Klaipėdoje reziduos šimtai jaunųjų kūrėjų

Jau penktą kartą uostamiestį okupuos talentingi Lietuvos ir užsienio teatralai. Kovo 12–18 d. vyksiantis festivalis "Jauno teatro dienos" šiemet klaipėdiečiams pasiūlys intriguojančią programą, o pačius kūrėjus skatins išeiti iš komforto zonos ir persikelti į naujas erdves.

Savaitė nenutrūkstamos kūrybos

Nenustojantis augti ir keistis jauniesiems menininkams dedikuotas festivalis "Jauno teatro dienos" sugrįžta. Šįsyk jo organizatoriai tikina siekiantys Klaipėdą bent savaitei paversti Lietuvos teatro sostine ir į pajūrį įnešti jaunatviško šurmulio.

Tapti festivalio stebėtojais gali visi, nepriklausomais nuo amžiaus.

"Jaunas gali būti ir pensininkas. Jeigu jis smalsus, nuolat ieško ir nenustoja norėti", – atkreipė dėmesį Klaipėdos jaunimo teatro vadovas Valentinas Masalskis.

Kaip sakė renginį organizuojančio Klaipėdos jaunimo teatro aktorė Ieva Pakštytė, šiemet, kaip ir pernai, festivalį sudarys dvi dalys – kūrybinės teatro dirbtuvės ir parodomoji programa.

"Šių metų festivalio programa skyla į dvi gana ryškias dalis. Viena jų – kovo 13–16 d. vyksiančios kūrybinės dirbtuvės, skirtos daugiau teatro bendruomenei: aktoriams, režisieriams, teatro kritikams. Pernai jos sulaukė didelio pasisekimo tarp pačių dalyvių ir profesionalų, leido festivaliui atrasti savo unikalią nišą Lietuvos teatro kontekste", – teigė I. Pakštytė.

Kūrybinėse dirbtuvėse dalyvaus apie 40 specialią atranką praėjusių Lietuvos aktorių, kursiančių ir gyvensiančių Klaipėdoje visą savaitę.

Po pasirodymų bus rengiami atviri darbų aptarimai ir diskusijos.

Įves savo diktatūrą

Kūrybinių dirbtuvių grupėms vadovauti pakviesti režisieriai iš Lietuvos ir Lenkijos. Tai scenos chuliganu tituluojamas Artūras Areima, Oskaro Koršunovo mokinys režisierius Karolis Vilkas, vienas Klaipėdos neformalaus meno lyderių Benas Šarka, jaunoji režisierė iš Vilniaus Kamilė Gudmonaitė, lėlių teatro atstovas Šarūnas Datenis ir įvairiose Europos šalyse kuriantis režisierius iš Lenkijos Krzysztofas Minkowski's.

"Esmė paprasta – kiekviena šių grupių kiekvieną dieną gaus naujai išverstos šiuolaikinės pjesės fragmentus, juos realizuos kurdami pasirodymus ir savo rezultatą pademonstruos Klaipėdos "Švyturio" arenoje. Kviečiame visus miestiečius ateiti į nemokamas peržiūras", – paragino I. Pakštytė.

Be kūrybinių dirbtuvių grupių ir jų vadovų komandas papildys profesionalūs teatro kritikai ir scenografai, apipavidalinsiantys sukurtus pasirodymus.

Įdomu tai, kad šiemet dirbtuvės, teatro ir vizualaus meno paieškos vyks netradicinėje teatrui erdvėje – "Švyturio" arenos koridoriuose.

V. Masalskis akcentavo, kad kūrėjams tai bus savotiškas iššūkis.

"Menininkas turi sugebėti greitai prisitaikyti bet kurioje vietoje. Bandysime užkariauti ir pakeisti naują erdvę, primesti jai savo diktatūrą", – šyptelėjo V. Masalskis.

Atvyks iš Lenkijos

Antroji festivalio dalis – parodomoji programa – spektakliai, paskaitos ir koncertai vyks festivalio namuose Klaipėdos kultūros fabrike.

Čia festivalio atidarymo dieną kovo 12-ąją bus rodomas vienas nedaugelio Lietuvoje spektaklių, skirtų paaugliams ir jaunimui, – Valstybinio jaunimo teatro "Bėgikas", režisuotas Olgos Lapinos. Spektaklis kalba apie patyčias ir smurtą mokykloje.

Iškart po jo įvyks oficiali atidarymo šventė, į kurią kviečiami visi norintys geriau susipažinti su festivalio programa klaipėdiečiai.

Kovo 17-osios rytą jaunųjų žiūrovų lauks Vilniaus teatro "Lėlė" spektaklis "Čia buvo, čia nėra". Š. Datenio magijos ir gyvos muzikos kūrinys vaikus stebins profesionalaus iliuzionisto triukais ir įvairių instrumentų garsais, neįprasta forma pasakos apie draugystę ir pasitikėjimą.

Po pietų nemokamą paskaitą "Pamestinuko Teksto istorija Scenos karalystėje" apie pjesės vietą šiuolaikiniame teatre skaitys teatro kritikas, kultūros analitikas Vaidas Jauniškis.

Vakare 17 val. pasirodys festivalio svečiai iš Varšuvos. Teatras "Studium Teatralne" pristatys spektaklį "Deadline". Jis vyks anglų kalba su lietuviškais titrais.

Spektaklyje vaidina ir lietuvių aktorė Agnė Muralytė, o jo kūrėjai ieško atsakymo į klausimą, kas yra meilė.

Vaidensis B. Šarka

Kovo 17-ąją vakaras baigsis specialiai festivaliui sukurtu B. Šarkos "vaidenimusi".

Kūrėjas surengs išskirtinį teatrą, šokį, muziką, improvizaciją ir kitus scenos menus jungiantį pasirodymą. Teatro šamanu vadinamas B. Šarka nebijo svarbiausio vaidmens palikti netikėtumui: galbūt šis pasirodymas įvyks tik vieną vienintelį kartą, o galbūt jis taps visuotinėmis teatro apeigomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ses

ses portretas
sutinku su Jonu

Rimta

Rimta portretas
Jonai, kaip lengvai nurašote kūrėją į šiukšlyną. O pats, ką galite sukurti?Dažnai pastebiu, kritikuoti lengviausia.

jonas

jonas portretas
Masalskio, Gabrėnaitės studentų darbai - tikrai įdomu. Šarka? Tuščia, kvaila, jau nebestebina. O be to, vadinti performerį kūrėju - mažų mažiausiai keista.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių