama tiek stipri energetika, tiek švelnumas bei savistaba. Dar pažymėčiau ir grojimo kokybę bei nuolankumą, kas yra reta tarp talentingų atlikėjų.“

Pamišęs dėl muzikos

D.Anzolini gimė Argentinoje italo ir čilietės šeimoje. Būdamas penkerių pradėjo groti fortepijonu, o 11-os – rašyti muziką. Argentinoje jis studijavo fortepijoną, kompoziciją ir dirigavimą. Vėliau mokėsi JAV, grojo klavesinu, smuiku, altu, obojumi, perkusiniais instrumentais, gilinosi į kalbas, literatūrą ir matematiką. Didelę įtaką jam turėjo garsus dirigentas Dennis Russellas Daviesas.

D.Anzolini labai laukiamas ne tik Klaipėdoje, bet ir viso pasaulio koncertų salėse, operos teatruose, jo gastrolės plačiai driekiasi per Europą, JAV, Šiaurės ir Pietų Ameriką. Argentinos kritikų asociacija 2006 m. jį paskelbė geriausiu metų dirigentu. Jis dirigavo daugybei orkestrų, tarp kurių – Beethovenhalle Orchestra in Bonn (Vokietija), Vienna Symphony Orchestra, Brucknerorchester of Linz  (Austrija), Berner Symphoniker (Šveicarija), Bruxelles Radio Orchestra (Belgija), State Orchestra of San Paulo (Brazilija), National Symphony Orchestra ir La Plata Chamber Orchestra (Argentina), American Composers Orchestra (JAV) ir kiti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių